Αυτή η εποχή δεν έχει τελειώσει - αλλά έχει θαφτεί κάτω από τόνους lifestyle σκουπιδιών, δήθεν αποκλειστικών, και φτηνών ερωτήσεων που δεν αξίζουν ούτε το μικρόφωνο με το οποίο ξεστομίζονται.
📺 «Έκανες unfollow τη μάνα σου;» – Η ερώτηση που εκθέτει ένα ολόκληρο σύστημα
Είναι δυνατόν να ρωτάς έναν 23χρονο, που βρίσκεται στο μνημόσυνο του πατέρα του, αν έχει κάνει unfollow τη μητέρα του; Και να το θεωρείς αυτό δημοσιογραφική δουλειά;
Αυτό δεν είναι ρεπορτάζ. Είναι προσβολή.
Και όμως, συμβαίνει. Όχι μία φορά. Συστηματικά. Σε ζωντανές συνδέσεις, σε πάνελ, σε «πρωινάδικα», σε «ειδησεογραφικές» εκπομπές. Η είδηση έχει αντικατασταθεί από κουτσομπολιό. Το ρεπορτάζ από σχόλια. Η αλήθεια από το «ποιός φόρεσε τί και ποιόν αγνόησε». Και κάπως έτσι, ένας νέος άνθρωπος, πληγωμένος, λέει: «Σιχαίνομαι το εξωτερικό, αλλά με τέτοια δημοσιογραφία αναρωτιέμαι γιατί μένω εδώ.» Και ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει;
❗️ΟΧΙ, δεν είναι όλοι έτσι – και αυτό αξίζει να το φωνάξουμε
Μέσα σε αυτή την παρακμή, υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι που παλεύουν για την ουσία. Που κάνουν έρευνα. Που παίρνουν ρίσκα. Που γράφουν άρθρα που κανείς δεν προβάλλει, γιατί δεν «πουλάνε».
Αυτοί οι άνθρωποι τιμούν τη δημοσιογραφία. Αλλά δεν βρίσκονται στα prime time. Δεν τους καλεί κανείς να σχολιάσουν unfollow.
Δουλεύουν στο περιθώριο. Στο διαδίκτυο. Στις τοπικές εφημερίδες. Στις βάρδιες που δεν βλέπει το κοινό. Και πολύ συχνά, πληρώνονται με ψίχουλα για να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους ζωντανή.
📣 Ποιός φταίει;
Δεν φταίνε μόνο τα ΜΜΕ. Φταίμε κι εμείς, το κοινό. Εμείς που πατάμε click σε ανοησίες. Που βλέπουμε εκπομπές γεμάτες φωνές και όχι ουσία. Που επιβραβεύουμε με τηλεθέαση αυτό που υποτίθεται μας εξοργίζει. Φταίνε και αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα να επιβλέπουν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν - και δεν το κάνουν. Η δημοσιογραφία είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Και όταν βλέπουμε μέσα του ανοησία, πρέπει να αναρωτηθούμε τί αντικατοπτρίζει.
🔚 Μπορεί να αλλάξει αυτό;
Ναι, αλλά χρειάζεται να στηρίξουμε εκείνους που αξίζουν.
Να διαβάζουμε αυτούς που γράφουν με σεβασμό.
Να βλέπουμε εκπομπές με περιεχόμενο και όχι φθηνό θέαμα.
Να μάθουμε να λέμε «όχι» στο ξεφτιλίκι και «ναι» στην ουσία.
Η δημοσιογραφία δεν πέθανε. Αλλά είναι στο οξυγόνο. Κι αν δεν κάνουμε κάτι, οι μόνοι που θα έχουν λόγο θα είναι αυτοί που σήμερα ρωτούν για unfollow σε κηδείες και μνημόσυνα.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.