Ο χρυσός είναι ένα ευγενές μέταλλο χρυσοκίτρινου χρώματος που στα αρχαία χρόνια αποτέλεσε δημοφιλές υλικό για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων και κοσμημάτων. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται πρωτίστως στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών και αποτελεί σημαντικό ανταλλακτικό μέσο, λόγω της μεγάλης αξίας του.
2. ΡΟΖ ΧΑΛΑΖΙΑΣ
Ο ροδόχρωμος χαλαζίας είναι ένα πυριτικό ορυκτό που οφείλει το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα του στις προσμίξεις μαγγανίου και τιτανίου που περιέχει. Σήμερα χρησιμοποιείται στην κατασκευή ψηφιακών οργάνων και ρολογιών, αλλά και ως θεραπευτικό μέσο.
3. ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΤΙΓΡΗΣ
Το μάτι της τίγρης ανήκει στην κατηγορία των πυριτικών ορυκτών και χρησιμοποιείται συχνά στην κοσμηματοποιία. Είναι γνωστό για το οπτικό φαινόμενο "chatoyancy" (μάτι γάτας), έναν μεταξωτό ιριδισμό που επιτυγχάνεται όταν οι λίθοι κοπούν σε καμπουσόν (κυρτή, θολωτή πέτρα, χωρίς έδρες). Από τα χρώματα που μπορεί να έχει η πέτρα, το πιο δημοφιλές είναι το χρυσοκίτρινο.
4. ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ
Ο αμέθυστος είναι μια πορφυρή ποικιλία χαλαζία που σχηματίζεται στο εσωτερικό κοιλοτήτων ως γεώδες. Λόγω της μαγευτικής ομορφιάς του, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην κατασκευή στολιδιών και κοσμημάτων. Όταν ο αμέθυστος εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες το μωβ χρώμα που έχει, αλλάζει απόχρωση.
5. ΣΙΔΗΡΟΠΥΡΙΤΗΣ
Ο σιδηροπυρίτης είναι το πιο κοινό από τα ορυκτά της ομάδας των σουλφιδίων. Τα κοιτάσματά του προέρχονται από ηφαιστειογενή, ιζηματογενή ή μεταμορφωμένα πετρώματα. Χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία και τη χημική βιομηχανία, κυρίως για την παρασκευή θειικού οξέος.
6. ΦΟΥΞΙΤΗΣ
Ο φουξίτης είναι ένας μαρμαρυγίας της ποικιλίας του μοσχοβίτη και ανήκει στην ομάδα των πυριτικών ορυκτών. Οφείλει το πράσινο χρώμα του στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σωματίδια χρωμίου. Όταν περιέχει κρυστάλλους με έντονο κόκκινο χρώμα ονομάζεται φουξίτης με ρουμπίνι και είναι περιζήτητος στους συλλέκτες.
7. ΜΠΛΕ ΑΧΑΤΗΣ
Ο αχάτης είναι μια ημιδιάφανη ποικιλία του χαλαζία και ανήκει στην ομάδα των πυριτικών ορυκτών. Η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που παρουσιάζει οφείλεται στις προσμείξεις άλλων ουσιών που μεταφέρει το νερό κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του ορυκτού. Στους αρχαίους πολιτισμούς τον χρησιμοποιούσαν συχνά ως διακοσμητικό στοιχείο.
8. ΑΠΟΦΥΛΛΙΤΗΣ
Ο αποφυλλίτης είναι ένα ορυκτό υδροθερμικής προέλευσης. Συναντάται κυρίως σε κοιλότητες βασάλτη. Η αξία του είναι μεγαλύτερη, όταν οι κρύσταλλοί που περιέχει είναι καλά σχηματισμένοι, λαμπεροί και διάφανοι. Το όνομά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα «αποφυλλίζω» (αποφλοιώνω).
9. ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ ΝΙΦΑΣ
Ο οψιδιανός σχηματίζεται όταν η λάβα έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και στερεοποιείται. Στην πραγματικότητα δεν θεωρείται ορυκτό, αλλά πυριγενές πέτρωμα. Ο οψιδιανός νιφάς είναι μια ποικιλία του οψιδιανού με λευκές κηλίδες, που δημιουργούνται λόγω της παρουσίας προσμείξεων.
10. ΣΕΛΕΣΤΙΝΗΣ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ
Ο σελεστίνης της Μαδαγασκάρης είναι ένα ορυκτό γαλάζιου χρώματος που αποτελείται από θειικό στρόντιο. Ξεχωρίζει για τους λαμπερούς και αιχμηρούς του κρυστάλλους. Χρησιμοποιείται πρωτίστως ως πηγή στροντίου και στην κατασκευή φο μπιζού.
11. ΡΟΔΟΝΙΤΗΣ
Ο ροδονίτης είναι ένα σχετικά σπάνιο ορυκτό που ανήκει στην ομάδα των πυριτικών ορυκτών του μαγγανίου. Συναντάται σε μεταμορφωμένα πετρώματα και σε υδροθερμικές αποθέσεις. Χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στοιχείο ή ως πολύτιμος λίθος, χωρίς να γυαλιστεί.
12. ΜΑΥΡΟΣ ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ
Ο μαύρος οψιδιανός είναι ένα έκχυτο πυριγενές πέτρωμα που σχηματίζεται όταν η λάβα που εκλύεται από τα ηφαίστεια ψυχθεί γρήγορα χωρίς να σχηματίσει κρυστάλλους. Ανήκει στα ορυκτοειδή και είναι επίσης γνωστός ως «ηφαιστειακή ύαλος». Μπορεί να κοπεί σε καμπουσόν ή να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή διακοσμητικών.
13. ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΑΣΒΕΣΤΙΤΗΣ
Ο ασβεστίτης είναι ένα πολύ κοινό ορυκτό στην επιφάνεια του πλανήτη μας και συναντάται πρωτίστως σε ιζηματογενή και μεταμορφωμένα πετρώματα. Επιπλέον, πολλά ασπόνδυλα ζώα παράγουν ασβεστίτη, καθώς τους είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό των οστράκων τους.
14. ΚΕΡΟΣΤΙΛΒΗ
Με τον όρο κεροστίλβη αναφερόμαστε σε κάποια ορυκτά της ομάδας των αμφίβολων, τα οποία μπορεί να αποτελούνται από διαφορετικά στοιχεία, αλλά έχουν παρόμοιες φυσικές ιδιότητες. Τα ορυκτά αυτά συναντώνται σε μεγάλες ποσότητες στα πετρώματα αμφιβολίτη, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτοκινητόδρομων και καταστρωμάτων σιδηροδρομικών γραμμών.
15. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΙΑΣΠΙΣ
Ο ίασπις είναι μια ποικιλία χαλαζία με προσμείξεις άλλων ορυκτών που του προσδίδουν αδιαφάνεια και χρώμα. Κατηγοριοποιείται ανάλογα με το χρώμα του ή το μέρος στο οποίο βρέθηκε. Ο κόκκινος ίασπις θεωρείται πολύτιμος λίθος και χρησιμοποιείται συχνά ως διακοσμητικό στοιχείο.
16. ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
Το Ρόδο της Ερήμου (γύψος) είναι ορυκτό ένυδρο θειικό ασβέστιο, σε μορφή κρυστάλλων με αιχμηρές άκρες που μοιάζουν με βέλη ή λόγχες. Μία ιδιαίτερη ποικιλία της γύψου είναι το Ρόδο της Ερήμου, που εμφανίζεται μόνο σε πολύ ξηρές ζώνες του πλανήτη και αποτελείται από στρώματα γύψου, νερού και άμμου.
17. ΟΠΑΛΙΟΣ
Ο οπάλιος θεωρείται ορυκτοειδές και όχι ορυκτό, διότι δεν έχει καθορισμένη κρυσταλλική δομή. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ποσοστό νερού που περιέχεται στη σύστασή του ποικίλλει. Ο «ευγενής οπάλιος» αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους πολύτιμους λίθους παγκοσμίως, χάρη στον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο ανακλά το φως.
18. ΑΖΟΥΡΙΤΗΣ
Ο αζουρίτης ανήκει στην ομάδα των ανθρακικών ορυκτών και είναι γνωστός για το βαθύ μπλε χρώμα του. Κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση αποτελούσε τη σημαντικότερη πηγή μπλε χρωστικής στην Ευρώπη. Ορισμένα δείγματα αζουρίτη μπορούν να φτάσουν σε υψηλές τιμές στην αγορά, ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθός τους.
19. ΑΧΑΤΗΣ
Ο αχάτης είναι ένα αρκετά κοινό ημιπολύτιμο ορυκτό, που ξεχωρίζει για τις όμορφες ζώνες διαφόρων χρωμάτων και διαφορετικής διαφάνειας που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Συνήθως σχηματίζεται σε κοιλότητες πυριγενών πετρωμάτων και σε στρώματα παλαιάς λάβας. Ο όρος «φέτα» αναφέρεται στα δείγματα που είναι κομμένα σε επίπεδα κομμάτια.
20. ΑΡΑΓΩΝΙΤΗΣ
Ο αραγωνίτης αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες κρυσταλλικές μορφές του ανθρακικού ασβεστίου. Συναντάται σε σπήλαια με τη μορφή σταλακτιτών, σε μεταμορφωμένα και ιζηματογενή πετρώματα στον πυθμένα των ωκεανών, καθώς και στα κελύφη ορισμένων μαλακίων.
21. ΙΑΔΕΪΤΗΣ
Ο ιαδεΐτης είναι ένα πυριτικό ορυκτό που κρυσταλλώνεται στο μονοκλινές σύστημα κρυστάλλωσης. Σχηματίζεται σε πυριγενή και μεταμορφωμένα πετρώματα. Ξεχωρίζει για το πρασινωπό του χρώμα και χρησιμοποιείται στην κατασκευή εργαλείων, κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια.
22. ΣΟΔΑΛΙΘΟΣ
Ο σοδάλιθος είναι ένα σχετικά σπάνιο ορυκτό που σχηματίζεται σε πυριγενή πετρώματα, τα οποία κρυσταλλώνονται μέσα σε μάγμα πλούσιο σε νάτριο. Ξεχωρίζει για το έντονο μπλε χρώμα του. Ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους το 1811 στη Γροιλανδία και χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή μενταγιόν και σκουλαρικιών.
23. ΙΑΣΠΙΣ ΤΩΝ ΣΑΡΔΕΩΝ
Ο ίασπις είναι μια μορφή διοξειδίου του πυριτίου με διάφορες προσμείξεις. Πρόκειται για κοκκιώδεις κρυπτοκρυσταλλικές ποικιλίες χαλαζία, δηλαδή ποικιλίες που αποτελούνται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως πολύτιμος λίθος, καθώς και στην κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων.
24. ΓΕΩΔΕΣ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ
Το γεώδες της Σαχάρας δεν είναι ορυκτό, αλλά ένα πέτρωμα, στο εσωτερικό του οποίου έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι χαλαζία. Η λέξη «γεώδες» είναι το ουδέτερο του «γεώδης», που σημαίνει «όμοιος με τη γη». Κάθε γεώδες είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.
25. ΟΡΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΣ
Η ορεία κρύσταλλος είναι μια μακροκρυσταλλική, διαφανής και άχρωμη ποικιλία χαλαζία. Η τέλεια διαφάνειά της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει προσμείξεις άλλων ορυκτών. Είναι γνωστή και ως «διαμάντι της Αλάσκας». Χρησιμοποιείται ως πολύτιμος λίθος εδώ και χιλιάδες χρόνια.
26. ΧΑΛΚΟΠΥΡΙΤΗΣ
Ο χαλκοπυρίτης είναι ένα κίτρινο-ορειχάλκινο ορυκτό που συναντάται σε αποθέματα σουλφιδίων και σε υδροθερμικές φλέβες. Αποτελεί την κυριότερη πηγή χαλκού για διάφορους πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όταν έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα χάνει τη μεταλλική του λάμψη και το χαρακτηριστικό του χρώμα.
27. ΠΡΕΝΙΤΗΣ
Ο πρενίτης είναι ένα αργιλοπυριτικό ορυκτό που ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα του και τα μικρά κρυσταλλικά εξογκώματα με στρογγυλές πλευρές. Σχηματίζεται στις κοιλότητες πυριγενών ηφαιστειακών πετρωμάτων πλούσιων σε μαγνήσιο, σίδηρο και πυρίτιο. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα πολύ σπάνιο ορυκτό.
28. ΓΥΨΟΣ
Η γύψος σχηματίζεται σε ιζηματογενείς αποθέσεις ως αποτέλεσμα της εξάτμισης του νερού. Το κόκκινο χρώμα της, οφείλεται στην παρουσία αργίλου και προσμείξεων οξειδίων μετάλλων στη σύστασή της. Οι κρύσταλλοί της έχουν τραπεζοειδές σχήμα και μπορούν να φτάσουν σε μήκος μέχρι και το ένα μέτρο. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην κατασκευή σπιτιών.
29. TΑΛΚΗΣ
Ο τάλκης είναι ένα ορυκτό που συναντάται συνήθως στα μεταμορφωμένα πετρώματα που βρίσκονται στα όρια των τεκτονικών πλακών. Η σκόνη που παράγεται από την
κατεργασία του, είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό για την κατασκευή κεραμικών, βαφών, χαρτιού, καλλυντικών, πλαστικού, καουτσούκ και εντομοκτόνων.
30. ΚΑΡΝΕΟΛΙΟ
Το καρνεόλιο είναι μια διάφανη ποικιλία χαλκηδόνιου που μπορεί να έχει διάφορα χρώματα, όπως πορτοκαλί, κόκκινο και καφέ. Συγχέεται πολλές φορές με το σάρδιο. Συνήθως κόβεται σε καμπουσόν και πωλείται ως διακοσμητικό στοιχείο. Τα πιο δημοφιλή δείγματά του είναι τα ημιδιάφανα.
31. ΑΜΑΖΟΝΙΤΗΣ
Ο αμαζονίτης είναι μια πολύ σπάνια πράσινη ποικιλία του μικροκλινή, ενός πυριτικού ορυκτού. Το χαρακτηριστικό χρώμα του οφείλεται στην παρουσία μολύβδου και νερού στη χημική του σύσταση. Χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων, όπως στα σκουλαρίκια.
32. ΧΙΑΣΤΟΛΙΘΟΣ
Ο χιαστόλιθος είναι μια ποικιλία ανδαλουσίτη που περιέχει ίχνη γραφίτη διατεταγμένα σε σχήμα σταυρού. Για τον λόγο αυτό στην αρχαία Ρώμη ήταν γνωστός ως "lapis crucifer", που σημαίνει «πέτρα του σταυρού». Τα πιο όμορφα δείγματά του, χρησιμοποιούνται στην κατασκευή φυλαχτών και κοσμημάτων.
33. ΚΕΡΟΥΣΙΤΗΣ
Ο κερουσίτης είναι ένα ανθρακικό ορυκτό που αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο μετάλλευμα μολύβδου μετά τον γαληνίτη. Οι κρύσταλλοί του έχουν συνήθως πολύ λαμπερές έδρες, αλλά υπάρχουν και άχρωμα δείγματα. Σήμερα εκτιμάται ιδιαίτερα από τους συλλέκτες.
34. ΛΑΒΡΑΔΟΡΙΤΗΣ
Ο λαβραδορίτης ανήκει στην ομάδα των πυριτικών ορυκτών. Ορισμένα δείγματά του, αντανακλούν μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το φαινόμενο αυτό, που είναι γνωστό ως «λαβραδορισμός», δεν συντελείται στην επιφάνεια του ορυκτού, αλλά στις εσωτερικές διδυμίες των κρυστάλλων του. Ο λαβραδορίτης χρησιμοποιείται ως πολύτιμος λίθος.
35. ΣΤΙΛΒΙΤΗΣ
Ο όρος «στιλβίτης» αναφέρεται σε δύο διαφορετικά τεκτοπυριτικά ορυκτά, που ανήκουν στην κατηγορία των ζεόλιθων. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών ορυκτών βρίσκεται στη χημική τους σύσταση: στον στιλβίτη-Ca επικρατεί το ασβέστιο, ενώ στον στιλβίτη-Na επικρατεί το νάτριο.
36. ΤΟΥΡΙΤΕΛΑ
Η τουριτέλα είναι μια ποικιλία αχάτη που περιέχει στο εσωτερικό της απολιθωμένα όστρακα σαλιγκαριών από την εποχή του Ηώκαινου. Συνήθως συναντάται σε πετρώματα λουτίτη και ψαμμίτη. Χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων.
37. ΞΥΛΟΟΠΑΛΙΟΣ
Οι ξυλοοπάλιοι είναι ορυκτά που δημιουργήθηκαν από δέντρα, τα οποία καλύφθηκαν από στρώματα ιζημάτων. Τα φυτικά κύτταρα αντικαταστάθηκαν από διοξείδιο του πυριτίου, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν «ορυκτά εκμαγεία» που σήμερα μας παρέχουν πληροφορίες για τους οργανισμούς που έζησαν στη Γη σε παλαιότερες εποχές.
38. ΛΑΠΙΣ ΛΑΖΟΥΛΙ
O λάπις λάζουλι δεν είναι ορυκτό, αλλά ένα μεταμορφωμένο πέτρωμα που ξεχωρίζει για το έντονο κυανό χρώμα του. Για να λάβει ένα πέτρωμα αυτή την ονομασία πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον κατά 25% από λαζουρίτη (ένα πυριτικό ορυκτό).
39. ΜΑΥΡΟΣ ΟΝΥΧΑΣ
Ο όνυχας είναι μια εντυπωσιακή ποικιλία χαλκηδόνιου με παράλληλη ζώνωση σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις. Σχηματίζεται σε σχισμές και κοιλότητες μετά από διήθηση νερού πλούσιου σε διοξείδιο του πυριτίου. Ο μαύρος όνυχας είναι ο πιο διαδεδομένος μαύρος πολύτιμος λίθος στον κόσμο.
40. ΛΕΠΙΔΟΛΙΘΟΣ
Ο λεπιδόλιθος είναι ένα σχετικά σπάνιο ορυκτό της ομάδας των μαρμαρυγιών, γνωστό ως μία από τις φυσικές πηγές μεταλλικού λιθίου. Σχηματίζεται σε γρανιτικούς πηγματίτες, σε φλέβες χαλαζία υπό υψηλή θερμοκρασία και σε πετρώματα μαγματικής ή υδροθερμικής προέλευσης. Εξωτερικά εμφανίζει σχηματισμούς που του μοιάζουν με λέπια.
41. ΣΜΑΡΑΓΔΙ
Το σμαράγδι είναι μια ποικιλία βηρύλλου που οφείλει το διάσημο πράσινο χρώμα του στα ίχνη χρωμίου και βαναδίου που περιέχει. Το χρώμα αυτό είναι τόσο χαρακτηριστικό που εδώ και πολλούς αιώνες είναι γνωστό ως «σμαραγδί». Καλής ποιότητας σμαράγδια θεωρούνται τα διαφανή.
42. ΚΑΠΝΙΑΣ
Ο καπνίας είναι μια ποικιλία χαλαζία που σχηματίζεται συνήθως σε κοιλότητες πηγματίτη και ξεχωρίζει εύκολα χάρη στο καφέ του χρώμα με τις διαφορετικές αποχρώσεις. Χρησιμοποιείται συχνά στην κοσμηματοποιία κατά την κατασκευή δαχτυλιδιών και διακοσμητικών. Οι αδιαφανείς ποικιλίες του είναι γνωστές ως «καπνίας μόριον».
43. ΔΙΟΨΙΔΙΟΣ
Ο διοψίδιος είναι ένα ορυκτό που σχηματίζει κρυστάλλους διαφόρων χρωμάτων, με συνηθέστερο χρώμα, το αδιαφανές πράσινο. Όσοι κρύσταλλοι έχουν αξία ως πολύτιμοι λίθοι συχνά ταγιάρονται προκειμένου να αναδειχθεί το χρώμα τους. Έχει ανακαλυφθεί ότι ο διοψίδιος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος κατά την απομόνωση των πυρηνικών αποβλήτων.
44. ΜΑΓΝΗΤΙΤΗΣ
Ο μαγνητίτης είναι ένα ορυκτό της ομάδας των οξειδίων του σιδήρου που συναντάται σε πυριτικά, μεταμορφωμένα και ιζηματογενή πετρώματα. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε σίδηρο αποτελεί πλέον το σημαντικότερο μετάλλευμα σιδήρου σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για το πιο μαγνητικό ορυκτό που υπάρχει στη φύση.
45. ΙΣΛΑΝΔΙΚΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΣ
Η ισλανδική κρύσταλλος είναι μια διαφανής ποικιλία ασβεστίτη με τέλειο σχισμό. Είναι γνωστή για την οπτική ιδιότητα της διπλοθλαστικότητας που εμφανίζει. Αυτό σημαίνει ότι οι ακτίνες του φωτός που προσπίπτουν στους κρυστάλλους του ορυκτού διασπώνται σε δύο διαφορετικές ακτίνες.
46. ΒΑΡΥΤΗΣ
Ο βαρύτης είναι ένα θειικό ορυκτό που αποτελείται από θειικό βάριο. Συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή κρυστάλλων σε κοιλώματα ιζηματογενών πετρωμάτων. Το ειδικό του βάρος είναι εξαιρετικά υψηλό για ένα μη μεταλλικό ορυκτό.
47. ΣΕΛΗΝΙΤΗΣ
Ο σεληνίτης είναι μια από τις τέσσερις κρυσταλλικές μορφές που μπορεί να εμφανίσει η γύψος και αποτελείται από διαφανείς κρυστάλλους. Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ονομαζόταν λάπις σπεκουλάρις (lapis specularis), που σημαίνει «πέτρινος καθρέφτης», και χρησιμοποιούνταν ως υποκατάστατο του γυαλιού στα παράθυρα.
48. ΧΑΛΚΟΣ
Ο χαλκός ανήκει στην ομάδα των αυτοφυών μετάλλων. Συναντάται συχνά σε καθαρή μορφή στη φύση. Είναι εύπλαστος, ανθεκτικός στην οξείδωση (σκουριά) και το κυριότερο, εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού. Η ανακάλυψή του σήμανε το τέλος της Εποχής του Λίθου.
49. ΚΙΤΡΙΝΗΣ
Ο κιτρίνης είναι μια μακροκρυσταλλική ποικιλία χαλαζία που έχει συνήθως κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Θεωρείται πολύτιμος λίθος και αποτελεί την πιο δημοφιλή ποικιλία χαλαζία στην κοσμηματοποιία μετά τον αμέθυστο. Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη «citron», που σημαίνει λεμόνι, από όπου και η ελληνική «κίτρινος».
50. ΧΑΟΥΛΙΤΗΣ
Ο μπλε χαουλίτης ή τουρκενίτης είναι αυτό που οι γεωλόγοι αποκαλούν «ψευδοορυκτό», καθώς πρόκειται για ένα δείγμα χαουλίτη που έχει βαφτεί με πράσινο ή μπλε χρώμα, ώστε να μοιάζει με τιρκουάζ. Οι κρύσταλλοί του είναι ιδιαίτερα σπάνιοι και έχουν βρεθεί μόνο σε δύο σημεία σε όλον τον πλανήτη.
51. ΣΙΔΗΡΙΤΗΣ
Ο σιδηρίτης συναντάται συνήθως σε υδροθερμικές φλέβες και σε ιζηματογενή πετρώματα μικρού βάθους. Τα συγκρίματά του μπορεί να περιέχουν στο εσωτερικό τους καλά διατηρημένα απολιθώματα. Έχει μεγάλη οικονομική σημασία ως μετάλλευμα σιδήρου, καθώς αποτελείται κατά 48% από αυτό το μέταλλο.
52. ΧΑΛΚΗΔΟΝΙΟΣ
Τα ρόδα χαλκηδόνιου είναι όμορφα συγκρίματα κρυστάλλων χαλαζία που σχηματίζονται με αργό ρυθμό στο εσωτερικό μεγάλων σχισμών σε βασαλτικούς σχηματισμούς, γι’ αυτό και έχουν επίπεδο σχήμα. Η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων τους, οφείλεται στις προσμείξεις μετάλλων, όπως ο σίδηρος και το νικέλιο.
53. ΑΠΑΤΙΤΗΣ
Απατίτης είναι η ονομασία μιας ομάδας φωσφορικών ορυκτών με παρόμοια χημική σύσταση και φυσικές ιδιότητες. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του φωσφορίτη και χρησιμοποιείται στην παραγωγή λιπασμάτων. Τα δείγματά του με ξεχωριστά χρώματα πωλούνται ως πολύτιμοι λίθοι.
54. ΚΥΑΝΙΤΗΣ
Ο κυανίτης είναι ένα ορυκτό μπλε χρώματος που συναντάται κυρίως σε μεταμορφωμένα πετρώματα. Ανήκει στην ομάδα των αργιλοπυριτικών ορυκτών. Η πιο χαρακτηριστική ιδιότητά του είναι η ανισοτροπία, το γεγονός δηλαδή ότι η σκληρότητά του στην κλίμακα Μος ποικίλει ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία έχει κρυσταλλωθεί το ορυκτό.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.