Χρυσό, λιβάνι και... σμύρνα πήγαν ως δώρα οι 3 Μάγοι στον Χριστό στη φάτνη. Τί είναι επιτέλους αυτή η σμύρνα; Η σμύρνα (μύρο) δεν είναι τίποτα άλλο από αρωματικό ρετσίνι (ρητίνη) δέντρου στο χρώμα της σκουριάς που παράγεται από τις χαρακιές της φλούδας ενός θάμνου της ερήμου που λέγεται επιστημονικά Commiphora Myrrha (κομμιοφόρος μύρα) ή Balsamodendron Myrrha, κοινώς dindin.
Ο θάμνος, που φτάνει τα 5m ύψος και χαρακτηρίζεται από σκληρά αγκαθωτά κλαδιά, που καλύπτονται διάσπαρτα από φύλλα. Από τους βλαστούς φυτρώνουν λευκά ή πράσινα άνθη. Αναπτύσσεται σε ασβεστολιθικά εδάφη και είναι ευαίσθητο σε ακραίες θερμοκρασίες. Συναντάται στην ανατολική Αφρική (Σομαλία, Υεμένη).
Ετυμολογικά προέρχεται από την αραβική λέξη «mur», που σημαίνει πικρή. Και όντως η σμύρνα έχει μία έντονη χαρακτηριστική οσμή και μια γεύση στυφή και ελαφρώς πικρή.
Η σμύρνα ήταν ένα από τα δώρα των τριών μάγων και συγκεκριμένα του Γκάσπαρ στο Θείο βρέφος. Το δώρο αυτό παρίστανε την ανθρώπινη υπόσταση του Χριστού. Οι χαρακιές στο φλοιό του δέντρου, θυμίζουν τις πληγές του Χριστού από τους Ρωμαίους στρατιώτες κατά την διάρκεια της σταύρωσης.
Η σμύρνα εισαγόταν από την Ινδία και την Αραβία και ήταν ακριβό εμπόρευμα γι' αυτό και έκανε παρέα στον χρυσό που διατηρεί και αυξάνει την αξία του μέχρι και σήμερα. Με σμύρνα η Μαρία Μαγδαληνή άλειψε και τα πόδια του Ιησού.
Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στις ταριχεύσεις τους και οι αρχαίες Αιγύπτιες νοικοκυρές την έκαιγαν για να ξεφορτωθούν τους ψύλλους. Σμύρνα κάηκε και στους ναούς της Ίσιδας.
Στην Κίνα ονομάζεται MoYao και χρησιμοποιείται από τον καιρό της Δυναστείας Τανγκ (60 μ.Χ.) κυρίως για πληγές, για την ανακούφιση από τα πρηξίματα. Το έλαιο του μύρου το απόσταζαν από την ρητίνη και το χρησιμοποιούσαν από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας για την επούλωση των πληγών.
Χρησιμοποιείται σήμερα ως απολυμαντικό και το αλκοολικό βάμμα του για πλύση ανοιχτών τραυμάτων (αλκοόλες και τερπένια). Ακόμα προστίθεται σε οδοντόκρεμες και σε αρώματα. Η σμύρνα προάγει την κυκλοφορία και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.
Στην ελληνική μυθολογία η Σμύρνα ήταν κόρη του Θείαντα, βασιλιά των Ασσυρίων, ή του Κινύρα της Κύπρου. Η Σμύρνα φιλονίκησε για κάποια άγνωστη αφορμή με την Αστάρτη, τη θεά της ομορφιάς (αντίστοιχη της Αφροδίτης). Η Αστάρτη, για να την εκδικηθεί, της προκάλεσε ένα ακατανίκητο ερωτικό πάθος για τον πατέρα της, τον Θείαντα. Μια μέρα η Σμύρνα μεταμφιέστηκε σε σκλάβα του παλατιού και παρέσυρε τον Θείαντα, οπότε από το σπέρμα του πατέρα της έμεινε έγκυος και γέννησε τον Άδωνι. Ο Θείας έμαθε την αλήθεια και τότε θέλησε να σφάξει την κόρη του. Αλλά η Σμύρνα ζήτησε την επέμβαση των Θεών, οι οποίοι τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο που ευωδιάζει, τη σμύρνα.
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com - valentine.gr - ellinikabaharika.gr - ekriti.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.