Ας το πάρουμε από την αρχή. Είσαι έτοιμος να ζήσεις μια «μοναδική εμπειρία γεύσης». Φοράς τα καλά σου, κάνεις κράτηση εβδομάδες πριν και προετοιμάζεσαι να ξοδέψεις τουλάχιστον ένα μεροκάματο (ή και δύο). Φτάνεις, κάθεσαι, και το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι το εξαιρετικά κομψό – αλλά ελαφρώς υπερβολικό – σέρβις. Ο σερβιτόρος σου εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την προέλευση του κάθε συστατικού. «Το αλάτι είναι από τα Ιμαλάια, το λάδι από μια μικρή φάρμα στην Τοσκάνη, η πάπια πέρασε παιδικά χρόνια με κλασική μουσική.»
Και μετά έρχεται το φαγητό. Ένα πιάτο που μοιάζει περισσότερο με έργο τέχνης παρά με γεύμα. Μία σταγόνα σάλτσας εδώ, ένα φύλλο μαϊντανού εκεί, και κάπου στη μέση ένα μικροσκοπικό κομματάκι κρέας, τόσο μικρό που αναρωτιέσαι αν το υπόλοιπο χάθηκε στην κουζίνα. «Είναι γαστρονομική εμπειρία!», σου λένε. «Μα είναι μισή μπουκιά!», σκέφτεσαι.
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα εστιατόρια δεν πουλάνε φαγητό. Πουλάνε εμπειρία, μάρκετινγκ και μια αίσθηση ανωτερότητας. Και μεγάλο ρόλο σε αυτή τη «μόδα» παίζουν τα γαστρονομικά ριάλιτι. Μέσα από την οθόνη μας πείθουν ότι το φαγητό δεν είναι απλώς μια ανάγκη, αλλά μια εκλεπτυσμένη τέχνη που απαιτεί ακρίβεια χιλιοστού. Βλέπουμε κριτές να απορρίπτουν πιάτα επειδή η σάλτσα δεν είναι «σωστά ισορροπημένη» ή επειδή το κρέας δεν έχει κοπεί με ακρίβεια laser, και χωρίς να το καταλάβουμε, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι η καλή κουζίνα σημαίνει περίτεχνα διακοσμημένες μπουκιές.
Αξίζει λοιπόν; Αν κάποιος εκτιμά τη γαστρονομική δημιουργία ως τέχνη, ίσως ναι. Αν όμως θέλει να απολαύσει ένα πραγματικό γεύμα που θα τον χορτάσει και δε θα του αδειάσει το πορτοφόλι, τότε μάλλον όχι. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, το καλό φαγητό δεν είναι θέμα τιμής, παρουσίασης ή τηλεοπτικού hype, αλλά γεύσης, ποσότητας και ικανοποίησης. Και αυτό, δυστυχώς, πολλά γκουρμέ εστιατόρια το ξεχνούν.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.