Ο όρος railbiking είναι μια κωδική ονομασία για την ποδηλασία πάνω σε ράγες του τραίνου. Μια σύνθετη λέξη που βγαίνει από το rail (ράγα) και το biking (ποδηλασία). Στην Ελλάδα ακούγεται και ο όρος σιδηροδρομικός ποδηλατοτουρισμός. 

Σήμερα η Ελλάδα αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, είναι γεμάτοι από σιδηροδρομικά δίκτυα που έχουν «εγκαταλειφθεί». Πολλές φορές μια ξεχασμένη σιδηροτροχιά μπορεί οδηγήσει σε άγρια και με δύσκολη πρόσβαση μέρη. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη για το σιδηρόδρομο και το ποδήλατο ώθησε τον κ. Αρτέμη Φίλατοβ στη μοναδική περιπέτεια της κατασκευής railbike (ποδηλατοδρεζίνας) και αναζήτηση μιας εναλλακτικής πρότασης που θα έδινε ζωή στον «μυθικό» πλέον σιδηρόδρομο.

Η αλήθεια είναι ότι ο σιδηρόδρομος απασχολούσε τους λάτρεις του ποδηλάτου για πολλά χρόνια και ειδικότερα όταν οι δρόμοι δεν είχαν άσφαλτο, κάτι που στεκόταν εμπόδιο στην καλή ποδηλασία. Η λεία και ομαλή επιφάνεια της ράγας του τραίνου πάντα προσελκούσε το ενδιαφέρον τους και τους δημιουργούσε το όνειρο της ποδηλασίας πάνω σε ράγες του τραίνου, δηλαδή της ποδηλατοδρεζίνας.

Από το 2010  ο κ. Αρτέμης Φίλατοβ και η ομάδα του έχει  αποκτήσει μοναδική τεχνογνωσία πάνω σε θέματα κατασκευής ελληνικών ποδήλατων που κινούνται πάνω σε ράγες τραίνου. Είναι ειδικοί στην κατασκευή χειροποίητων ποδηλατοκατασκευών όπως velomobile, trike, python bike, cargo bike.

Η ιδέα του ποδηλάτου γεννήθηκε πριν από πολύ καιρό. Η πατέντα του τάχα «πρώτου ποδήλατου στον κόσμο» αποδίδεται στον Γερμανό Καρλ φον Ντράις από το Μάνχαϊμ. Έκτοτε η κατασκευή των ποδηλάτων γνώρισε ταχεία ανάπτυξη σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Οι εφευρέτες δημιουργούσαν χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερα σχέδια ποδηλάτων. 

Σήμερα, ο ενθουσιασμός των ανθρώπων για την ποδηλασία την ταξινόμησε σε διαφορές κατηγορίες. Η ποδηλασία είναι ένα από τα αναγνωρισμένα ολυμπιακά αθλήματα και όχι μονό. Κάθε κατηγορία έχει τον δικό της εξοπλισμό, την ορολογία, αλλά και τη φιλοσοφία. Οι πιο γνώστες κατηγορίες είναι η ποδηλασία πίστας, δρόμου, cyclocross, Mountain bike, ΒΜΧ κ.α.

Παράλληλα, η άλλη μεγάλη εφεύρεση, αυτή του σιδηρόδρομου εξελισσόταν με την ίδια δυνατή ορμή. Οι εργαζόμενοι του σιδηροδρόμου ονόμασαν το μικρό τετράτροχο σιδηροδρομικό όχημα που χρησιμοποιούσαν για συντήρηση και μετακίνηση με τη λέξη δρεζίνα.

Δρεζίνα είναι η λέξη κλειδί που ενώνει τον σιδηρόδρομο με το ποδήλατο. Προέρχεται  από το όνομα του Καρλ φον Ντράις, ο όποιος θεωρείται ο πατέρας του ποδηλάτου, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Η δημιουργική εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου με ποδηλατοδρεζίνες δίνει μια καλή ευκαιρία για τη διατήρηση των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών και αποτρέπει την κατεδάφιση κτηρίων ανεκτίμητης αξίας και την ανάδειξη της σιδηροτροχιάς που με τόσο κόπο τοποθετούσαν οι πρόγονοί μας.

Θεωρητικά το railbiking δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να γνωρίσουν τον σιδηρόδρομο από τη σκοπιά των ιστορικών σιδηροδρομικών υπαλλήλων και να μάθουν για την ιστορία. Η καινοτομία στην εναλλακτική εκμετάλλευση του σιδηροδρόμου ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό να έλθει σε επαφή με την ιστορία και τη φύση, όπου σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος.

Γενικά, οι ποδηλάτες του σιδηρόδρομου αναζητούν μια διασκεδαστική και δραστήρια εμπειρία ή μια χαλαρωτική εκδρομή στην εξοχή. Ωστόσο, τους δίνεται η δυνατότητα για παράλληλη ενημέρωση σχετικά με την ιστορία των σιδηροδρόμων. 

Με απλές μεθόδους και με μικρό προϋπολογισμό τα έργα του σιδηρόδρομου θα μπορούσαν να συντηρηθούν βελτιώνοντας έτσι την ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών. Υπάρχει η πεποίθηση πως οι προτάσεις του σιδηροδρομικού ποδηλατοτουρισμού θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον για τη διατήρηση των ιστορικών σιδηροδρομικών υποδομών και κτηρίων.


Πηγή: athens.makerfaire.comlifo.gr - railbiking.gr - railbikingingreece.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

|
Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια