Ένας 70χρονος Βρετανός έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά για την αποκατάσταση κολπικής μαρμαρυγής (ανωμαλίας του καρδιακού ρυθμού) με έναν πλήρως τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό βραχίονα. Συνήθως, η επέμβαση πραγματοποιείται με το χέρι, διαρκεί έως και οκτώ ώρες και εκθέτει τους χειρουργούς σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας, από τις 250 και πλέον ακτινογραφίες που πραγματοποιούνται στη διάρκειά της. Στο Νοσοκομείο «Γκλένφιλντ» του Λέστερ, όμως, η επέμβαση έγινε με το Σύστημα Απομακρυσμένου Χειρισμού Καθετήρα - έναν ρομποτικό βραχίονα αξίας 400.000 ευρώ που κατασκευάστηκε στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ - διήρκεσε μόλις μία ώρα και στη διάρκειά της ο χειρουργός, δρ Αντρέ Νεγκ, καθόταν ασφαλής στη διπλανή αίθουσα.
Ένας καθετήρας πλάτους έξι χιλιοστών με μικροκάμερα εισήχθη στη βουβωνική χώρα του 70χρονου Κένεθ Κρόκερ, με λαπαροτομή. Με το τηλεχειριστήριο, ο δρ Νεγκ κατηύθυνε τον βραχίονα, ο οποίος κατηύθυνε με τη σειρά του τον καθετήρα στην καρδιά του ασθενούς. Μόλις εντόπισε στην επιφάνεια της καρδιάς τούς ινώδεις ιστούς που προκαλούσαν τις αρρυθμίες, ο καθετήρας άρχισε να στριφογυρίζει στην άκρη του ρομποτικού βραχίονα. Ηλεκτρική ενέργεια υψηλής συχνότητας διοχετεύτηκε τότε με τον καθετήρα, απομακρύνοντας τους προβληματικούς ιστούς και αποκαθιστώντας τον καρδιακό ρυθμό.
Η επέμβαση στον Κένεθ Κρόκερ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. «Η καρδιά του ασθενούς θα έχει ομαλό καρδιακό ρυθμό για την υπόλοιπη ζωή του. Είναι μία μεγάλη πρόοδος στον τομέα της χειρουργικής και ελπίζουμε πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα ωφεληθούν από αυτήν», δήλωσε ο δρ Νεγκ.
Πηγή: tanea.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.