Ένα παιδικό βιβλίο στην Κύπρο, με τίτλο «Οικογένεια είναι» της Κατρίνας Τσάνταλη, απομακρύνθηκε από νηπιαγωγείο, λόγω ισχυρισμών ότι προκαλεί και δε σέβεται τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη από το Υπουργείο Παιδείας, προκάλεσε την απάντηση των εκδόσεων Διόπτρα, υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο ενθαρρύνει τα παιδιά να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένα ή εκφοβισμένα λόγω της οικογενειακής τους δομής.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Ενωμένη Κυπριακή Κίνηση Κυνηγών διαμαρτυρήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου για τη διερεύνηση των διαφορετικών τύπων οικογένειας.

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, προσθέτοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Το σχολείο δεν έψαξε καλά τα βιβλία…


Ο Μάριος Στυλιανίδης, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, επιβεβαίωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι το βιβλίο αφαιρέθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου, όπου είχε δωρηθεί ως μέρος μιας παρτίδας 50 βιβλίων πέρυσι από τον Σύνδεσμο Γονέων. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχολείο…

«δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν, είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία, είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο, ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος».

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει κάτι εγγενώς προβληματικό με τις δωρεές, η ένσταση μιας μητέρας ήταν η αρχή για τις αντιδράσεις, οι οποίες οδήγησαν το σχολείο να το αποσύρει.

«Είναι ανησυχητικό όταν ορισμένα βιβλία θεωρούνται αμφιλεγόμενες επιλογές. Το συγκεκριμένο βιβλίο φαίνεται ότι προκάλεσε αντιδράσεις και αποσύρθηκε.»

Η απάντηση των εκδόσεων Διόπτρα δεν άργησε να έρθει:

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας», αναφέρουν οι εκδόσεις, που παραθέτουν και μέρος της επιστολής του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών.

«Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας καθώς, όπως δήλωσε, το βιβλίο "προκαλεί"».

«Προκαλεί να μη βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του δε μοιάζει με τις υπόλοιπες. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας. Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους».

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια