Ο Άγιος Γιάννης ο "Κεσκεσάς"

Posted by Clopy Paste 28 Αυγούστου 2010


Ένα εκκλησάκι με ιστορία πολλών χρόνων, βρίσκεται στο Μετόχι, μια τοποθεσία νοτιοανατολικά του Αυλωναρίου Ευβοίας και σε απόσταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων στους πρόποδες της νότιας πλευράς του βουνού «Παναγιάς το ποτήρι». Ανήκει στη δικαιοδοσία της Μονής Λευκών (Αγίου Χαράλαμπους). Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου.

Την ημέρα της γιορτής, αρκετές οικογένειες από το Αυλωνάρι, δέκα-δώδεκα και δύο-τρεις από το Μαντράκι, μαγείρευαν το πατροπαράδοτο κεσκέσι. Σιτάρι κομμένο στο χειροκίνητο μύλο, λάδι, αλάτι, κύμινο, καθώς και ρεβύθια με το ρύζι. Αν μαγείρευαν και χταπόδι με το ρύζι δεν θυμάμαι.


Την παραμονή... της γιορτής οι οικογένειες που μαγείρευαν τα φαγητά ξεκινούσαν από το πρωί. Φόρτωναν τα ζωντανά τους-αυτοκίνητα δεν υπήρχαν τότε, ούτε και δρόμος αμαξιτός, τουλάχιστον από το εκκλησάκι του Αγίου Μελετίου και πάνω- ξύλα για τη φωτιά, καζάνι φρεσκογανωμένο, τεντζερέδια, κουτάλες ξύλινες για το ανακάτωμα του φαγητού και ό,τι άλλο θα χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα και την ώρα του φαγητού, δύο-τρεις καθαρές κουρελούδες για να στρώσουν στο χώμα την ώρα του φαγητού, ένα-δύο σεντόνια και καμιά κουβερτούλα για ολιγόλεπτο ύπνο εναλλάξ για αυτούς που θα ασχολούντο με το μαγείρεμα.

Τις οικογένειες αυτές βοηθούσαν και πολλοί συγγενείς και γείτονες, γιατί η διαδικασία του μαγειρέματος διαρκούσε πολλές ώρες. Ξεκινούσε δύο με τρεις το απόγευμα της παραμονής και τελείωνε μετά τα μεσάνυκτα. Τα καζάνια, τη διάρκεια της νύχτας, φώτιζαν με λουξ και λάμπες ασετιλίνης.

Μόνιμος καφετζής το διήμερο εκείνο ήταν ο μπάρμπα Γιάννης ο Κουβαρντόγιαννης βοηθούμενος από τα παιδιά του. Έστηνε το υπαίθριο καφενεδάκι του κάτω από μια μεγάλη ελιά που υπήρχε, και σίγουρα θα υπάρχει ακόμη, λίγο πριν την είσοδο στην αυλή της εκκλησίας, με τα απαραίτητα: δύο-τρία σιδερένια τραπεζάκια, πέντε-έξι καρέκλες και το μπουφέ του. Καφέ φρεσκοκαβουρντισμένο, τον οποίο έκοβε επί τόπου με το χειρόμυλο, ζάχαρη, βανίλια, φυστίκι, ουζάκι, σταμνούλα για το νερό και τα σχετικά νεροπότηρα και φλιτζάνια.

Νερό για το μαγείρεμα, για να πίνει ο κόσμος, έπαιρναν από ένα πηγαδάκι που υπήρχε λίγο πιο κάτω από το εκκλησάκι και που φρόντιζε να είναι πάντα καθαρό και σκεπασμένο, η οικογένεια Χαράλαμπου Αϊδίνη (Κουλοχαράλαμπου). Πεντακόσια-εξακόσια μέτρα νοτιότερα από το εκκλησάκι, είχαν το μαντρί τους. Κτηνοτροφική μονάδα της εποχής εκείνης με πολλά πρόβατα, δεν ξέρω αν είχαν και κατσίκια, και τις περισσότερες μέρες του χρόνου, χειμώνα-καλοκαίρι τις περνούσαν εκεί.

Την παραμονή της γιορτής προς το βράδυ και ενώ οι φωτιές στα καζάνια είχαν ανάψει, γινόταν ο εσπερινός. Παπάς ερχόταν από το μοναστήρι, θυμάμαι τον μακαρίτη παπα-Παύλο, τον οποίο βοηθούσε και ο παπάς του Αυλωναρίου. Θυμάμαι τους αοίδιμους παπά-Πελή παλαιότερα και παπα-Παναγιώτη αργότερα. Την άλλη μέρα, γιορτή του Αγίου, κόσμος πολύς πήγαινε στο εκκλησάκι, από το Αυλωνάρι και τα γύρω χωριά Αχλαδερή, Μαντράκι, Δάφνη, Λοφίσκο, άλλοι με τα πόδια και άλλοι με τα γαϊδουρέλια και τα άλογά τους.

Όλα τα χωράφια γύρω από το εκκλησάκι γέμιζαν με γαϊδαράκους και άλογα. Τη μνήμη του Αγίου τιμούσε με την παρουσία του και ο μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμων. Στην ιεροπανήγυρη του Αγιάννη ήταν πάντα παρόντες και οι οργανοπαίκτες από την Αχλαδερή Γκίκας λίρα και Λολάρης βιολί. Ερχόντουσαν και σαν προσκυνητές, αλλά περισσότερο για να οικονομήσουν ένα καλό μεροκάματο.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και λίγο πριν τελειώσει, έκανε ο Δεσπότης το καθιερωμένο κήρυγμα και τελειώνοντας η λειτουργία, Δεσπότης, παπάδες και ιεροψάλτες πήγαιναν στα καζάνια με το φαγητό αρχίζοντας από την ανατολική μεριά. Διάβαζε ο Δεσπότης μια ευχή και μετά με ένα κουτάλι που του έδινε η νοικοκυρά του καζανιού δοκίμαζε το φαγητό και ευχόταν «χρόνια πολλά και του χρόνου». Περνούσε όλα τα καζάνια με τον τρόπο αυτό και τελειώνοντας άρχιζε το φαγητό. Οι νοικοκυρές του κάθε καζανιού έστρωναν τα στρωσίδια, πετσέτες, πιάτα και άρχιζε το σερβίρισμα. Στο κάθε τραπέζι κάθονταν συγγενείς, γείτονες και γνωστοί.

Περνώντας από την τοποθεσία Καναπιτσιά, με τα καλύτερα αμπέλια του Αυλωναρίου, πολλοί ιδιοκτήτες και φίλοι μπαίναμε στα αμπέλια και έτσι μετά το φαγητό τρώγαμε και το σχετικό φρούτο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 κτίστηκε στο Αυλωνάρι ένα καινούργιο εκκλησάκι στη μνήμη του ιδίου Αγίου, σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό, στην τοποθεσία Ελαία, και έτσι οι νοικοκυρές που μαγείρευαν τα φαγητά στον Αγιάννη (Μετόχι), τώρα τα μαγειρεύουν στο καινούργιο εκκλησάκι, αλλά για λίγα χρόνια δεκαοκτώ με είκοσι. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, απ’ ό,τι ξέρω, το φαγητό, πέντε-έξι καζάνια, μόνο κεσκέσι, το προσφέρει η εκκλησία αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα στα οποία συνεισφέρουν και πολλοί Αυλωναρίτες, άντρες και γυναίκες.

Στον παλιό Αγιάννη, απ’ ό,τι ξέρω, μαγειρεύουν ένα καζάνι μία οικογένεια από το Αυλωνάρι και ένα ή δύο καζάνια κάποιες οικογένειες από το Μαντράκι.

Υ.Γ.

Σήμερα την παραμονή της εορτής ξεκινάει η προετοιμασία του κεσκεσίου, η οποία κρατά όλη τη νύχτα με το ανακάτεμα στα καζάνια. Ανήμερα της εορτής μετά το πέρας της Λειτουργίας σερβίρεται στον κόσμο!

Πηγή: evia-history.gr

Share/Save/Bookmark

1 Comment

  1. Ανώνυμος είπε,

    Πολύ καλό το άρθρο σας, θέλω μόνο να συμπληρώσω πως υπάρχει και μια οικογένεια από τον Λοφίσκο που κάνει ανελειπώς κάθε χρόνο το κεσκέσι πράγμα που έκανε και φέτος και θα μοιραστέι αύριο. Επίσης εξακολουθούν να έρχονται αρκετοί πιστοί από το Αυλωνάρι.

    Posted on 28 Αυγούστου 2013 στις 11:25 μ.μ.

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Τζόκερ ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Καταγωγή Πινακίδας Οχημάτων Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τέλη Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χάρτης Βουνών Χάρτης Κάστρων Χάρτης Λαϊκών Αγορών Αττικής Χάρτης Μαρμάρων Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια