Σύκα: Τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

Posted by Clopy Paste 12 Αυγούστου 2024


Τα σύκα, καρπός που καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, θεωρούνται σύμβολο μακροζωίας και ευεξίας… Και όχι άδικα.

Με μια ευρεία γκάμα χρωμάτων και ποικιλιών, από πράσινο έως μαύρο-βιολετί, τα σύκα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. Αυτά είναι τα σημαντικότερα:


– είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά


Τα σύκα περιέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών, όπως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, τα οποία υπάρχουν τόσο στη σάρκα όσο και στη φλούδα τους. Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, της έκθεσης στον ήλιο και της επαφής με ρύπους του περιβάλλοντος, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση και την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

– υποστηρίζουν την πέψη

Η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη ρύθμιση της πέψης και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, τα σύκα περιέχουν πρεβιοτικά που προάγουν την ανάπτυξη ευεργετικών προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο, ενισχύοντας την αντιφλεγμονώδη δράση.

– βελτιώνουν την εμμηνορροϊκή υγεία

Η κατανάλωση σύκων - ιδιαίτερα των αποξηραμένων - έχει συνδεθεί με την ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου. Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ξηρά σύκα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και πόνου και άγχους κατά την έμμηνο ρύση, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν άλλα φυσικά προϊόντα ή placebo.

– μειώνουν τις φλεγμονές

Τα σύκα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παραγωγή κυτοκινών, ουσιών που προκαλούν φλεγμονές. Η αντιφλεγμονώδης δράση των σύκων μπορεί να ωφελήσει άτομα με πληθώρα φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ακόμη και αλλεργίες.

– συμβάλλουν στη διαχείριση βάρους

Τα ξηρά σύκα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, ενισχύοντας την αίσθηση κορεσμού μετά τα γεύματα και ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση σύκων μπορεί να συνδεθεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

– πιθανή μείωση κινδύνου για καρκίνο

Τα φυσικά συστατικά των σύκων έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και την εξάπλωσή τους στο σώμα. Αν και οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει σε εργαστηριακό επίπεδο και σε ζώα, τα σύκα παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που απαιτούν, ωστόσο, περαιτέρω διερεύνηση.

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια