Ο όρος railbiking είναι μια κωδική ονομασία για την ποδηλασία πάνω σε ράγες του τραίνου. Μια σύνθετη λέξη που βγαίνει από το rail (ράγα) και το biking (ποδηλασία). Στην Ελλάδα ακούγεται και ο όρος σιδηροδρομικός ποδηλατοτουρισμός.
Σήμερα η Ελλάδα αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, είναι γεμάτοι από σιδηροδρομικά δίκτυα που έχουν «εγκαταλειφθεί». Πολλές φορές μια ξεχασμένη σιδηροτροχιά μπορεί οδηγήσει σε άγρια και με δύσκολη πρόσβαση μέρη. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη για το σιδηρόδρομο και το ποδήλατο ώθησε τον κ. Αρτέμη Φίλατοβ στη μοναδική περιπέτεια της κατασκευής railbike (ποδηλατοδρεζίνας) και αναζήτηση μιας εναλλακτικής πρότασης που θα έδινε ζωή στον «μυθικό» πλέον σιδηρόδρομο.
Η αλήθεια είναι ότι ο σιδηρόδρομος απασχολούσε τους λάτρεις του ποδηλάτου για πολλά χρόνια και ειδικότερα όταν οι δρόμοι δεν είχαν άσφαλτο, κάτι που στεκόταν εμπόδιο στην καλή ποδηλασία. Η λεία και ομαλή επιφάνεια της ράγας του τραίνου πάντα προσελκούσε το ενδιαφέρον τους και τους δημιουργούσε το όνειρο της ποδηλασίας πάνω σε ράγες του τραίνου, δηλαδή της ποδηλατοδρεζίνας.
Από το 2010 ο κ. Αρτέμης Φίλατοβ και η ομάδα του έχει αποκτήσει μοναδική τεχνογνωσία πάνω σε θέματα κατασκευής ελληνικών ποδήλατων που κινούνται πάνω σε ράγες τραίνου. Είναι ειδικοί στην κατασκευή χειροποίητων ποδηλατοκατασκευών όπως velomobile, trike, python bike, cargo bike.
Η ιδέα του ποδηλάτου γεννήθηκε πριν από πολύ καιρό. Η πατέντα του τάχα «πρώτου ποδήλατου στον κόσμο» αποδίδεται στον Γερμανό Καρλ φον Ντράις από το Μάνχαϊμ. Έκτοτε η κατασκευή των ποδηλάτων γνώρισε ταχεία ανάπτυξη σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Οι εφευρέτες δημιουργούσαν χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερα σχέδια ποδηλάτων.
Σήμερα, ο ενθουσιασμός των ανθρώπων για την ποδηλασία την ταξινόμησε σε διαφορές κατηγορίες. Η ποδηλασία είναι ένα από τα αναγνωρισμένα ολυμπιακά αθλήματα και όχι μονό. Κάθε κατηγορία έχει τον δικό της εξοπλισμό, την ορολογία, αλλά και τη φιλοσοφία. Οι πιο γνώστες κατηγορίες είναι η ποδηλασία πίστας, δρόμου, cyclocross, Mountain bike, ΒΜΧ κ.α.
Παράλληλα, η άλλη μεγάλη εφεύρεση, αυτή του σιδηρόδρομου εξελισσόταν με την ίδια δυνατή ορμή. Οι εργαζόμενοι του σιδηροδρόμου ονόμασαν το μικρό τετράτροχο σιδηροδρομικό όχημα που χρησιμοποιούσαν για συντήρηση και μετακίνηση με τη λέξη δρεζίνα.
Δρεζίνα είναι η λέξη κλειδί που ενώνει τον σιδηρόδρομο με το ποδήλατο. Προέρχεται από το όνομα του Καρλ φον Ντράις, ο όποιος θεωρείται ο πατέρας του ποδηλάτου, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Η δημιουργική εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου με ποδηλατοδρεζίνες δίνει μια καλή ευκαιρία για τη διατήρηση των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών και αποτρέπει την κατεδάφιση κτηρίων ανεκτίμητης αξίας και την ανάδειξη της σιδηροτροχιάς που με τόσο κόπο τοποθετούσαν οι πρόγονοί μας.
Θεωρητικά το railbiking δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να γνωρίσουν τον σιδηρόδρομο από τη σκοπιά των ιστορικών σιδηροδρομικών υπαλλήλων και να μάθουν για την ιστορία. Η καινοτομία στην εναλλακτική εκμετάλλευση του σιδηροδρόμου ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό να έλθει σε επαφή με την ιστορία και τη φύση, όπου σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος.
Γενικά, οι ποδηλάτες του σιδηρόδρομου αναζητούν μια διασκεδαστική και δραστήρια εμπειρία ή μια χαλαρωτική εκδρομή στην εξοχή. Ωστόσο, τους δίνεται η δυνατότητα για παράλληλη ενημέρωση σχετικά με την ιστορία των σιδηροδρόμων.
Με απλές μεθόδους και με μικρό προϋπολογισμό τα έργα του σιδηρόδρομου θα μπορούσαν να συντηρηθούν βελτιώνοντας έτσι την ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών. Υπάρχει η πεποίθηση πως οι προτάσεις του σιδηροδρομικού ποδηλατοτουρισμού θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον για τη διατήρηση των ιστορικών σιδηροδρομικών υποδομών και κτηρίων.
Πηγή: athens.makerfaire.com - lifo.gr - railbiking.gr - railbikingingreece.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.