Χιλιάδες ασθενείς στρέφονται προς τις επεμβάσεις laser για να διορθώσουν την όρασή τους και να απαλλαγούν από την εξάρτηση που έχουν για τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.
Όπως κάθε επέμβαση, έτσι και το laser έχει τα πλεονεκτήματά του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν εγκυμονεί και κινδύνους.
Η επέμβαση με χρήση laser είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.
Πρόσφατα, το laser χρησιμοποιήθηκε και για την διόρθωση της πρεσβυωπίας (αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα), μίας πάθησης των ματιών που έρχεται με το φυσιολογικό πέρασμα των χρόνων και μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση ειδικών γυαλιών πρεσβυωπίας.
Όλες αυτές οι παθήσεις σχετίζονται με το πρόβλημα που έχει το μάτι να εστιάσει μία εικόνα πάνω στον αμφιβληστροειδή, τον φωτοευαίσθητο χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.
Κατά ένα μεγάλο βαθμό, η ικανότητα του ματιού να εστιάσει σε ένα αντικείμενο εξαρτάται από το σχήμα του κερατοειδούς, της διάφανης μεμβράνης στα μπροστινά όρια του ματιού.
Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι laser
Οι πιο ευρέως διαδεδομένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι η μέθοδος PRK (Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή), που έκανε την εμφάνισή της στις αρχές τις δεκαετίας του '90 και η μέθοδος LASIK (Laser In Situ Keratomileusis) που εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90.
Υπάρχουν, όμως, και πιο σύγχρονες μέθοδοι, όπως το LASEK (επιθηλιακή κερατοσμίλευση) και το Epi-LASIK.
PRK:
Κατά τη μέθοδο αυτή, αποξέεται το επιφανειακό στρώμα του κερατοειδούς (δηλαδή το επιθήλιο) και εφαρμόζεται το laser στο υποκείμενο στρώμα του.
Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά μόνο, είναι ανώδυνη και γίνεται με τη χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου.
Με τη βοήθεια βλεφαροδιαστολέα, τα βλέφαρα του ασθενή παραμένουν ανοιχτά. Στη συνέχεια, και αφού έχει περαστεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ο βαθμός της διαθλαστικής ανωμαλίας και έχει υπολογιστεί με τη χρήση ενός ειδικού προγράμματος ο βαθμός της διόρθωσης, απελευθερώνεται η δέσμη laser και διαμορφώνει την επιφάνεια του κερατοειδούς.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, τοποθετείται για λίγες μέρες ένας ειδικός θεραπευτικός φακός επαφής στον κερατοειδή, προκειμένου να γίνει η επούλωση του επιθηλίου.
LASIK:
Η μέθοδος αυτή είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Κι εδώ γίνεται χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου και τα βλέφαρα παραμένουν ανοιχτά με την βοήθεια του βλεφαροδιαστολέα.
Με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος, που ονομάζεται μικροκερατοειδοτόμος, ανασηκώνεται ένα πολύ μικρό κομμάτι στην μπροστινή επιφάνεια του κερατοειδούς, παραμένοντας όμως στη μία άκρη του συνδεδεμένο με τον κερατοειδή.
Στη συνέχεια, και αφού έχει περαστεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ο βαθμός της διαθλαστικής ανωμαλίας, υπολογίζεται με τη χρήση ενός ειδικού προγράμματος το τμήμα του ιστού που θα αφαιρεθεί και απελευθερώνεται η δέσμη laser, εξαερώνοντας ένα πολύ λεπτό στρώμα του κερατοειδούς.
Μόλις τελειώσει η διαδικασία, το κομμάτι του κερατοειδούς που ήταν ανασηκωμένο επανέρχεται στην αρχική του θέση, χωρίς να χρειαστούν ράμματα και με ταχύτερο ρυθμό επούλωσης από αυτόν της PRK.
LASEK:
Πρόκειται για μία παραλλαγή της PRK και της LASIK. Στη μέθοδο αυτή, ο γιατρός κάνει μία τομή στο επιθήλιο και με τη χρήση ενός διαλύματος αλκοόλης το χαλαρώνει και το μετακινεί.
Στη συνέχεια, η δεσμίδα του laser διαμορφώνει τον ιστό κάτω από το επιθήλιο, όπως γίνεται και με την PRK. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το επιθήλιο επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.
Η μέθοδος LASEK ενδείκνυται για μικρούς βαθμούς διαθλαστικής διόρθωσης και η περίοδος επούλωσης διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.
Epi-LASIK:
Η μέθοδος αυτή μοιάζει αρκετά με την LASEK. Το επιθήλιο διαχωρίζεται, εφαρμόζεται το laser στον κερατοειδή και στη συνέχεια επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.
Πλεονεκτήματα και κίνδυνοι
Οι επεμβάσεις laser πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα είναι πλήρως ικανοποιητικά.
Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται ότι η ζωή τους άλλαξε ριζικά, αφού δεν εξαρτώνται πλέον από γυαλιά ή φακούς επαφής.
Εντούτοις, δεν παύει να είναι μία επέμβαση και όπως όλες οι επεμβάσεις έχει και αυτή τους κινδύνους της.
Κίνδυνοι με την PRK:
•Πόνος, από μέτριος έως έντονος κατά τις πρώτες μέρες
•Θολή όραση κατά την περίοδο επούλωσης, που συνήθως καθαρίζει μέσα στην πρώτη εβδομάδα της επέμβασης
•Υποτροπή, που συνήθως συνίσταται στην επανεμφάνιση της διαθλαστικής ανωμαλίας μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών περίπου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε διορθωτική επέμβαση ή να ξαναφορέσει γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής.
Με την LASIK, οι πιθανότητες για μετεγχειρητικό πόνο είναι ελάχιστες. Εντούτοις, από την στιγμή που κόβεται τμήμα του κερατοειδούς, υπάρχει ένας μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών, όπως:
•Ξηροφθαλμία, από μέτρια σε έντονη, που μπορεί να επηρεάσει την όραση
•Δυσκολία όρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπό τη μορφή φωτοστέφανου γύρω από την φωτεινή πηγή ή αντίδραση στο έντονο φως, που μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας για νυχτερινή οδήγηση
•Μία σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται κερατοειδική εκτασία και πρόκειται ουσιαστικά για εξασθένηση του κερατοειδούς. Τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Μία σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να συμβεί και με την PRK και με τη LASIK είναι η μόλυνση του κερατοειδούς και να καταλήξει σε σημαντική απώλεια της όρασης.
Η πιο πρόσφατη LASEK έχει σχεδόν τους ίδιους κινδύνους με την PRK και τη LASIK. Εντούτοις, δεν έχει τις επιπλοκές εκείνες που σχετίζονται με την μετακίνηση του επιθηλίου, όπως η εξασθένηση του κερατοειδούς και η ξηροφθαλμία.
Πριν να υποβληθείτε σε μία επέμβαση laser θα πρέπει να κάνετε μία διεξοδική συζήτηση με τον γιατρό σας για τα παρακάτω θέματα:
•Την κλινική σας κατάσταση (συμπεριλαμβανομένου και του οικογενειακού σας ιστορικού) κυρίως για ασθένειες όπως λύκος, διαβήτης, χειλοειδές και διάφορες παθήσεις του ματιού όπως έρπητας, γλαύκωμα, ξηροφθαλμία ή προγενέστερες οφθαλμικές επεμβάσεις
•Εάν κάνετε κάποιο άθλημα και εάν διατρέχετε κίνδυνο να χτυπήσετε στο πρόσωπο (με το LASIK υπάρχει ο κίνδυνος να μετακινηθεί το επιθήλιο)
•Τα επαγγελματικά σας σχέδια. Κάποια επαγγέλματα (π.χ. αστυνομικός ή πιλότος) έχουν συγκεκριμένες οπτικές απαιτήσεις που μπορούν να επιτευχθούν με την επέμβαση του laser.
Το σημαντικό είναι πριν από την επέμβαση να σκεφτείτε καλά όλους τους πιθανούς κινδύνους, να εξατομικεύσετε με τον γιατρό σας την περίπτωση και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.
Μετά την ηλικία των 40 είναι πολύ πιθανόν να χρειάζεστε γυαλιά οράσεως ακόμα και μετά την επέμβαση.
Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι καθώς μεγαλώνετε η όρασή σας μεταβάλλεται και μπορεί να χρειαστεί διορθωτική επέμβαση.
Το κόστος είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψη, μιας και τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν την επέμβαση αυτή.
Δεν πρέπει να κάνετε επέμβαση με Laser
*Αν είστε κάτω από 20 και άνω των 60 ετών.
*Αν έχετε γλαύκωμα ή καταρράκτη.
*Αν είστε έγκυος.
*Αν δεν έχετε σταθερή συνταγή γυαλιών επί δυο χρόνια.
*Αν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Πόσο κοστίζει η διαδικασία;
Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το είδος που επιλέγεται και το κέντρο στο οποίο εφαρμόζεται. Γενικά οι τιμές κυμαίνονται από 900 έως 2.200 ευρώ για κάθε μάτι. Τα έξοδα δεν καλύπτονται από τα ταμεία όπως προαναφέρθηκε. Μόνο ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. τραπεζών) και κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να καλύψουν μέρος της δαπάνης, αλλά κατόπιν συνεννόησης.
Πού γίνονται οι επεμβάσεις
*Στα κρατικά νοσοκομεία
*Το Πανεπιστημιακό Διαθλαστικό Κέντρο στο Παν/μιο Κρήτης-Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο (Ηράκλειο, τηλ.: 2810-371810) είναι το πρώτο που ξεκίνησε παρόμοιες επεμβάσεις στην Ελλάδα με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ιωάννη Παλλήκαρη και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
*Στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς (τηλ.: 210-7768322),
*Στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών (210-3603697).
*Αναμένεται σύντομα να γίνονται επεμβάσεις με Laser στην Οφθαλμολογική Κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών και στο Αττικό Νοσοκομείο (στο Χαϊδάρι).
Στον ιδιωτικό τομέα
Λειτουργούν αρκετά κέντρα, στα οποία εφαρμόζονται όλα τα είδη διαθλαστικών επεμβάσεων. Αναφέρουμε όσα διαπιστώθηκαν στη σχετική έρευνα:
*LaserVision.gr: Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο (τηλ.: 210-7472-777).
*Οφθαλμολογικό Κέντρο Υγεία «Οφθαλμός» (τηλ.: 210-6867000).
*Ερευνητικό Θεραπευτικό Ινστιτούτο «Οφθαλμός» (τηλ.: 210-8981682).
*Ελληνικό Οφθαλμολογικό Κέντρο ORASIS (τηλ.: 210-9408100).
*Οφθαλμοχειρουργική Α.Ε.-Γενική Κλινική (τηλ.: 210-9628167).
*Οφθαλμολογικό Κέντρο «Βλέμμα» (τηλ.: 210-8210808).
*Οφθαλμολογικό Κέντρο Αθηνών ΕYELASERCENTER (τηλ.: 210-7247103).
*Αθηναϊκό Διαθλαστικό Κέντρο Laser (τηλ.: 210-6753640).
*Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (τηλ.: 2310-400000).
*Οφθαλμολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος (τηλ.: 2310-901911).
*Οφθαλμολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος ΙTEC (τηλ.:2310-25310).
Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο πως χρησιμοποιείται η LASIK μέθοδος για τη διόρθωση της μυωπίας...
Υ.Γ.
Ένα διάσημο κέντρο διόρθωσης και αποκατάστασης που χρησιμοποιεί τη μέθοδο LASIK είναι το Stahl Eye Center που βρίσκεται στη Garden City στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com - Stahl Eye Center Garden City NY
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.