Κανείς δεν πρόκειται να πάρει μακριά μας τις φράουλες, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φυσαλίδα ή GoldenBerries (Physalis Peruviana) ή Cape gooseberry ή Ground-cherry (Φυσαλίς η Αλκεκένσειος είναι η επιστημονική του ονομασία) θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη μεγάλη καλλιέργεια φρούτων.
Είναι μέλος της οικογένειας που ανήκουν οι τομάτες και οι πατάτες, και παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τα φυτά αυτά.
Χρειάζεται ζεστό καιρό, όχι δυνατούς ανέμους και αρκετό νερό.
Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και πολλές φορές σε βάρος άλλων φυτών που βρίσκονται κοντά της, γι' αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα δυνατό επεκτατικό φυτό.
Έχει θα μπορούσαμε να πούμε τριχωτά φύλλα, παχύ μίσχους, και, επίσης, εύθραυστα κίτρινα έως πορτοκαλί άνθη.
Τα άνθη του θαμνώδες αυτού φυτού που μέσα τους δημιουργείται ο καρπός έχουν χρώμα ανοικτού πράσινου, παίρνουν χρώμα φωτεινού κίτρινου που αφού ωριμάσουν πέφτουν στη γη.
Οι καρποί που αναπτύσσονται μέσα στο άνθος έχουν χρώμα που μπορεί να ποικίλει: κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, πορτοκαλί, μαζί με ορισμένες εξωτερικές μωβ γραμμές.
Μοιάζει με τοματίνι cherry μέσα σε ένα άνθος που πρέπει να ανοίξει κανείς για να το πάρει, αλλά δεν έχει γεύση τομάτας και είναι γεμάτος με μικρούς σπόρους.
Όταν είναι ώριμος παίρνει χρώμα σαν κεχριμπάρι και έχει γλυκόξινη ιδιαίτερη γεύση. Τη μοναδική γεύση της τη θυμάσαι για πάντα όταν τη δοκιμάσεις ιδιαίτερα ωμή.
H φυσαλίδα, αυτό το μικρό εξωτικό φρούτο είναι ένας πραγματικός θησαυρός, για τo οποίο μελέτες έχουν δείξει πως είναι πλούσιο σε βιοφλαβονοειδή και πηκτίνη, και έχει αντιφλεγμονώδη, αντιισταμινική και αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στην ενίσχυση του οργανισμού σε περίοδο στρες.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, Β1, Β2, Β3, Β6 και Β12 και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, πράγμα σπάνιο για ένα φρούτο. Περιέχει επίσης σίδηρο, φώσφορο και πηκτίνη που υποστηρίζει την καλή πέψη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη εξάρσεων της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που την καθιστά ένα υγιεινό σνακ για άτομα με αυξημένο σάκχαρο.
Έχει ήπια καθαρτική δράση και περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην υγιή πέψη. Η πηκτίνη που περιέχει βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου, ενώ παράλληλα διατηρεί τα επίπεδα της χοληστερίνης στο σώμα σε χαμηλά επίπεδα και συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης των τριχοειδών αγγείων και κατ’ επέκταση στα όργανα εκείνα που απαιτούν υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, όπως τα μάτια, ο εγκέφαλος, τα όργανα αναπαραγωγής.
Τα βιοφλαβονοειδή που περιέχει, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα.
Τέλος, ο καρπός της φυσαλίδας εκτός από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, βοηθάει στην όψη του δέρματος, στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο, στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταπολεμά τους πονοκεφάλους, τα εντερικά προβλήματα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την κυστική ίνωση.
Μπορεί να καταναλωθεί σκέτη (νωπή) αφαιρώντας τον εξωτερικό κάλυκα σαν σνακ ή σε συνδυασμό με άλλα superfood, όπως gojiberries, cacaonibs κ.τ.λ. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, γλυκά, ποτά, επιδόρπια, smoothies και μαζί με τα δημητριακά πρωινού.
Φυσαλίδες κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο - μάλιστα, στη χώρα μας φύεται κυρίως σε Θεσσαλία, Λακωνία, Κεφαλονιά και Κρήτη και το συναντούμε με τις ονομασίες κερασούλι ή αγραβανιά ή φραγκούλι -, αλλά στις ΗΠΑ είναι σχετικά ακριβό και δεν ενδείκνυται για μαζική καλλιέργεια. Με τη βοήθεια όμως της νέας γενετικής τεχνολογίας αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα, όπως πιστεύουν οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes.
Οι ερευνητές λένε ότι με τη νέα τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR μπορούν να πάρουν ένα άγριο φυτό και να το μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμο μέσα σε λίγα χρόνια.
Ο Ζακάρι Λίπμαν αναφέρει ότι οι παραγωγοί τροφίμων ψάχνουν για ένα «νέο» μούρο εδώ για χρόνια και πώς η φυσαλίδα μπορεί να είναι αυτό που έψαχναν.
Γνωρίζοντας ποια γονίδια ελέγχουν ορισμένα χαρακτηριστικά της ντομάτας, οι ερευνητές μπορούν να βρουν και να χειραγωγήσουν τα ίδια γονίδια στη φυσαλίδα. Στη συνέχεια, ο Λίπμαν θέλει να βελτιώσει πρόσθετα χαρακτηριστικά του φρούτου, όπως το χρώμα και η γεύση του.
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com - huffingtonpost.gr - eirinika.gr - physalis.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.