Οι διάφορες ράτσες σκύλων, από τα μικροσκοπικά γαλλικά κανίς έως τους μεγαλόσωμους γερμανικούς ποιμενικούς, έλκουν την καταγωγή τους από λύκους της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με μια νέα γενετική αμερικανική επιστημονική έρευνα και όχι από την Ανατολική Ασία ή την Ευρώπη, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει τα αρχαιολογικά ευρήματα (σκελετοί σκύλων σε ανθρώπινους τάφους), που έχουν συνδέσει την εξημέρωση των σκύλων με την ανάδυση του ανθρωπίνου πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι πρώτοι σκύλοι εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν πριν από 12.000 - 13.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης "Εύφορης Ημισελήνου", που περιλαμβάνει το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Είναι η ίδια περιοχή, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπου επίσης εξημερώθηκαν οι πρώτες γάτες (για προστασία των πρώτων αγροτικών νοικοκυριών από τα ποντίκια!), καθώς και άλλα κατοικίδια ζώα.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή εξελικτικής βιολογίας Ρόμπερτ Γουέιν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες), δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικό υλικό περισσότερων από 900 σκύλων από 85 ράτσες, καθώς και 200 άγριων γκρίζων λύκων (που αποτελούν τον στενότερο ζώντα συγγενή των σκύλων). Τα δείγματα του DNA προέρχονταν από όλο σχεδόν τον κόσμο (Β.Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Μ.Ανατολή). Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη γενετική συγκριτική ανάλυση που έχει γίνει ποτέ σχετικά με τους σκύλους.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των σκύλων έχουν περισσότερο κοινό γενετικό υλικό με τους γκρίζους λύκους της Μέσης Ανατολής παρά με οποιουσδήποτε άλλους πληθυσμούς λύκων από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Βρέθηκε επίσης μια συγγένεια με τους ευρωπαϊκούς λύκους, αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό. Μια εξαίρεση ήταν η διαπίστωση ότι ένας μικρός αριθμός από ράτσες σκύλων της Ανατολικής Ασίας εμφανίζουν στενή γενετική σχέση με κινεζικούς λύκους, γεγονός που δείχνει επιμειξίες μεταξύ τους στο απώτερο παρελθόν. Όμως η νέα έρευνα καταρρίπτει το συμπέρασμα μιας προηγούμενης γενετικής έρευνας (που είχε χρησιμοποιήσει μικρά δείγματα μόνο από μιτοχονδριακό DNA και όχι από ολόκληρο το γονιδίωμα) ότι όλοι οι σκύλοι του κόσμου έχουν καταγωγή από την ανατολική Ασία και την Κίνα.

Αν και η γεωργία και η κτηνοτροφία πηγαίνουν χέρι-χέρι, οι πρώτοι άνθρωποι που εξημέρωσαν σκύλους ως κατοικίδιους από άγριους λύκους ήσαν πιθανότατα νομάδες κυνηγοί-συλλέκτες. Αρχικά, οι λύκοι-σκύλοι ακολουθούσαν σε κάποια απόσταση τους κυνηγούς, ευελπιστώντας ότι θα βρουν τροφή από τα απομεινάρια του κυνηγιού των νομάδων, όμως σταδιακά η σχέση "ωρίμασε" και οι πρωτο-σκύλοι άρχισαν πλέον να ζουν δίπλα-δίπλα με τους ανθρώπους, ώσπου κατέληξαν μέσα στα σπίτια τους ως κανονικά κατοικίδια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αρχικά οι σκύλοι αποτελούσαν μάλλον ενόχληση για τους ανθρώπους, στη συνέχεια όμως αποδείχτηκαν χρήσιμοι για να τους προειδοποιούν για διάφορες απειλές και να τους βοηθούν στο κυνήγι. Τελικά, οι σκύλοι κατέληξαν οι "καλύτεροι φίλοι μας", κρατώντας κανονική παρέα στους ανθρώπους, ιδίως τους μοναχικούς.

Αν και μερικές ράτσες σκύλων έχουν μακρά ιστορία, οι περισσότερες (γύρω στο 80%) είναι σχετικά σύγχρονες και έχουν εξελιχτεί μετά την "έκρηξη" που σημειώθηκε στην εκτροφή νέων ποικιλιών στη βικτωριανή Βρετανία.

Τέλος, μια ξεχωριστή γενετική έρευνα υποστηρίζει ότι το "ντίγκο" της Αυστραλίας ίσως αποτελεί την αρχαιότερη ράτσα σκύλου στον κόσμο, καθώς είναι αυτό που έχει τη στενότερη συγγένεια DNA με όλες τις ράτσες λύκων. Σύμφωνα με τον Άλαν Γουίλτον από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, το "ντίγκο" διαφέρει από όλες τις άλλες σύγχρονες ράτσες σκύλων, γι' αυτό πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την προστασία του από εξαφάνιση. Τα "ντίγκο", που εισήχθησαν στην Αυστραλία από την Ινδονησία πριν από περίπου 5.000 χρόνια, εξελίχτηκαν σε πλήρη απομόνωση από τους άλλους σκύλους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Πηγή: health.ana-mpa.gr

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Τζόκερ ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Καταγωγή Πινακίδας Οχημάτων Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τέλη Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χάρτης Βουνών Χάρτης Κάστρων Χάρτης Λαϊκών Αγορών Αττικής Χάρτης Μαρμάρων Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια