Το τιραμισού, πρόκειται για ένα πασίγνωστο ιταλικό γλυκό, το οποίο αποτελεί δημιούργημα της νεότερης γαστρονομικής εποχής της Ιταλίας, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1970. Βασισμένο σε απλό παντεσπάνι ή στα γνωστά μας σαβουαγιάρ (savoiardi), μουλιασμένα σε λικέρ και καφέ και καλυμμένα με ένα μείγμα από τυρί mascarpone με ή χωρίς αυγά. Η ελεύθερη μετάφραση του tiramisu είναι «σήκωσε με» ή «τράβα με πάνω», και αναφέρεται στις ιδιότητες του εσπρέσο και τις καφεΐνης. Πολλά τα διαφορετικά είδη τιραμισού, άρα και πολλές οι συνταγές και παραλλαγές αυτού. Παρακάτω θα δούμε μία από τις κλασικότερες στην Ιταλία.
Η παραδοσιακή συνταγή τιραμισού!
Υλικά (για 6 άτομα)
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
4 αβγά
150 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. brandy
4 φλυτζανάκια καφέ εσπρέσσο
24 μπισκότα σαβουαγιάρ
3 γεμάτες κ.σ. κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε ένα μπολ, χτύπαμε τους κρόκους και τη ζάχαρη με τη βοήθεια ενώς μίξερ, μέχρι το μίγμα μας να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε το brandy, τo μασκαρπόνε, λίγο κάθε φορά και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στην κρέμα. Αναμειγνύουμε κάλα και προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε τον παγωμένο καφέ, σε ένα βαθύ πιάτο και βρέχουμε τα σαβουαγιάρ. Τα τοποθετούμε ομοιόμορφα σε ένα ταψί. Τα καλύπτουμε με τη μισή ποσότητα κρέμας και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, με τη δεύτερη στρώση. Αφού καλύψουμε με την υπόλοιπη κρέμα, κοσκινίζουμε το κακάο πάνω από το γλυκό.
Πηγή: foodzine.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.