O Ηρώδης Α', επονομαζόμενος και Μέγας, ήταν βασιλιάς της Ιουδαίας από το 37 π.Χ. μέχρι το έτος της Γέννησης του Ιησού Χριστού (4 π.Χ.). Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τη θανάτωση των νηπίων στη Βηθλεέμ, όταν γεννήθηκε ο Χριστός. Στο κείμενο αυτό θα μάθουμε 10 πληροφορίες για τη ζωή του, άγνωστες στους περισσότερους.
1. Η δημόσια σταδιοδρομία του Ηρώδη ξεκίνησε όταν ο πατέρας του Αντίπατρος που κατείχε το αξίωμα του επίτροπου της Ιουδαίας τον διόρισε με την έγκριση του ισχυρού άντρα της Ρώμης Ιούλιου Καίσαρα στρατηγό της Γαλιλαίας.
2. Παρά τη ρωμαϊκή κατοχή της χώρας του διατήρησε το θρόνο του, γιατί κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
3. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, όταν πληροφορήθηκε τη Γέννηση του Χριστού, διέταξε τους στρατιώτες του να σφάξουν όλα τα νήπια της περιοχής της Βηθλεέμ, γιατί φοβόταν ότι ο Ιησούς θα του έπαιρνε το θρόνο, καθώς εν τω μεταξύ γνώριζε και τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης ότι «στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας θα γεννηθεί ο νέος βασιλιάς των Ιουδαίων, Καὶ σύ, Βηθλέεμ γῆ Ἰούδα, οὐδαμῶς ἐλαχίστη εἶ ἐν τοῖς ἡγεμόσιν Ἰούδα· ἐκ σοῦ γὰρ ἐξελεύσεται ἡγούμενος, ὅστις ποιμανεῖ τὸν λαόν μου τὸν Ἰσραήλ». Κάτι τέτοιο πάντως δεν επιβεβαιώνεται με ιστορικές καταγραφές.
4. Έχτισε λαμπρά οικοδομήματα όπως υδραγωγεία, θέατρα, γυμναστήρια, ανάκτορα, οχυρά και λιμάνια. Σημαντικό έργο του ήταν και η ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντα.
5. Το 18 π.Χ. ο Ηρώδης ενώ ταξίδευε προς τη Ρώμη βρέθηκε στην Ηλεία της Ελλάδας. Εκεί φρόντισε να δωρίσει μεγάλα ποσά στους Ηλείους προκειμένου να αναστηλωθεί το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ηλείοι ανταποδίδοντας του ανέθεσαν τιμητικά την προεδρία των αγώνων!
6. Ο Ηρώδης έκανε δωρεές και ανήγειρε μνημεία σε πολλές πόλεις όπως στην Ασκάλωνα, στην Τύρο, στη Σιδώνα, στη Βύβλο, στη Βυρηττό, στην Τρίπολη, στη Δαμάσκο, στη Ρόδο, στην Αντιόχεια, στη Χίο, στη Νικόπολη, στην Αθήνα, και στη Σπάρτη. Στη Ρόδο ειδικότερα ανέλαβε τα έξοδα οικοδόμησης ενός Ναού αφιερωμένου στον Πύθιο Απόλλωνα.
7. Ο βασιλιάς της Ιουδαίας ήταν, ουσιαστικά, ένα πιόνι των Ρωμαίων και αυτό προκάλεσε το μένος των υπηκόων του. Η προφανής αντιπάθεια του λαού της Ιουδαίας προς τον μονάρχη τους, ίσως να ήταν ένας απ’ τους λόγους, που ο Ηρώδης εξελίχθηκε σε έναν τόσο παρανοϊκό ηγέτη.
8. Εμπιστεύτηκε τις σπουδαιότερες θέσεις του βασιλείου του σε Έλληνες, όπως ο Νικόλαος ο Δαμασκηνός και ο αδελφός του Πτολεμαίος, ενώ ο πυρήνας του στρατού του αποτελούνταν από Θράκες, Γερμανούς και Κέλτες μισθοφόρους.
9. Συνολικά, απ’ τα κοντινά μέλη της οικογένειάς του, ο βασιλιάς Ηρώδης εκτέλεσε μία σύζυγό του, τρεις γιους του, την πεθερά και τον γαμπρό του....
10. Ο Ηρώδης πέθανε στην Ιεριχώ, το 4 π.Χ. Αυτό σημαίνει, ότι ο υπολογισμός της ημερομηνίας που γεννήθηκε ο Χριστός είναι λάθος, κάτι που είναι γενικώς αποδεκτό. Σύγχρονοι μελετητές εκτιμούν, ότι έπασχε από κάποια ασθένεια των νεφρών κι ότι πέθανε μετά από χρόνια ταλαιπωρίας. Ήταν 70 ετών και είχε βασιλεύσει για 33 χρόνια.
Πηγή: mentality10.com - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.