Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό βιοαισθητήρα που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας. Ο βιοαισθητήρας, ο οποίος αποτελείται από ένα πορώδες ηλεκτρόδιο γραφενίου, στο οποίο ενσωματώνονται νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου, ανιχνεύει με ακρίβεια τα σημάδια αλλοίωσης στο κρέας.

Παρά τις σύγχρονες τεχνικές συντήρησης που διασφαλίζουν την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά του κρέατος, ορισμένες αλλοιώσεις είναι αναπόφευκτες. Η τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), το μόριο που παρέχει ενέργεια στα κύτταρα, υφίσταται αποσύνθεση μετά τη σφαγή, οδηγώντας στον σχηματισμό υποξανθίνης (HXA) και ξανθίνης, ενδεικτικών της αποσύνθεσης του κρέατος.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση μη φρέσκου κρέατος

Η κατανάλωση χαλασμένου κρέατος εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο κρέας, όπως η σαλμονέλα, το E. coli και το καμπυλοβακτηρίδιο, πολλαπλασιάζονται γρήγορα, οδηγώντας σε τροφιμογενείς ασθένειες. Τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλιακό πόνο και σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωση και οργανική ανεπάρκεια. Η ορθή αξιολόγηση της φρεσκάδας του κρέατος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη τέτοιων ασθενειών και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Ο βιοαισθητήρας αναπτύχθηκε από ερευνητές σε διάφορα ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βιετνάμ (VAST) και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τον HXA, ένα βασικό δείκτη φρεσκάδας του κρέατος.

Πώς λειτουργεί ο βιοαισθητήρας

Ο βιοαισθητήρας έχει κατασκευαστεί από μεμβράνη πολυϊμιδίου, η οποία μετατρέπεται σε πορώδες γραφένιο μέσω μιας διαδικασίας παλμικού λέιζερ. Τα νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου που ενσωματώνονται στο ηλεκτρόδιο προσελκύουν μόρια HXA στην επιφάνειά του. Κατά την αλληλεπίδραση, το HXA οξειδώνεται και μεταφέρει ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα την αύξηση της τάσης. Αυτή η γραμμική σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης HXA και της αύξησης της τάσης επιτρέπει τον προσδιορισμό της φρεσκάδας του κρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βιοαισθητήρας ανίχνευσε τα επίπεδα HXA με ακρίβεια άνω του 98%. Η δοκιμή με φιλέτα χοιρινού κρέατος επίσης έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα χρήσης του βιοαισθητήρα σε πραγματικές συνθήκες.

Στο Βιετνάμ οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ χοιρινό κρέας, ανέφεραν οι ερευνητές, και για αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείται και η ποιότητα του χοιρινού κρέατος. Ωστόσο, οι δυνατότητες του βιοαισθητήρα επεκτείνονται και πέρα από το χοιρινό κρέας, προσφέροντας μια ευέλικτη λύση για την αξιολόγηση της φρεσκάδας διαφόρων προϊόντων κρέατος.

Πιθανές προκλήσεις και περαιτέρω έρευνα


Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής. Η περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και στη διερεύνηση πρόσθετων εφαρμογών πέραν του ελέγχου της φρεσκάδας του κρέατος, όπως στη φαρμακευτική ή την περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "AIP Advances".

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια