Ο κ. Ταραντίλης ανέδειξε επίσης στην τοποθέτησή του τις δύο σημαντικότερες στρατηγικές προϋποθέσεις για την παραγωγή καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις:
Πρώτον, την ανάπτυξη, προσέλκυση και διακράτηση των ταλαντούχων εργαζομένων στα θέματα των αναδυόμενων τεχνολογιών και, ιδιαίτερα, στην επιστήμη των δεδομένων (data science) και το ΑΙ, και
δεύτερον, την έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς, αναφέροντας τους τομείς της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, της αγροτεχνολογίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών, σε στενή συνεργασία με ταλαντούχες ερευνητικές ομάδες των ελληνικών πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των startups.
Ακολούθως, ο κ. Ταραντίλης μίλησε για πραγματικές εφαρμογές στον κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών νέων εξελιγμένων μοντέλων AI, γνωστών διεθνώς και ως μοντέλα Agentic AI, τα οποία, σε αντιδιαστολή με τα παραδοσιακά μοντέλα AI, έχουν την ικανότητα να παίρνουν αυτόνομα αποφάσεις και να εκτελούν ενέργειες και διαδικασίες χωρίς την ανθρώπινη καθοδήγηση, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το περιβάλλον και τις ανάγκες των χρηστών.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι η συνεχής εξέλιξη του AI μετασχηματίζει καθοριστικά τη βιομηχανία και την κοινωνία, δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μοντέλα AI να λειτουργούν με διαφάνεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα ενταχθούν με αποτελεσματικό τρόπο στις επιχειρηματικές πρακτικές και τις κοινωνικές διαδικασίες.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.