Σκηνές βγαλμένες από ταινία Φαρ Ουέστ ξετυλίγονται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς και ασθενείς να μένουν εμβρόντητοι μπροστά σε ξυλοδαρμούς, λεκτικά επεισόδια και απειλές. Την στιγμή που οι αποθήκες και τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ ξεμένουν από φάρμακα και υλικά και η χρηματοδότηση τους δεν επαρκεί παρά μόνο για τους επόμενους δύο μήνες, καμία διοίκηση κρατικού νοσοκομείου δεν μπορεί να θέσει ευθέως στο Υπουργείο Υγείας το θέμα της ασφάλειας και της φύλαξης των χώρων τους. Εκτός από γάζες γάντια και σύρριγες οι ασθενείς θα πρέπει να βρούν και κάποιον «να τους φυλάει».
Χαρακτηριστική περίπτωση ο άγριος ξυλοδαρμός μέσα στους διαδρόμους του Ευαγγελισμού της Διευθύντριας του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής από άγνωστο νεαρό άνδρα και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Φορώντας κασκέτο και μαύρα γυαλιά ο νεαρός θύτης έστησε καρτέρι στη γιατρό και λίγο πριν την εισοδό στο γραφείο της την χτύπησε με γκλομπ στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Τη συγκεκριμένη γιατρό είχε υποδείξει λίγα λεπτά νωριτέρα ηλικιωμένος συνοδός λέγοντας «αυτή είναι».
Είτε πρόκειται για προσωπική διαφορά είτε για βεντέτα που πυροδότησε λάθος ιατρική εκτίμηση ή συμπεριφορά, είναι γεγονός πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία των γιατρών, αλλά και των ίδιων των ασθενών.
Η Διευθύντρια του τμήματος μπορεί να μην θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα, όμως με ανακοίνωσή τους οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου ενημέρωσαν το Υπουργείο Υγείας πως “ενώ περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας, με θύματα το προσωπικό του νοσοκομείου, συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, η Διοίκηση προέβη σε δραματική μείωση του αριθμού του προσωπικού ασφαλείας σε κάθε βάρδια. Προφανώς, οι επίσημες καταγγελίες Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού για ξυλοδαρμό τους δεν λαμβάνονται καθόλου υπ’ όψιν από τη Διοίκηση, ούτε βέβαια και οι τρέχουσες μελέτες για την ψυχική βία στην οποία εκτίθενται οι εργαζόμενοι, η οποία μάλιστα συνήθως δεν γνωστοποιείται. Παράλληλα, η Διοίκηση δείχνει να αγνοεί και τις αναφορές νοσηλευομένων και των συνοδών τους για κλοπές στο χώρο του νοσοκομείου, και την αδιάκοπτη παρουσία διαφημιστών και μικροπωλητών μέσα στους χώρους εξέτασης και περίθαλψης”.
Η έλλειψη επαρκούς ασφάλειας είναι παροιμιώδης και εξερατικά ενοχλητική για όσους χρειάζεται να παραμείνουν σε θαλάμους νοσοκομείων πάνω απο δέκα λεπτά.
Πιτζάμες, εσώρουχα, διαφημιστικά φυλλάδια για ενοικίαση ασθενοφόρων, ξαπλώστρες θαλάσσης, έπιπλα με τηλεοράσεις, και παντός είδους αντικείμενα είναι μόνο μερικά από τα είδη προς πώληση τα οποία προσφέρονται στους νοσηλευόμενους. Σε αυτό το ξέφραγο αμπέλι έρχονται να προστεθούν και διάφοροι άγνωστοι αλλοδαποί και Έλληνες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη μέτρων προστασίας αφαιρούν ανενόχλητοι από κινητά τα οποία βρίσκονται στα κομοδίνα των ασθενών μέχρι και ρούχα, παπούτσια ή και μπισκότα…
“Χαρακτηριστική είναι η περιπλάνηση ατόμων εντός των Χειρουργείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, στην προσπάθειά τους να κατευθυνθούν μέσα στη χαοτική χωροταξία του νοσοκομείου. Δυστυχής, και επικίνδυνη, παραμένει η όψη των θαλάμων νοσηλείας”, επισημαίνουν οι γιατροί, οι οποίοι πλέον ζητούν να παρθούν μέτρα προστασίας τόσο των ίδιων όσω και των ασθενών.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.