Είναι νόστιμο, λαχταριστό, και συνήθως γεμάτο θερμίδες. Και αυτό (το θέμα με τις θερμίδες), δεν ήρθαμε για να στο καταρρίψουμε, αλλά για να σε κάνουμε να δεις τα πράγματα από μία άλλη ματιά! Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ό,τι πούμε παρακάτω ισχύει – ως επί το πλείστον – για το οικιακό παγωτό, που μπορείς να ελέγξεις τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Οπότε, ναι μεν το παγωτό μπορεί να κρύβει κάποια σημαντικά οφέλη, αλλά υπό συνθήκες και πάντα με μέτρο! Πάμε, λοιπόν, να δούμε 4 λόγους που σου κάνει καλό;
1. Πηγή Βιταμινών
Το ήξερες πως το παγωτό - όταν είναι φτιαγμένο από αγνά υλικά - αποτελεί τεράστια πηγή βιταμινών A, B-6, B-12, C, D και E! Επίσης, το λαχταριστό αυτό γλύκισμα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε Βιταμίνη Κ, συμβάλλει ενάντια στις θρομβώσεις. Τέλος, περιέχει νιασίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β3, που συμβάλλει στον μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών για παραγωγή ενέργειας, θειαμίνη, που συμβάλλει πολλαπλά στον οργανισμό σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο και ριβοφλαβίνη, η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων, των λιπών και των υδατανθράκων.
2. Πηγή Ενέργειας
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρώτο λόγο, το παγωτό όχι μόνο έχει διατροφική αξία, αλλά προσφέρει και τρομερή ενέργεια. Το ότι έχει βιταμίνες δεν αναιρεί την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητα για να έχουμε ενέργεια. Ενέργεια, που χρειαζόμαστε για να βγάλουμε σε πέρας μία έντονη ημέρα, ειδικά αν η καθημερινότητά μας έχει υψηλές απαιτήσεις. Αλλά που θέλει και πολλή προσοχή γιατί – όπως πολύ καλά γνωρίζεις - όλα τα παραπάνω συστατικά… παχαίνουν! Οπότε, όλα με μέτρο!
3. Πηγή Μεταλλικών Στοιχείων
Ένα τρόφιμο που φτιάχνεται, κατά κύριο λόγο, από γάλα, όπως καταλαβαίνεις, είναι φυσικό και επόμενο να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο και το φώσφορο. Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία γερών οστών, ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Επίσης, σου έχουμε την απάντηση, γιατί όταν έχεις τις μαύρες σου θέλεις να φας (ένα λίτρο) παγωτό: γιατί το ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του PMS, αλλά και στην αλλαγή διάθεσης! Ποιός να το φανταζόταν!
4. Πηγή Eυτυχίας
Ναι, ναι, τελικά υπάρχουν απτές αποδείξεις, γιατί αισθάνεσαι μία ευφορία όταν καταναλώνεις, αργά και απολαυστικά το παγωτό σου! Το παγωτό βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη, την «ορμόνη της ευτυχίας», η οποία ρίχνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Όπως είπαμε και στον τρίτο λόγο, το παγωτό φτιάχνεται από γάλα που πέρα από το ασβέστιο περιέχει και L-Τρυπτοφάνη, η οποία είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και βοηθά να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα, ενώ παράλληλα καταπολεμά και την αϋπνία. Και όλα αυτά από το θεσπέσιο παγωτό! Πώς να μην το αγαπάς μετά;
Μετά από τα παραπάνω οφέλη, θέλουμε να σε προσγειώσουμε λίγο απότομα, θυμίζοντάς σου, πως δεν κάνουν όλα τα παγωτά καλό για τον οργανισμό σου (δυστυχώς, παρφέ, καϊμάκι και συναφείς λιπαρές γεύσεις, παραμένουν στη μαύρη λίστα), αλλά ούτε η υπερβολή βοήθησε ποτέ κανέναν! Βάλε ένα όριο στον εαυτό σου (ιδανικά μην ξεπερνάς τις 3 φορές την εβδομάδα), προσπάθησε να το καταναλώνεις απογευματινές και όχι βραδινές ώρες και προτίμησε να το φτιάχνεις εσύ! Μέτρο λοιπόν, για απόλαυση χωρίς ενοχές!
Πηγή: blog.yellowday.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.