Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη έγινε τυχαία κατά τη διάρκεια εξερεύνησης για άλλο επιστημονικό θέμα. Οι επιστήμονες τρύπησαν τους πάγους σε βάθος 900 μέτρων στη νοτιοανατολική Θάλασσα Γουέντελ και βρήκαν ζώα στο απόλυτο σκοτάδι και σε θερμοκρασίες μείον 2,2 βαθμών Κελσίου.
Ο επικεφαλής επιστήμονας καθηγητής Χάου Γκρίφιθς τόνισε πως η ανακάλυψη αποτελεί «ένα από αυτά τα τυχαία περιστατικά που ωθούν τις ιδέες μας σε διαφορετική κατεύθυνση και μας δείχνουν ότι η θαλάσσια ζωή στην Ανταρκτική είναι απίστευτα ιδιαίτερη και εντυπωσιακά προσαρμοσμένη σε έναν παγωμένο κόσμο».
«Η ανακάλυψή μας εγείρει πολλά περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, όπως πώς βρέθηκαν εκεί κάτω. Τί τρώνε, πόσο καιρό βρίσκονται εκεί και πόσο συχνή είναι η ύπαρξη τους στον βυθό. Είναι άραγε τα ίδια είδη που βλέπουμε έξω από τις παγονησίδες ή ένα νέο είδος; Και τί θα συμβεί σε αυτές τις κοινότητες αν η παγονησίδα καταρρεύσει;» είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάγοι γύρω από την Ανταρκτική θεωρούνται το μεγαλύτερο ανεξερεύνητο οικοσύστημα στον Νότιο Ωκεανό καλύπτοντας μια έκταση άνω του 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Παράλληλα, σε προηγούμενες μελέτες κάτω από παγονησίδες της Ανταρκτικής έχουν βρεθεί μικρά ψάρια, σκουλήκια, μέδουσες καθώς και κριλ.
Επί του παρόντος, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να βιντεοσκοπήσουν τα μυστηριώδη αυτά πλάσματα που ανακάλυψαν, ωστόσο δεν έχουν ακόμη τα κατάλληλα μέσα για να συλλέξουν δείγματα των οργανισμών αυτών λόγω και του τεράστιου βάθους στο οποίο ζουν.
«Για να απαντήσουμε τα ερωτήματά μας, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φθάσουμε κοντά σε αυτά τα ζώα και στο περιβάλλον τους, που βρίσκεται κάτω από 900 μέτρα πάγου, 260 χιλιόμετρα μακριά από τα πλοία, όπου βρίσκονται τα εργαστήρια μας» είπε ο επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.