Η Μικρομέρια της Ακρόπολης, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, έχει ροζ άνθη και είναι ένα είδος μικρού φυτού του γένους Micromeria. Αποτελεί ενδημικό φυτό της Αθήνας και συγκεκριμένα του βράχου της Ακρόπολης. Αυτό σημαίνει ότι ζει εκεί και δεν έχει βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι βρίσκεται εκεί πριν καν χτιστεί η Ακρόπολη, σύμφωνα με έρευνες.
Το φυτό αναπτύσσεται σε βραχώδεις περιοχές με λίγο χώμα, σε βράχους, πέτρες και σχισμές. Είναι ένα αρωματικό φυτό με μικρά ροζ λουλούδια, που συνήθως ανθίζουν τον Απρίλιο-Μάιο. Μερικές φορές παρατηρήθηκε ότι μεμονωμένα φυτά ανθίζουν και μέσα στο καταχείμωνο, στο τέλος Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο, αλλά και στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Για να διατηρηθούν συλλέγονται σπόροι από διάφορους πληθυσμούς στον φυσικό βράχο, και φυλάσσονται σε Τράπεζα σπόρων στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Ενώ σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, η Micromeria acropolitana προστατεύεται στην Ελλάδα από τις 30 Ιανουαρίου 1981, (τεύχος 1ον, αρ. φύλλου 23) Διάταγμα 67, «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας.»
Το φυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου 1906, από δύο Γάλλους βοτανολόγους και ερευνητές, τον Rene C.J.E. Maire και τον Marcel G.C. Petitmengin. Οι βοτανολόγοι ερευνούσαν και συνέλεγαν φυτά εκείνη την εποχή στην Αιτωλοακαρνανία και στη Δυτική Πελοπόννησο. Βρέθηκαν στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 1906 και στην επίσκεψή τους στην Ακρόπολη, ανακάλυψαν αυτό το σπάνιο ενδημικό φυτό.
Το 1908 το περιγράφει για πρώτη φορά ο Αύστρο-Ούγγρος βοτανολόγος, Eugen von Halácsy, που ζούσε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, στο έργο του "Conspectus Florae Graecå".
Τέλος να αναφέρουμε ότι η Μικρομέρια της Ακρόπολης ήταν εξαφανισμένη για πάνω από εκατό χρόνια και δεν την είδε ξανά μετά το 1908 κανένας Έλληνας και ξένος.
Τέλος να αναφέρουμε ότι η Μικρομέρια της Ακρόπολης ήταν εξαφανισμένη για πάνω από εκατό χρόνια και δεν την είδε ξανά μετά το 1908 κανένας Έλληνας και ξένος.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.