Περισσότερα από 20 παράξενα, μεγαλιθικά κτίσματα στέκουν σε υψόμετρο 1.365 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου, στη Νότια Εύβοια.

Γιατί παράξενα; Διότι δεν έχουν θεμέλια, ούτε συνδετικά υλικά να ενώνουν τις γιγάντιες πλάκες τους. Κι επειδή οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται ακόμα αν τα πελώρια αυτά κτίσματα χρησίμευαν ως κατοικίες, αγροικίες, τόποι λατρείας, καταφύγια, φυλάκια ή ακόμα και ως πανάρχαιο αστεροσκοπείο.

Τα οικοδομήματα έχουν ονομαστεί Δρακόσπιτα ή Σπίτια του Δράκου. Είναι από τα πιο γνωστά αρχαία μνημεία στην περιοχή. Ανάμεσά τους, το πιο καλοδιατηρημένο είναι αυτό που βρίσκεται στην κορυφή της Όχης, του βουνού της Εύβοιας με μέγιστο υψόμετρο τα 1.398 μέτρα. 
Από τα πολλά δρακόσπιτα που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της ορεινής μεσημβρινής άκρης της Εύβοιας, κοντά στα Στύρα, το σπουδαιότερο είναι το Πάλλη λάκα δραγκό, στην πλαγιά του βουνού Κλιόσι.

Στην Εύβοια είναι σύνηθες τα Δρακόσπιτα να βρίσκονται σε κορυφές. Συνολικά πρέπει να είναι 23 με 24, αν και κάποιοι ερευνητές κάνουν λόγο για 26 κτίσματα. Η κατασκευή τους τοποθετείται περίπου στον 5ο αιώνα π.Χ. Οι μύθοι πολλοί, οι πραγματικοί κατασκευαστές τους όμως είναι βέβαια άγνωστοι. Αν και μια τέτοια πληροφορία θα έριχνε φως στη χρησιμότητά τους κατά την αρχαιότητα.

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τα Δρακόσπιτα ως Ντραγκά ή Δραγκά. Το όνομά τους το πήραν από το θρύλο που τα περιβάλλει και οφείλεται στο μεγάλο τους μέγεθος, αλλά και την τελειότητα της κατασκευής τους. Σύμφωνα με την παράδοση, τα κτίσματα αυτά οικοδομήθηκαν από δράκους. Σε αυτά κατοικούσε ένας μεγάλος δράκος που ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής, αν και άλλος θρύλος τα θέλει να στέγαζαν τον βασιλιά των Κυκλώπων.

Για τον άνθρωπο, μόνο γιγαντιαία πλάσματα θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτούς τους τεράστιους ογκόλιθους, αλλά και να δουλέψουν μαζί τους τοποθετώντας τους με τέτοιο τρόπο που να αρκεί το βάρος τους για να κρατηθεί το κτίσμα. Εντυπωσιακό είναι το ότι σχημάτισαν οροφές με συγκεκριμένη τεχνική, ώστε να μην χρειάζεται συνδετικό υλικό για να τις συγκρατήσει.

Ανάμεσα στα άλλα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι οι μονολιθικές παραστάδες της εισόδου, το μονολιθικό ανώφλι με τον κουφιστικό χώρο πάνω από αυτό, οι κόγχες και τα λίθινα ράφια που διασώζονται στο εσωτερικό κάποιων από τα κτίσματα, αλλά και τα παράθυρα που διασώζονται στο Δρακόσπιτο της Όχης.

Τελικά όμως σε τί χρησίμευαν αυτές οι τεράστιες κατασκευές; Οι θεωρίες πολλές και διαφορετικές. Σύμφωνα με μία από αυτές, το Δρακόσπιτο της Όχης ήταν αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του Δία και της Ήρας και ταυτόχρονα «παρατηρητήριο των ουρανών», δηλαδή αστεροσκοπείο. Είναι άλλωστε γνωστό πως αντίστοιχα κτίρια στην Ευρώπη είχαν οικοδομηθεί για αυτό το σκοπό.

Άλλες εκδοχές θέλουν το κτίσμα να χρησιμοποιούνταν ως φρυκτωρία ή φυλάκιο, άποψη που στηρίζεται από την στρατηγικής σημασίας τοποθεσία του. Από την κορυφή ήταν εύκολη η παρατήρηση και επόπτευση της γύρω περιοχής.

Σύμφωνα με άλλη θεωρία το Δρακόσπιτο της Όχης ήταν κατοικία ενός ρωμαϊκού στρατιωτικού αποσπάσματος που φρουρούσε τα λατομεία της περιοχής, ενώ άλλοι εκτιμούν πως το συγκεκριμένο Δρακόσπιτο, αλλά και το συγκρότημα που βρίσκεται στα Στύρα, ήταν αποθήκες και ιερά που κατασκευάστηκαν από Κάρες σκλάβους που εργάζονταν στα λατομείαΆλλοι υποστήριξαν πως πρόκειται για κατοικία βοσκών, ενώ άλλοι μίλησαν για τάφο.

Ο πρώτος που ανακάλυψε το δρακόσπιτο στην κορυφή της Όχης ήταν ο M.P. Hawkins το 1797 και το εξέλαβε ως ναό. 

Η διαδρομή από την Κάρυστο στην κορυφή της Όχης περνάει από τους Μύλους που γειτονεύουν με σημαντικά αρχαία λατομεία πρασινόφαιου μαρμάρου. Κοντά τους κείτονται μεγάλοι μονόλιθοι κίονες.

Το «Σπίτι του Δράκου» στην κορυφή της Όχης είναι κτίσμα πλατυμέτωπο με κάτοψη 4,85 x 9,80 μ. και με την είσοδο στην πλατιά πλευρά. Το εκφορικό σύστημα στέγασης προσδίδει ιδιομορφία σε όλη την κατασκευή. Κυκλώπειων διαστάσεων πλακόπετρες εισέχουν εσωτερικά σε διαδοχικές στρώσεις και από τις τέσσερις πλευρές. Ο τρόπος αυτός επεξοχής έχει εφαρμοστεί στην κάλυψη όλων των δρακόσπιτων. Στο εσωτερικό του κτίσματος βρέθηκε το 1959 από τον καθηγητή Ν. Μουτσόπουλο μεγάλο πλήθος ακέραιων αγγείων (μόνωτα κυάθια), θραύσματα μελανόμορφων, ενεπίγραφα όστρακα, λυχνάρια κ.ά. της Αρχαϊκής εποχής. Της ίδιας εποχής ήταν και τα ευρήματα που βρέθηκαν έξω από το κτίσμα, πιθανότατα γύρω από αρχαίο υπαίθριο βωμό.






Πηγή: travel.gr - archaiologia.gr - odysseus.culture.gr - mixanitouxronou.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια