Στο σχολείο μας έλεγαν: «Έχουμε 2 μήλα και μας δίνουν και άλλα 4 μήλα. Πόσα μίλα έχουμε συνολικά;» Εσείς ή κοιτούσατε το ταβάνι, ή με τα δάχτυλά σας κάτω από το θρανίο, ιδρώνατε να μετρήσετε τα... μήλα. Πώς θα σας φαινόταν να χρησιμοποιούσαν ηλεκτροσόκ για να μάθετε τα μαθηματικά; Μην πάει το μυαλό σας σε κάτι κακό. Ότι δηλαδή επειδή δεν είστε και οι καλύτεροι στα μαθηματικά και στις αριθμητικές πράξεις, ότι επειδή δεν μπορείτε να κάνετε μια αφαίρεση ή έναν πολλαπλασιασμό σωστά, κάποιος θα σας τιμωρήσει με ηλεκτροσόκ. Το αντίθετο. Διαβάστε τί ακριβώς μπορεί να γίνει με το ηλεκτροσόκ...
Το ηλεκτροσόκ βοηθάει τον εγκέφαλο να κατανοήσει τα μαθηματικά σαν έννοια και να αποκτήσει ικανότητες να λύνει προβλήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία με τον επικεφαλής καθηγητή και γνωσιακό νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, διαπίστωσαν πως, με μια μη επεμβατική μέθοδο ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, αυξάνονται οι επιδόσεις στα μαθηματικά, και για 6 μήνες το μυαλό σας γίνεται... σαΐνι. Κάτι σαν τον Αϊνστάιν. Βέβαια ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει εάν η συγκεκριμένη μέθοδος έχει παρενέργειες.
Οι επιστήμονες από την Οξφόρδη δημοσίευσαν την έρευνά τους στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας "Current Biology". Το πείραμα που έκαναν, έγινε σε 2 ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου, η κάθε μια από τις οποίες είχε 25 άτομα. Στη μια ομάδα συνέδεσαν στο κεφάλι των φοιτητών μια συσκευή και διοχέτευσαν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής ισχύος (μέχρι 1 μιλιαμπέρ) στον εγκέφαλο τους. Κάθε μέρα για 40 λεπτά, επί 5 ημέρες. Το ίδιο έκαναν και στη δεύτερη ομάδα μόνο που δεν διοχέτευαν ηλεκτρισμό όπως στους πρώτους, αλλά έκαναν ότι διοχέτευαν (placebo).
Στο τέλος του πειράματος οι φοιτητές της πρώτης ομάδας μπορούσαν με ευκολία να λύνουν και να κάνουν μαθηματικές πράξεις με πενταπλάσια ταχύτητα από ό,τι οι φοιτητές της δεύτερης ομάδας. Μισό χρόνο μετά αν και είχε μειωθεί η ταχύτητα στις πράξεις, οι φοιτητές της πρώτης ομάδας έκαναν τις ίδιες πράξεις κατά 30% πιο γρήγορα. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσους δεν τα πάνε καλά με τους αριθμούς, που είναι περίπου το 20% του πληθυσμού», δήλωσε ο Ρόι Κοέν Καντός. Υπάρχουν πάντως επιστήμονες που αμφισβητούν τη μέθοδο αυτή και τονίζουν ότι το δείγμα των 50 συνολικά φοιτητών, είναι πολύ μικρό για εξαγωγή συμπερασμάτων.
Όπως τόνισαν οι ερευνητές πάντως, η ποσότητα του διοχετευόμενου ηλεκτρισμού είναι πολύ μικρή και τελείως ανώδυνη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην νιώθουν καν το ρεύμα που διαπερνά τον κρανίο τους. Πάντως η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέδωσε ανακοίνωση και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να προσπαθήσει μόνος του να διεγείρει ηλεκτρικά τον εγκέφαλο του, διότι κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη ζημιά.
Υπάρχει η αισιοδοξία ότι μελλοντικά και αφού γίνουν και άλλες έρευνες και τελειοποιηθεί η μέθοδος, θα μπορέσουν να βοηθηθούν και άνθρωποι που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια, άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή άνθρωποι που γενικότερα έχουν μαθησιακές δυσκολίες.
Πηγή: iatropedia.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.