Το Micromeria acropolitana είναι ένα μοναδικό φυτό, που δε φυτρώνει πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο στην Ακρόπολη.

Η Μικρομέρια της Ακρόπολης, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, έχει ροζ άνθη και είναι ένα είδος μικρού φυτού του γένους Micromeria. Αποτελεί ενδημικό φυτό της Αθήνας και συγκεκριμένα του βράχου της Ακρόπολης. Αυτό σημαίνει ότι ζει εκεί και δεν έχει βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι βρίσκεται εκεί πριν καν χτιστεί η Ακρόπολη, σύμφωνα με έρευνες.

Το φυτό αναπτύσσεται σε βραχώδεις περιοχές με λίγο χώμα, σε βράχους, πέτρες και σχισμές. Είναι ένα αρωματικό φυτό με μικρά ροζ λουλούδια, που συνήθως ανθίζουν τον Απρίλιο-Μάιο. Μερικές φορές παρατηρήθηκε ότι μεμονωμένα φυτά ανθίζουν και μέσα στο καταχείμωνο, στο τέλος Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο, αλλά και στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Για να διατηρηθούν συλλέγονται σπόροι από διάφορους πληθυσμούς στον φυσικό βράχο, και φυλάσσονται σε Τράπεζα σπόρων στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Ενώ σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, η Micromeria acropolitana προστατεύεται στην Ελλάδα από τις 30 Ιανουαρίου 1981, (τεύχος 1ον, αρ. φύλλου 23) Διάταγμα 67, «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας.»

Το φυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου 1906, από δύο Γάλλους βοτανολόγους και ερευνητές, τον Rene C.J.E. Maire και τον Marcel G.C. Petitmengin. Οι βοτανολόγοι ερευνούσαν και συνέλεγαν φυτά εκείνη την εποχή στην Αιτωλοακαρνανία και στη Δυτική Πελοπόννησο. Βρέθηκαν στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 1906 και στην επίσκεψή τους στην Ακρόπολη, ανακάλυψαν αυτό το σπάνιο ενδημικό φυτό.

Το 1908 το περιγράφει για πρώτη φορά ο Αύστρο-Ούγγρος βοτανολόγος, Eugen von Halácsy, που ζούσε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, στο έργο του "Conspectus Florae Graecå".

Τέλος να αναφέρουμε ότι η Μικρομέρια της Ακρόπολης ήταν εξαφανισμένη για πάνω από εκατό χρόνια και δεν την είδε ξανά μετά το 1908 κανένας Έλληνας και ξένος.

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια