Ο Γιάννης Δαλιανίδης, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, απεβίωσε χθες το πρωί (16-10-2010) στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν στο οποίο νοσηλευόταν εδώ και αρκετό καιρό με σοβαρά προβλήματα υγείας (βρισκόταν σε καταστολή παραπάνω από μια εβδομάδα).
Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1924 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Ιωάννη Κοπανά και χορό στη σχολή Μίσλιγγερ της Βιέννης και άρχισε να εργάζεται ως χορογράφος-χορευτής και ηθοποιός στο μουσικό θέατρο, ενώ παράλληλα ασκούσε καθήκοντα βοηθού σκηνοθέτη γράφοντας τα πρώτα σενάριά του.
Σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία του, «Η μουσίτσα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1955 αλλά η γνωριμία του με τον Φιλοποίμηνα Φίνο που έγινε τηλεφωνικώς την ημέρα της γιορτής του Δαλιανίδη, το 1961, σήμανε την εκτόξευση της καριέρας του. Ο Φίνος του είχε τηλεφωνήσει ζητώντας του να γράψει ένα δραματικό σενάριο για τον κινηματογράφο. Η συνεργασία του Δαλιανίδη με τη Φίνος Φιλμς ξεκίνησε την ίδια χρονιά με την ταινία «Ο Κατήφορος» που σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Από τότε συνεργάστηκαν σε πάρα πολλές ταινίες, δραματικές και μιούζικαλ, είδος στο οποίο ο Δαλιανίδης διέπρεψε στη δεκαετία του '60, με ταινίες όπως το «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962), «Κάτι να καίει» (1963), «Κορίτσια για φίλημα» (1965) και «Ραντεβού στον αέρα» (1966). Οι κινηματογραφικές ταινίες που γύρισε ως το 1987, όταν μετά τα «Ισόβια» απομακρύνθηκε πλήρως από την κινηματογραφική σκηνοθεσία, ήταν παραπάνω από 65.
Ο χώρος της τηλεόρασης τον απορρόφησε από τη δεκαετία του 1970 ως τα τέλη της δεκαετίας του 90 με τις «Μικρές αμαρτίες».
Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα στις 15.00 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Δαλιανίδης ζήτησε να μη σταλούν στέφανα, αλλά χρήματα στους οργανισμούς «SOS», «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και «Κιβωτός».
Πηγή: trelokouneli.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.