Ένας πλανήτης ανάμεσα στον Άρη και τον Δία θα μπορούσε να εκτοπίσει τη Γη από το ηλιακό σύστημα και να εξαφανίσει όλη τη ζωή σε αυτό, σύμφωνα με τα ευρήματα ενός νέου πειράματος.

Το πείραμα διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ρίβερσαϊντ και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε μια επιστημονική μελέτη στο Planetary Science Journal.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Στίβεν Κέιν (Stephen Kane), ένας αστροφυσικός στο Ρίβερσαϊντ, είπε ότι το πείραμα είχε στόχο να καλύψει δύο κενά στην επιστήμη των πλανητών.

Ένα από αυτά είναι το χάσμα μεγέθους μεταξύ των βραχωδών επίγειων πλανητών και των γιγάντιων αέριων πλανητών. Ο μικρότερος γίγαντας αερίου είναι ο Ποσειδώνας, ο οποίος είναι τέσσερις φορές ευρύτερος και 17 φορές μεγαλύτερος από τη Γη, τον μεγαλύτερο επίγειο πλανήτη του ηλιακού συστήματος, και δεν υπάρχει τίποτα στο ενδιάμεσο.

«Σε άλλα αστρικά συστήματα υπάρχουν πολλοί πλανήτες με μάζες σε αυτό το χάσμα. Τους ονομάζουμε υπερ-Γη», είπε ο Κέιν.

Το άλλο χάσμα είναι η θέση μεταξύ του Άρη και του Δία σε σχέση με τον Ήλιο.

«Η αρχιτεκτονική των πλανητικών τροχιών του ηλιακού συστήματος παρουσιάζει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία, που κατοικείται από μια τεράστια δεξαμενή αστεροειδών», σημείωσε η μελέτη.

«Αυτά τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του ηλιακού συστήματος παρέχουν συναρπαστικά στοιχεία για τις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις και πολλές προκλήσεις παραμένουν για τα μοντέλα σχηματισμού του ηλιακού συστήματος».

«Οι πλανητολόγοι συχνά εύχονται να υπήρχε κάτι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πλανήτες. Φαίνεται σαν σπατάλη ακίνητης περιουσίας», είπε ο Κέιν.

Τα κενά θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην εξέλιξη της Γης και στην αρχιτεκτονική του ηλιακού συστήματος.

Για να καλύψει τα κενά, ο Κέιν έτρεξε δυναμικές προσομοιώσεις υπολογιστή ενός πλανήτη μεταξύ Άρη και Δία με πολλές διαφορετικές μάζες και παρατήρησε τις επιπτώσεις του πλανήτη στις τροχιές των άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος.

«Αυτός ο φανταστικός πλανήτης δίνει μια ώθηση στον Δία που είναι αρκετή για να αποσταθεροποιήσει οτιδήποτε άλλο», είπε ο Κέιν. «Παρά το γεγονός ότι πολλοί αστρονόμοι έχουν ευχηθεί για αυτόν τον επιπλέον πλανήτη, είναι καλό που δεν τον έχουμε».

Δεδομένου ότι ο Δίας είναι μεγαλύτερος από όλους μαζί τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος και η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από τη Γη, η βαρυτική του έλξη είναι αρκετά ισχυρή, ώστε εάν μια υπερ-Γη ή οποιοδήποτε άλλο ουράνιο αντικείμενο τον ενοχλούσε, θα είχε σημαντικό αντίκτυπο σε όλους τους άλλους πλανήτες.

Η παρουσία αυτού του αντικειμένου θα μπορούσε να εκτινάξει τον Ερμή, την Αφροδίτη και τη Γη από το ηλιακό σύστημα και να αποσταθεροποιήσει τις τροχιές του Ουρανού και του Ποσειδώνα, εκτοξεύοντάς τους τελικά και στο διάστημα.

Επιπλέον, η υπερ-Γη θα άλλαζε το σχήμα της τροχιάς της Γης, καθιστώντας την πολύ λιγότερο κατοικήσιμη αν δεν εξαφάνιζε εντελώς τη ζωή.

Ωστόσο, ο Κέιν ανακάλυψε ότι εάν μείωνε τη μάζα της υπερ-Γης και την έβαζε απευθείας μεταξύ του Άρη και του Δία, θα ήταν δυνατό ο πλανήτης να παραμείνει σταθερός για παρατεταμένη χρονική περίοδο, εκτός αν μετακινηθεί ελαφρώς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

«Αυτή η εργασία παρουσιάζει μια θετική πτυχή της έλλειψης μιας τοπικής υπερ-Γης, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα τροχιακής αστάθειας που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια πρόσθετη πλανητική μάζα», αναφέρει η μελέτη.

«Το ηλιακό μας σύστημα είναι πιο καλά συντονισμένο από ό,τι εκτιμούσα πριν. Όλα λειτουργούν σαν περίπλοκα γρανάζια ρολογιού. Ρίξτε περισσότερες ταχύτητες στο μείγμα και όλα σπάνε», πρόσθεσε ο Κέιν.

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια