Συνεχίζοντας την "οδύσσεια" της γνώσης, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιώ μεταδιδακτορική έρευνα στο Columbia University (in the City of New York).

Να σας σημειώσω ότι τις πανεπιστημιακές μου σπουδές (σε όλες τις βαθμίδες) τις πραγματοποίησα σε ελληνικό Πανεπιστήμιο της περιφέρειας.

Με μεγάλη μου ευχάριστη έκπληξη, τις τελευταίες μέρες διαπιστώνω ότι το Columbia έχει πρόσβαση όχι μόνο σε ένα τμήμα των ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων που υπάρχουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά σχεδόν παντού. Οι εκδοτικοί οίκοι παρέχουν ακόμα και τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή.

Η απορία που μου δημιουργείται είναι η εξής: Μια ολόκληρη χώρα δεν έχει δυνατότητα να παρέχει πρόσβαση στις σημαντικότερες ηλεκτρονικές εκδόσεις; Μπορεί το μέγεθος του Columbia να μην συγκρίνεται με κανένα Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, όμως η πρόσβαση στην Ελλάδα πραγματοποιείται από έναν κεντρικό φορέα. Συνεπώς θεώρω ότι θα ήταν δυνατόν.

Να λάβουμε υπόψη ότι οι ερευνητές στην Ελλάδα έχουν σε πολλές περιπτώσεις αποδείξει ότι είναι στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Συνεπώς υπάρχει το κίνητρο για να υπάρξει πρόσβαση σε όλες τις σημαντικές πληροφορίες, το οποίο θα φέρει και οικονομικό όφελος.

Σε περίπτωση που το κόστος θα ήταν απαγορευτικό, για ποιο λόγο δεν γίνονται περικοπές στα διαμοιραζόμενα βιβλία με αντιστάθμιση την ηλεκτρονική πρόσβαση; Γιατί οι Έλληνες εκδότες δεν παρέχουν τέτοια δυνατότητα; Με έναν σύντομο υπολογισμό οι φοιτητές στην Ελλάδα είναι περίπου 500.000, εάν υπολογισθεί το κόστος των βιβλίων που δίνονται θα ξεπερνάει τα 50.000.000 ανά εξάμηνο. Φυσικά δεν γνωρίζω πόσο κοστίζει η ηλεκτρονική πρόσβαση, αλλά είμαι βέβαιος ότι με 100.000.000 θα υπήρχε πρόσβαση τουλάχιστον στα σημαντικότερα ηλεκτρονικά έντυπα (συμπεριλαμβανομένων και των βιβλίων).

Μπορεί όλα αυτά που αναφέρω να πάνε στον κάδο των αχρήστων, αλλά ως γέννημα θρέμα του ελληνικού πανεπιστημίου επιθυμώ την πραγματική βελτίωση των υπηρεσιών του και αυτή ξεκινάει μόνο εφόσον υπάρχει θέληση για κάτι δημιουργικό με όραμα. Η κλασσική μορφή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Κλείνοντας, για αποφυγή παρεξηγήσεων, τα βιβλία θα πρέπει να συνυπάρχουν στα πανεπιστήμια με πρωταρχικό άξονα την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών με το απαραίτητο υλικό. Μια τέτοια λύση θα δημιουργήσει και εμπιστοσύνη και πίστη για το όραμα στην εκπαίδευση.

Δ. Γ. για το ClopYPastE blog

Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Share/Save/Bookmark

2 comments

  1. Ανώνυμος είπε,

    Φίλε blogger, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι πρέπει επιτέλους σε αυτή την χώρα τα Ελληνικά πανεπιστήμια να αποκτήσουν το αυτονόητο (για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο) εργαλείο έρευνας, το οποίο είναι η πρόσβαση σε όλες τις σημαντικές ηλεκτρονικές εκδόσεις. Για όσους δεν γνωρίζουν, πραγματικά είναι αδύνατο να συνεχίσεις την ερευνητική σου εργασία, εάν δεν γνωρίζεις τι κάνουν οι υπόλοιποι στον κόσμο. Για όσους επίσης θεωρούν ότι η έρευνα είναι κάτι το εξωτικό τέτοιες δύσκολες ώρες, που περνάει η χώρα στον οικονομικό τομέα και όχι μόνο, τους απαντώ ότι χωρίς έρευνα και καινοτομία δεν μπορείς να έχεις πραγματική ανάπτυξη. Φανταστείτε ότι η Κίνα (πέρα από αυτά που προσφέρει στα πανεπιστήμιά της) και άλλες χώρες επιδοτούν μεγάλο αριθμό φοιτητών, ώστε να σπουδάσουν στην Αμερική, τους καλύπτουν τα πάντα και στην συνέχεια το μόνο που τους ζητούν είναι η επιστροφή τους, ώστε να μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους την πολύτιμη τεχνογνωσία που απέκτησαν.
    Απλά ένα τελευταίο σχόλιο για να καταλάβεις πόσο ουτοπικό είναι αυτό που συζητάς για την Ελλάδα… την άνοιξη (αν δεν κάνω λάθος) όλα τα πανεπιστήμια της χώρας έχασαν για κάποιες ημέρες εντελώς την πρόσβαση που είχαν έστω και στους λιγοστούς ηλεκτρονικούς εκδοτικούς οίκους (Elsevier, ACM κλπ.) διότι το υπουργείο παιδείας τους χρωστούσε χρήματα… Αφού έγινε χαμός αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου να παρέμβει, να πληρώσει και να λυθεί προς το παρόν το θέμα. Αυτό έγινε γιατί μέχρι τότε τα κονδύλια αυτά καλύπτονταν από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όταν σωστά μας είπαν ότι εγώ δεν σου χρηματοδοτώ την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά γιατί είναι πάγια ανάγκη των πανεπιστημίων, τα πάντα κατέρρευσαν.
    Μην περιμένεις απαντήσεις από αρμοδίους κλπ… ετοιμάζονται για εκλογές τώρα… και είναι το μοναδικό που μετράει σε αυτή την κακόμοιρη χώρα. Άραξε τώρα… τι έρευνες και αηδίες;; πάμε να κουνήσουμε κανένα σημαιάκι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των ανθρώπων που κατέστρεψαν την χώρα…:)

    Posted on 7 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:24 μ.μ.

     
  2. yannidakis είπε,

    "καταχώρηση τσι μέρας" για την Τρίτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    Posted on 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:37 π.μ.

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια