Μια γενετική «αχίλλειο πτέρνα» του ανθρώπινου οργανισμού η οποία βοηθά ιούς να εισβάλουν στο σώμα και να «πυροδοτήσουν» την εμφάνιση καρκίνου ανακάλυψαν επιστήμονες της Ομάδας Ιικής Ογκολογίας του Cancer Research UΚ στο University College του Λονδίνου. Η μελέτη τους με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή κ. Δ. Λαγό δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Νature Cell Βiology» και ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη προσεγγίσεων που θα θέτουν υπό έλεγχο τους «ύπουλους» ιούς, βάζοντας «φρένο» και στην ανάπτυξη διαφορετικών μορφών ιογενών καρκίνων.

Όπως εξηγεί ο κ. Λαγός στο «Βήμα», η έρευνα της ομάδας στην οποία συμμετέχει επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός αντιδρά στις μολύνσεις με διαφορετικούς ιούς. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ιδιαιτέρως το πώς οι ιοί διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος χρησιμοποιώντας διαφορετικά «κόλπα» ώστε να εγκατασταθούν για τα καλά στον οργανισμό και να τον βλάψουν εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωσή τους.

Ιοί και micro-RΝΑ

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν οι ερευνητές από το Λονδίνο στους ερπητοϊούς, οι οποίοι εντοπίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. «Οι ερπητοϊοί, όπως αυτός που οδηγεί στην εμφάνιση ενός καρκίνου που ονομάζεται σάρκωμα Κaposi, δεν είναι επικίνδυνοι για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για εκείνους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα θετικά στον ιό ΗΙV του ΑΙDS άτομα. Στα άτομα αυτά το σάρκωμα Κaposi είναι ένας πολύ κοινός καρκίνος». Προκειμένου να φέρει στο φως τα «τερτίπια» του συγκεκριμένου ερπητοϊού που του δίνουν τη δύναμη να οδηγεί σε καρκίνο, η ερευνητική ομάδα μελέτησε ανθρώπινα υγιή ενδοθηλιακά κύτταρα. Μόλυνε τα κύτταρα αυτά με τον ερπητοϊό του Κaposi και όπως προέκυψε, σε πολύ λίγο χρόνο μετά την αρχική μόλυνση, εμφανίστηκε σημαντική αύξηση των micro-RΝΑ, μικρών τμημάτων γενετικού υλικού που ρυθμίζουν τη γονιδιακή δραστηριότητα. Οπως διευκρινίζει ο κ. Λαγός «η φυσιολογική λειτουργία των microRΝΑ είναι, όπως πιστεύουμε, το να ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Ωστόσο ο ερπητοϊός χρησιμοποιεί ως “κολπάκι” κατά τα πρώτα στάδια της μόλυνσης το να κυριεύει τα micro-RΝΑ με αποτέλεσμα τελικώς να γίνεται αυτός ο κυρίαρχος που ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα». Οι επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένα ένα microRΝΑ με τον αριθμό 132 το οποίο βοηθά τον ιό να υπερεκφράζεται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα κύτταρα.

Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η νέα γνώση; Σε νέους στόχους που θα «χτυπούν» την «αχίλλειο πτέρνα» την οποία έχουν διαλέξει οι ιοί για να... ζουν και να βασιλεύουν, με αποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στα επιβαρυντικά για τον οργανισμό πλάνα τους. Σύμφωνα με τον κ. Λαγό, ένα άλλο micro-RΝΑ βρίσκεται ήδη σε φάση κλινικών δοκιμών για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C: «Η λογική είναι η ανάπτυξη ανταγωνιστών που προσδένονται στα επίμαχα micro-RΝΑ και εμποδίζουν τη δράση τους. Ετσι και ο ιός δεν μπορεί να βρει πάτημα για να δράσει και να προκαλέσει τελικώς καρκίνο. Θεωρητικώς αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον ερπητοϊό που προκαλεί σάρκωμα Κaposi».

Πειράματα

Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε περαιτέρω πειράματα σχετικά με το micro-RΝΑ 132 σε μοντέλα ζώων. Το συγκεκριμένο micro-RΝΑ δείχνει να αξίζει τον κόπο περαιτέρω διερεύνησης για πολλούς λόγους: Εκτός από την εμπλοκή του στον ερπητοϊό του σαρκώματος Κaposi, φαίνεται ότι συνδέεται και με τον Ηerpes Simplex Virus 1 (ΗSV1) ο οποίος προκαλεί τις χαρακτηριστικές φουσκάλες του έρπητα στα χείλη καθώς και με τον μεγαλοκυτταροϊό, ο οποίος σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί κυρίως με αμφιβληστροειδοπάθειες. Απώτερος στόχος είναι βέβαια ο εντοπισμός και άλλων micro-RΝΑ που βοηθούν ιούς να προκαλέσουν καρκίνο: Έτσι οι «κακοί» ιοί θα μπουν στη θέση τους γράφοντας ένα καλό τέλος για πολλά άτομα.

Πηγή: tovima.gr

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια