Τα παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο του Ουίλιαμς, μια σπάνια γενετική ασθένεια του εγκεφάλου, περιέργως δεν αναπτύσσουν τις ασυνείδητες ρατσιστικές προκαταλήψεις που απαντώνται σχεδόν στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές.

Από προηγούμενες μελέτες είναι γνωστό ότι τα παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο είναι ασυνήθιστα φιλικά και δε φοβούνται τους ξένους, όπως τα φυσιολογικά παιδιά. Σε συνδυασμό με αυτές τις προηγούμενες παρατηρήσεις, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι ρατσιστικές προκαταλήψεις οφείλονται στον κοινωνικό φόβο που μας προκαλούν οι ξένοι.

Το στοιχείο που ενισχύει αυτήν την υπόθεση είναι το γεγονός ότι τα παιδιά με το σύνδρομο Ουίλιαμς δεν αναπτύσσουν μεν ρατσιστικές προκαταλήψεις, αναπτύσσουν όμως προκαταλήψεις με βάση το φύλο, οι οποίες δεν φαίνεται να σχετίζονται με τον κοινωνικό φόβο.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι το σύνδρομο Ουίλιαμς σχετίζεται με ανωμαλίες στη λειτουργία της αμυγδαλής του εγκεφάλου, μιας περιοχής που ρυθμίζει τις αντιδράσεις στο φόβο και τις κοινωνικές απειλές.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα παιδιά με το σύνδρομο Ουίλιαμς αποτελούν λαμπρή εξαίρεση όσον αφορά στις φυλετικές διακρίσεις. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που διαβεβαιώνουν πως δεν είναι ρατσιστές, σχεδόν πάντα εκδηλώνουν ρατσιστικές τάσεις χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας συνέκριναν 20 φυσιολογικά παιδιά με ισάριθμα παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο. Όλα τους ανήκαν στην καυκάσια φυλή και είχαν ηλικία 7-16 ετών.

Τα παιδιά και των δύο ομάδων εξετάστηκαν με το στάνταρτ τεστ φυλετικών και σεξουαλικών διακρίσεων, το οποίο βασίζεται στη διήγηση ιστοριών με εικόνες, οι οποίες αφορούν σε λευκούς και μαύρους χαρακτήρες, άνδρες και γυναίκες.


Για παράδειγμα, τα παιδιά κλήθηκαν να κοιτάξουν μια εικόνα με ένα λευκό και ένα μαύρο αγόρι και να μαντέψουν ποιο από τα δύο ήταν άτακτο και ζωγράφισε με μπογιά τους τοίχους του σπιτιού του.

Μεταξύ των φυσιολογικών παιδιών, το 83% των απαντήσεων ενοχοποιούσε τους χαρακτήρες με μαύρο δέρμα, ένδειξη φυλετικής προκατάληψης. Μεταξύ των παιδιών με το σύνδρομο όμως, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 63%, ένδειξη σημαντικά μειωμένης προκατάληψης.

Η διαφορά αυτή δεν υπήρχε όσον αφορά στις διακρίσεις με βάση το φύλο. Και οι δύο ομάδες εκδήλωσαν τέτοιες σεξουαλικές προκαταλήψεις στο 90% των περιπτώσεων.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι ο κοινωνικός φόβος, ο οποίος απουσιάζει από τους ασθενείς του συνδρόμου, σχετίζεται με τις φυλετικές προκαταλήψεις αλλά όχι τις σεξουαλικές.

Ο Δρ Αντρεα Μέγιερ-Λίντενμπεργκ, επικεφαλής της μελέτης, εκτιμά ότι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού φόβου θα ήταν ιδανικές και για την καταπολέμηση του ρατσισμού.


Παραδέχεται πάντως ότι τα συμπεράσματα της μελέτης δεν μπορεί να θεωρηθούν οριστικά. Μια εναλλακτική εξήγηση θα ήταν, για παράδειγμα, ότι τα παιδιά με το σύνδρομο του Ουίλιαμς δεν αναπτύσσουν φυλετικές προκαταλήψεις απλά επειδή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μάθηση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

Πηγή: in.gr

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια