Το 2023 στο πλαίσιο του σόου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 60.000 πυροτεχνήματα, τα οποία προσέφεραν ένα εντυπωσιακό θέαμα πάνω από τον ποταμό East River του Μανχάταν. Ωστόσο, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη ήταν πολλαπλάσια τις ώρες μετά το σόου από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν, όταν ο καπνός από πυρκαγιά στον Καναδά είχε καλύψει την περιοχή έναν μήνα πριν.

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του ιατρικού κέντρου NYU Langone Health, μέτρησε την ποιότητα του αέρα λίγο πριν και μετά την εκδήλωση της 4ης Ιουλίου 2023. Όπως εντόπισαν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology", τα μικροσκοπικά σωματίδια επικίνδυνων μετάλλων και οργανικών ενώσεων έφτασαν στο μέγιστο τα 3.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ένα σημείο δειγματοληψίας αέρα κοντά στο σόου και ξεπέρασαν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε δύο άλλες κοντινές τοποθεσίες. Συγκριτικά, η μέση ημερήσια συγκέντρωση μικροσωματιδίων στη Νέα Υόρκη είναι 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και έφτασε τα 460 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο από τον καπνό της πυρκαγιάς στον Καναδά τον Ιούνιο του 2023.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του αέρα χρειάστηκε αρκετές ώρες για να επανέλθει στα βασικά επίπεδα στις περισσότερες τοποθεσίες δειγματοληψίας, με εκείνες που βρίσκονταν πιο κοντά στο σόου να χρειάζονται έως και δώδεκα ώρες. Εκτός από την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, εντοπίστηκε ότι και τα δείγματα νερού που συλλέχθηκαν από τον ποταμό East River είχαν υπερδιπλάσια επίπεδα μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, το νικέλιο και το αντιμόνιο, που χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να δώσουν στα πυροτεχνήματα τα ζωντανά τους χρώματα. Σε προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές είχαν δείξει ότι η έκθεση των πνευμόνων σε τέτοιες εκπομπές μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση, μια χημική διαδικασία στο σώμα που μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να σκοτώσει τα κύτταρα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι μεγάλες επιδείξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωρινή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια