Εξαρτάται για τί πράγμα μιλάμε, γιατί παρόλο που και οι δύο λέξεις αναφέρονται στο παρελθόν και προσδιορίζουν ιδιότητα ή αξίωμα κάποιου που πλέον δεν κατέχει, δεν σημαίνουν, ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Όταν αναφερόμαστε σε κάποιον ο οποίος είχε μια ιδιότητα γενικά στο παρελθόν, χρησιμοποιούμε το «πρώην» (π.χ. Ο θείος μου, πρώην γυμνασιάρχης, μόλις βγήκε σε σύνταξη).
Όταν πάλι γίνεται λόγος για κάποιον που αντικαταστάθηκε πρόσφατα από κάποιον άλλο (και άρα κατείχε την ιδιότητα ή το αξίωμα αμέσως πριν από τον σημερινό κάτοχο) ή παύθηκε από ένα αξίωμα, αλλά δεν αντικαταστάθηκε (και άρα είναι ο τελευταίος που το κατείχε), χρησιμοποιούμε το «τέως» (π.χ. Ο τέως βασιλιάς βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα).
Συμπερασματικά, «πρώην» σημαίνει «παλαιότερος, κάποτε στο παρελθόν», ενώ «τέως» σημαίνει «τελευταίος, πρόσφατος, μέχρι πριν από λίγο».
Οι «πρώην», επίσης, μπορεί να είναι πολλοί, ο «τέως» μόνο ένας.
Πηγή: textonlyblog.wordpress.com - poiostigiati.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.