Την τελευταία τριετία παρατηρείται στην Ελλάδα σταθερή αύξηση της κατανάλωσης των έτοιμων πλυμμένων και κομμένων σαλατών σε σακουλάκι που πωλούνται στα super market. Η ευκολία για τον καταναλωτή είναι σπουδαία και βοηθά να υπάρχει σαλάτα πάντα στο τραπέζι.
Ένα ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι τα επίπεδα των μικροβίων στο τελικό προιόν. Η αλήθεια είναι πως οι διαδοχικές πλύσεις των λαχανικών και η τροποποιημένη ατμόσφαιρα στο σακουλάκι δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν τους εν λόγω δείκτες υγιεινής στα θεμιτά επίπεδα (Total coliforms < 10.000 cfu/g). Σύμφωνα με μελέτη στις συνθήκες αυτές η παρουσία παθογόνων δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Έτσι οι καταναλωτές καλούνται να προστατεύσουν το ευαίσθητο αυτό προιόν. Οι λύσεις που προτείνονται στον καταναλωτή είναι να καταναλώνει το σακουλάκι το δυνατόν νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης, να διατηρούνται στο ψυγείο (τα κομμένα λαχανικά είναι πιο ευαίσθητα από την παραδοσιακή μαναβική) και να πλένονται ξανά πριν την κατανάλωση.
Διαβάστε περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.consumerreports.org/cro/magazine-archive/2010/march/recalls-and-safety-alerts/bagged-salad/index.htm
Πηγή: foodsafety.pblogs.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.