Καθώς η πανδημία του κορονοϊού μαίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα εξάμηνο μετά το ξέσπασμα, οι επιστήμονες φαίνεται ακόμα να έχουν αναπάντητα ερωτήματα τόσο για τη λοίμωξη COVID-19, όσο και για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Πέντε (5) από αυτά τα ερωτήματα συμπυκνώνονται σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature".

Οι γιατροί της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και επίσης ιατρός, Θάνος Δημόπουλος συνόψισαν στα ελληνικά το επιστημονικό άρθρο, ώστε να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα πέντε αναπάντητα ερωτήματα.

1. Γιατί η κλινική πορεία της λοίμωξης ποικίλλει τόσο πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Όσοι βρέθηκαν φορείς του ιού, δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν παρόμοια κλινική εικόνα. Μερικοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ άλλοι εκδηλώνουν σοβαρή ή και θανατηφόρα πνευμονία. Οι γιατροί επικαλέστηκαν μια ανάλυση διεθνούς ομάδας ερευνητών σχετικά με το θέμα:

«Διεθνής ομάδα ανέλυσε τα γονιδιώματα περίπου 4.000 ατόμων από την Ιταλία και την Ισπανία και ανέδειξε ότι υπάρχει σαφές γενετικό υπόβαθρο ως προς την ευαισθησία στη λοίμωξη COVID-19».

Βέβαια, τονίζεται ότι οι γενετικές παραλλαγές που έχουν προσδιοριστεί μέχρι στιγμής ότι κάνουν πιο ευάλωτο τον ασθενή κατά τη λοίμωξη φαίνεται να παίζουν μικρό ρόλο στην έκβαση της νόσου.

2. Τί είδους ανοσία αναπτύσσεται έπειτα από λοίμωξη COVID-19 και πόσο θα διαρκέσει;

Μεγάλο μέρος του άρθρου στο "Nature" επικεντρώνεται στη μελέτη των «εξουδετερωτικών αντισωμάτων», ώστε να αποτραπεί μια νέα κοντινή χρονολογικά μόλυνση.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι αυτού του τύπου τα αντισώματα παραμένουν υψηλά έπειτα από μερικές βδομάδες της μόλυνσης του ατόμου από τον ιό, αλλά στη συνέχεια η δυναμική τους φθίνει. Προσθέτουν ωστόσο ότι:

«Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων που απαιτείται για την αποτροπή της επαναμόλυνσης από SARS-CoV-2 ή τη διασφάλιση μια ήπιας επαναλοίμωξης».

3. Έχει εμφανίσει ο ιός ανησυχητικές μεταλλάξεις;

Όπως όλοι οι ιοί,  έτσι και ο κορονοϊός έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται όσο επεκτείνεται στην κοινότητα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μοριακοί επιδημιολόγοι μελετούν και ιχνηλατούν τις μεταλλάξεις του ιού.

Βέβαια, οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στη λοιμογόνο ικανότητα του ιού ή στην πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής νόσου, σύμφωνα με τους μελετητές.

4. Πόσο αισιόδοξοι είμαστε για την ανάπτυξη ενός εμβολίου;

Η μελέτη τονίζει ότι το εμβόλιο αποτελεί τη μοναδική σίγουρη διέξοδο της ανθρωπότητας από την πανδημία με 200 διαφορετικά εμβόλια να μελετώνται ήδη αυτή την στιγμή.

«Προκλινικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα το εμβόλιο αποτρέπει τη σοβαρή νόσο, αλλά όχι και τη λοίμωξη από COVID-19. Τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε... υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 ωθούν το σώμα μας να παράγει ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα που μπορούν να εμποδίσουν τον ιό να μολύνει τα υγιή κύτταρα».

Από την άλλη όμως, δεν είναι ακόμα σαφές εάν τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων είναι αρκετά υψηλά, ώστε να μας προστατέψουν από μία νέα λοίμωξη ή σε πόσο βάθος χρόνου θα μας προσφέρουν προστασία.

5. Ποιά είναι η προέλευση του νέου κορονοϊού;

Η πλειοψηφία των ερευνητών ισχυρίζεται ότι η προέλευση του κορονοϊού είναι πιθανώς από πεταλιοειδείς νυχτερίδες:

«Σε αυτές τις νυχτερίδες ανευρίσκονται δύο κορονοϊοί που σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2 και εμφανίζουν γονιδιακή ομοιότητα 96% και 93% αντίστοιχα» εξηγούν οι ερευνητές.
Ωστόσο, αυτό το 4% διαφοράς που εντοπίζεται μεταξύ των γονιδιωμάτων κορονοϊού της νυχτερίδας και του ανθρώπου έκανε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος ενδιάμεσος ξενιστής πριν ο κορονοϊός μεταδοθεί στον άνθρωπο. Οι παγκολίνοι έχουν προταθεί ως ο πιο πιθανός ενδιάμεσος ξενιστής.

Σε κάθε περίπτωση, για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση και να εντοπιστεί με ακρίβεια η διαδρομή του ιού από τις νυχτερίδες σε ενδιάμεσους ξενιστές και έπειτα στον άνθρωπο θα πρέπει να εντοπιστεί κάποιο ζώο που θα διαθέτει το λιγότερο 99% γενετική ομοιότητα με τον ιό SARS-CoV-2.

Πηγή: sputniknews.gr - nature.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Τζόκερ ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Καταγωγή Πινακίδας Οχημάτων Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τέλη Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χάρτης Βουνών Χάρτης Κάστρων Χάρτης Λαϊκών Αγορών Αττικής Χάρτης Μαρμάρων Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια