Λέγεται Aydogan Ozcan, είναι επίκουρος καθηγητής ηλεκτρολογίας του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA) και χάρη στην επινοητικότητά του φτιάχνει μικροσκόπια χωρίς φακούς, που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε τομείς, όπως η τηλεϊατρική.
Πρόσφατα, ο 32χρονος Ozcan κατασκεύασε το μικρότερο (με διάμετρο σχεδόν όσο ένα νόμισμα του μισού ευρώ) και ελαφρύτερο (ζυγίζει 46 γραμμάρια, όσο ένα αυγό μικροσκόπιο στον κόσμο για εφαρμογές τηλεϊατρικής.
Το πρωτότυπο, που παρουσιάστηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε online στην επιθεώρηση Lab on a Chip, βασίζεται στην τεχνολογία απεικόνισης LUCAS, με την οποία αντί να χρησιμοποιούνται φακοί για τη μεγέθυνση των αντικειμένων παράγονται ολογραφικές εικόνες των μικροσωματιδίων ή των κυττάρων υπό εξέταση.
Ο νεαρός καθηγητής, που έχει εξασφαλίσει έως τώρα καμιά 15αριά πατέντες, έχει στο ενεργητικό του και μια άλλη πρωτοποριακή εφεύρεση, καθώς πρόσφατα κατάφερε να μετατρέψει το κινητό του τηλέφωνο σε μικροσκόπιο.
Το πέτυχε γράφοντας ο ίδιος το λογισμικό, χρησιμοποιώντας υλικά αξίας μόλις 10 δολαρίων και αξιοποιώντας τους φθηνούς αισθητήρες φωτός που υπάρχουν σήμερα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το τηλέφωνο-μικροσκόπιο θα προσφέρει τη δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου εκτός νοσοκομείων και εργαστηρίων, σε χώρους όπου σήμερα δεν υπάρχουν μικροσκόπια, και προκειμένου να εκμεταλλευθεί εμπορικά την εφεύρεσή του συνέστησε μια εταιρεία ονόματι Microskia.
Αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται το μικροσκόπιο χωρίς φακούς να φέρει ριζικές αλλαγές στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας αναμένεται να είναι απλά μικροσκόπια, που θα συνδέονται με το κινητό ή το φορητό υπολογιστή μέσω καλωδίου USB και θα εμφανίζουν μεγεθυσμένες εικόνες στην οθόνη τους.
Με αυτά τα μικροσκόπια, χωρίς φακούς, θα καταστεί δυνατή η διάγνωση αναιμίας, καρκίνου και μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, σε απομακρυσμένες ιατρικές μονάδες αναπτυσσόμενων χωρών, όπου το μικροσκόπιο είναι πολυτέλεια.
Πηγή: apogevmatini.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.