Η ακτινοβολία υπάρχει παντού στο περιβάλλον και υπάρχει πριν από τη δημιουργία της Γης. Εμείς και όλα τα άλλα έμβια όντα εκτιθόμαστε συνεχώς στην ακτινοβολία τόσο από φυσικές όσο και από τεχνητές πηγές, από τη φυσική αποσύνθεση, τη διάσπαση ραδιενεργών στοιχείων στη Γη, τον αέρα που αναπνέουμε, τον ήλιο, το περιβάλλον, αλλά και μέσα από το σώμα μας μέσω των τροφίμων.
Πολλά άρθρα έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο καιρό στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τις μπανάνες και τον «κίνδυνο» απορρόφησης ακτινοβολίας. Ας δούμε τί συμβαίνει πραγματικά:
Οι μπανάνες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα στο μέταλλο κάλιο (Κ). Ένα άτομο καλίου ανά 8.550 άτομα είναι το ραδιενεργό ισότοπο κάλιο-40. Κάθε μπανάνα μπορεί να εκπέμψει ακτινοβολία ύψους 0,01 millirem (0,1 µSv). Αυτή είναι μια ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ποσότητα ακτινοβολίας. Για να το καταλάβετε καλύτερα, θα πρέπει να φάτε περίπου 100 μπανάνες για να λάβετε την ίδια ποσότητα ακτινοβολίας που λαμβάνετε σε μία μέρα (10 µSv) από τη φυσική ακτινοβολία που υπάρχει στο περιβάλλον.
Επίσης, για να έχει κάποιος συμπτώματα δηλητηρίασης από ραδιενέργεια, θα πρέπει να τρώει 274 μπανάνες την ημέρα για 7 χρόνια!
Η ακτινοβολία που δέχεται ένας άνθρωπος καπνίζοντας ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για έναν χρόνο ισούται με 240.000 μπανάνες. Άρα ΝΑΙ στις μπανάνες και ΟΧΙ στο τσιγάρο!
Πώς όμως το σώμα μας προσαρμόζεται έστω και σε τόσο μικρές ποσότητες ραδιενεργού καλίου-40;
Η απάντηση είναι η ομοιόσταση (η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον σταθερό). Το σώμα μας έχει ήδη αρκετό «φυσικό» κάλιο, συμπεριλαμβανομένου και του καλίου-40 (το οποίο είναι αναπόφευκτο), αλλά ο οργανισμός μας διατηρεί έναν «στενό» ομοιοστατικό έλεγχο στα επίπεδα καλίου. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ακόμα και μεγάλες ποσότητες καλίου, και κατά συνέπεια καλίου-40, δεν θα αυξήσουν επικίνδυνα το κάλιο του οργανισμού μας στο σύνολο.
Εκτός από την μπανάνα υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε κάλιο όπως είναι το γιαούρτι, το γάλα, το αβοκάντο, τα φυστίκια Βραζιλίας, οι φακές, οι μαγειρεμένες πατάτες και οι σάλτσες ντομάτας.
Συμπερασματικά θα πρέπει να ανησυχούμε κάθε φορά που θα καταναλώνουμε κάποιο από αυτά τα τρόφιμα; Εννοείται πως όχι!!!
Το κάλιο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό με πολλά οφέλη όπως η διέγερση της νευρικής δραστηριότητας, η μείωση των κραμπών, η διατήρηση των υγρών του σώματος, η καλή λειτουργία της καρδιάς, η ισορροπία της αρτηριακής πίεσης αλλά και η υγεία των μυών.
Πηγή: thehealthlab.gr - ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.