Ο κ. Τζαβελόπουλος Ηλίας είναι συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής με ιδιαίτερη αγάπη και πολυετή ενασχόληση με επιτεύγματα και εφευρέσεις της αρχαιότητας, τα οποία αποτέλεσαν εφόδια για την ανάπτυξη της επιστήμης και την εξέλιξη του κόσμου. Ο ίδιος με τις πλούσιες και ενδιαφέρουσες γνώσεις του έχει κατασκευάσει και τοποθετήσει στο κτήμα του διάφορα εκθέματα και το έχει διαμορφώσει ουσιαστικά σε ένα υπαίθριο Σχολείο-Μουσείο Φυσικής και Αστρολογίας.
Τα εκθέματα είναι φτιαγμένα από μάρμαρο, σίδερο, μπρούτζο, ξύλο και άλλα υλικά και είναι τοποθετημένα στο κτήμα με τρόπο που προσφέρουν μια όμορφη περιήγηση και ξενάγηση με απλό και κατανοητό τρόπο από τον ίδιο τον κ. Τζαβελόπουλο.
Στον χώρο μεταξύ άλλων βρίσκονται περίπου 20 διαφορετικά ηλιακά ρολόγια, τα οποία δείχνουν την ώρα, τον μήνα, μετρούν τις ημέρες του έτους και στηρίζονται σε θεωρίες του Ιππάρχου, του Ερατοσθένη, του Θαλή και άλλων αρχαίων φιλοσόφων, αστρονόμων και μαθηματικών.
Μπαίνοντας στο κτήμα-μουσείο υπάρχει αναπαράσταση του οργάνου με το οποίο ο Ευπαλίνος κατάφερε να τρυπήσει το βουνό της Σάμου και να μεταφέρει νερό στην πόλη.
Επιπλέον, υπάρχει μια κατασκευή που αναδεικνύει τη χρυσή τομή και τη σπείρα Fibonacci. Με τη βοήθεια υπολογισμών ήδη από την αρχαιότητα καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες πετύχαιναν τη χρυσή τομή – χρυσή αναλογία, η οποία αποτελεί σύμφωνα και με έρευνες το καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα, συμβολίζεται με το γράμμα «φ» και η τιμή του είναι περίπου 1.618. Οι αριθμοί Fibonacci εμφανίζονται παντού στη φύση, στις αναλογίες του προσώπου μας, του σώματος μας ή μερών αυτού, στα φύλλα φυτών, ακόμα και στο ανθρώπινο DNA.
Επίσης, υπάρχει αναπαράσταση του ηλιακού συστήματος με κλίμακα αποστάσεων και διαστάσεων.
Εντυπωσιακή είναι και η αναπαράσταση του υπολογισμού της ακτίνας της Γης από τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο το 250 π.Χ.
Στον χώρο υπάρχει, ακόμα, αναπαράσταση οχτώ τρόπων ανύψωσης και μεταφοράς μαρμάρινων όγκων, που χρησιμοποιήθηκαν για παράδειγμα κατά την κατασκευή της Ακρόπολης ή ακόμα και για τη μεταφορά μαρμάρων στην Τήνο παλιότερα από τους μαρμαροτεχνίτες του νησιού.
Μεταξύ πολλών άλλων εκθεμάτων, υπάρχει αναπαράσταση τριών άλυτων μαθηματικών προβλημάτων της αρχαιότητας: ο τετραγωνισμός του κύκλου, η τριχοτόμηση της γωνίας και το Δήλιον πρόβλημα (ο διπλασιασμός του κύβου).
Τέλος, στον χώρο υπάρχουν διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως ζυγοί, που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλιότερα για τη μέτρηση της μάζας.
Θα περπατήσετε στα μονοπάτια της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Ιστορίας, της Αστρονομίας, της Τέχνης κάτω από τη σκιά των λιόδεντρων, πλάι σε μαρμάρινες κρήνες, θα μοιραστείτε το προσφάγι σας στον χώρο των μικρών απολαύσεων, θα συζητήσετε και θα αναπαυθείτε στη φαιά αγκαλιά της Σπηλιάς, υπό τους ήχους ποιοτικών μουσικών επιλογών ακολουθώντας τον κ. Τζαβελόπουλο στην παγκόσμια και προσωπική «Περιπέτεια» που οδηγεί στη γνώση του «Σύμπαντος»...
Πηγή: blogs.sch.gr - tinostoday.gr - newsnowgr.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.