Αρκετά κεφαλόποδα (π.χ. σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια) το παράγουν και το αποθηκεύουν σ' έναν σάκο κοντά στα βράγχια, ώστε να εκτοξεύουν στο νερό άφθονο μελάνι, όταν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν.
Κάποια είδη το κάνουν για να παραπλανήσουν τον αντίπαλο και να καλύψουν τη διαφυγή τους, ενώ άλλα χρησιμοποιούν μια πιο πονηρή στρατηγική προτιμώντας να εκτοξεύουν περισσότερες φορές μικρότερη ποσότητα μελανιού με μεγάλη συγκέντρωση βλέννας, για να γίνει πιο συμπαγής. Με αυτόν τον τρόπο στο νερό σχηματίζονται διάφορες μορφές παρόμοιες μ' εκείνη του κεφαλόποδου - έτσι ο επιτιθέμενος έχει περισσότερες πιθανότητες να κατευθυνθεί προς το αντίγραφο και το μαλάκιο σώζεται.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε μελάνι σουπιάς, καλύτερα μην σκεφτείτε τί τρώτε, διότι είναι λιγάκι αηδιαστικό.
Πηγή: Βιβλίο «Η επιστήμη κάτω από την ομπρέλα» του Αντρέα Τζεντίλε - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
Πηγή: Βιβλίο «Η επιστήμη κάτω από την ομπρέλα» του Αντρέα Τζεντίλε - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.