Κορονοϊός: Η αιτία όλων των δεινών. Πρόκειται για ιό που προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη με ήπια έως σοβαρότατα συμπτώματα. Οφείλει το όνομα του στο σχήμα του, επειδή στο μικροσκόπιο μοιάζει με κορώνα.
Νέος κορονοϊός-2019: Προκείται για τον ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.
COVID-19: Η νόσος που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό-2019.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται στις περισσότερες των περιπτώσεων από 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι συνήθως πονοκέφαλος, συνάχι, ξηρός βήχας, πυρετός, δύσποια. Ασθενείς με κορονοιό έχουν επίσης γαστρεντερολογικά προβλήματα, αλλά και εμφανίζουν απώλειας όσφρησης και γεύσης.
Μετάδοση: Μέσω του αέρα από άτομο που έχει ήδη νοσήσει (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή από επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε και έπειτα πιάνουμε με τα χέρια μας στόμα ή μύτη εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας.
Ουχάν: Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Κεντρική Κίνα. Βρίσκεται στα ανατολικά της κοιλάδας Τσιανγκχάν, στις όχθες των ποταμών Γιανγκτσέ και Χαν. Η Ουχάν είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, με δεκάδες δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και σιδηροδρόμων. Αναγνωρίζεται ως το πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Κεντρικής Κίνας. Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 10.000.000 κατοίκους. Στην Ουχάν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα τον περασμένο Δεκέμβριο του 2019. Πληροφορίες λένε ότι η ασθένεια ξεκίνησε από μια αγορά θαλασσινών και κρεατικών. Στην αρχή δεν δόθηκε μεγάλη σημασία, μετά η κατάσταση βγήκε εκτός ορίων. Η περιοχή όπως και άλλες περιοχές της απέραντης χώρας μπήκαν σε καραντίνα. Ελήφθησαν αυστηρότατα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μετά από 3 μήνες υπήρξε περιορισμός της διασποράς και αισιοδοξία.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.): Πρόκειται για διεθνή διακρατικό οργανισμό που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει ως αντικείμενο την παγκόσμια υγεία. Ιδρύθηκε το 1948 και εδρεύει στη Γενεύη. Στις 11 Μαρτίου 2020, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς χτύπησε συναγερμό κάνοντας λόγο για πανδημία.
Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ιδρύθηκε με το νόμο 4633/2019 και υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Ο ΕΟΔΥ αντικατέστησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στον ΕΟΔΥ ορίστηκε την 1η Φεβρουαρίου 2020 ως εκπρόσωπος τύπου για τις ανακοινώσεις αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Από το στόμα του «κρέμεται» κάθε απόγευμα στις 6:00 ολόκληρη η χώρα.
Κρούσματα: Οι προσβολές από την πανδημία.
Διασπορά: Η αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό.
Επιδημία: Οι εξάρσεις ασθενειών σε βαθμό μεγαλύτερου του αναμενόμενου.
Πανδημία: Η εξάπλωση της επιδημίας σε όλο τον κόσμο.
Τροχιά της επιδημίας: Η εξέλιξη της νόσου. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας λόγω των έγκαιρων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ελεγχόμενη.
Λοιμωξιολογία: Πρόκειται για ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τις λοιμώξεις. Λοιμώξεις χαρακτηρίζονται τα νοσήματα που προκαλούνται από μικρόβια και ιούς. Κάποια από τα νοσήματα αυτά μεταδίδονται στον άνθρωπο από το περιβάλλον, από ζώα ή από άλλους ανθρώπους και ασθενείς. Ο λοιμωξιολόγος έχει την επιστημονική γνώση πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των περιστατικών αυτών.
Ασθενής μηδέν: Ο πρώτος ασθενής που βρίσκεται θετικός στον κορονοιό σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα πρόκειται για τη Δήμητρα Βουλγανίδου. Νόσησε έπειτα από επαγγελματικό ταξίδι στο Μιλάνο τον περασμένο Φεβρουάριο του 2020. Έμεινε σε νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ σε θάλαμο αρνητικής πίεσης για 15 ημέρες. Τώρα βρίσκεται σπίτι της και χαίρει άκρας υγείας.
Θάλαμος αρνητικής πίεσης: Είναι θάλαμοι απομόνωσης σε νοσοκομεία με στόχο να εμποδίζουν τη μετάδοση ασθενειών. Διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις παρακολούθηση του ασθενή. Στους χώρους αυτούς δεν υπάρχουν παράθυρα. Υπάρχει ειδικό σύστημα εξαερισμού με αρνητική πίεση με αποτέλεσμα ο αέρας που υπάρχει στο χώρο να μην διαφεύγει και σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, ακόμα και όταν ανοίγει η πόρτα. Έτσι δεν γίνεται διασπορά μολυσμένων σταγονιδίων.
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ): Ειδικοί θάλαμοι για ασθενείς με βαριά νοσήματα ή χειρουργημένους, που διαθέτουν ιατρικές συσκευές για την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών, αλλά και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στόχος των ειδικών επιστημόνων είναι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας να γίνει με τρόπο ελεγχόμενο, ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ για τη νοσηλεία όσων χρήζουν ειδικής νοσηλείας.
Διασωλήνωση: Γίνεται με το λαρυγγοσκόπιο διασωλήνωσης. Εισάγεται ένας ειδικός σωλήνας μέσω του στόματος στην τραχεία, ώστε να υπάρχει ροή αέρα από και προς τους πνεύμονες. Ο ασθενής που έχει διασωληνωθεί βρίσκεται σε φαρμακευτικό κώμα. Στην περίπτωση του κορονοιού που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα των ασθενών, η διασωλήνωση είναι αναγκαία, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική ικανότητα των βαρύτερων περιστατικών.
Ηλικιωμένοι/άτομα με υποκείμενα νοσήματα: Στις δύο αυτές κατηγορίες ανήκει παγκοσμίως η ευρύτατη πλειοψηφία των θυμάτων. Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη κατηγορία είναι άτομα που νοσούν ήδη από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, νεοπλασίες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν επίσης τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Αντισηπτικά/γάντια/μάσκες: Είδη πρώτης ανάγκης για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, αλλά και της μόλυνσης από αυτόν. Στην προ κορονοιού περίοδο ήταν πάντα εν αφθονία. Στην συνέχεια εξαφανίστηκαν, ενώ οι τιμές τους εκτοξεύθηκαν. Ειδικά για τα αντισηπτικά το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει προσπάθειες, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους. Η πρώτη ύλη για την για την παραγωγή αντισηπτικών είναι η αιθυλική αλκοόλη, την οποία εισάγει η χώρα μας. Έχουν υπάρξει ρυθμίσεις, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες εισαγωγής, αλλά και κίνητρα για την παραγωγή αντισηπτικών από εγχώριες βιοτεχνίες.
Εμβόλιο: Φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη εργάζονται νυχθημερόν για την παραγωγή του μόνου σίγουρου «όπλου» για την αντιμετώπιση του κορονοιού. Πότε θα είναι έτοιμο; Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες καθώς εκτός όλων των άλλων πρέπει να τηρηθούν αυστηρότατα πρωτόκολλα ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Έτσι οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένας χρόνος για να φτάσει στα χέρια μας.
Θεραπείες: Οι λοιμωξιολόγοι δοκιμάζουν διάφορα σκευάσματα με σκοπό να θωρακίσουν τους οργανισμούς των ασθενών που χρήσουν νοσοκομειακής φροντίδας. Μεταξύ των σκευασμάτων αυτών είναι η χλωροκίνη. Χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα και σύμφωνα με επιστήμονες είχε αποτελέσματα. Τη χρήση της προτείνει και ο διάσημος λοιμωξιολόγος Didier Raoult.
Μέτρα αναχαίτισης της νόσου: Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοιού και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αποδεικνύεται, έως σήμερα, σωτήρια. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ανέστειλαν την λειτουργία τους στις 10 Μαρτίου 2020, στη συνέχεια ήρθε η σειρά των καταστημάτων (πλην εκείνων διατροφής και παροχής υπηρεσιών) στις 18 Μαρτίου 2020. Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 έχει επιβληθεί και αυστηρότατος περιορισμός των μετακινήσεων.
Καραντίνα: Αποτελεί μέτρο καθολικής απαγόρευσης στην κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων. Η λέξη προέρχεται από την παραλλαγή της ιταλικής φράσης gouaranta giorni που σημαίνει σαράντα ημέρες. Οι σαράντα ημέρες σχετίζονται με την υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πληρωμάτων των πλοίων κατά την επιδημία της πανώλης (1348-1353). Π.χ. καραντίνα είχε επιβληθεί στη χώρα μας και για 15 ημέρες στην κοινότητα Εχίνου Ξάνθης.
"13033": Το πενταψήφιο νούμερο που αποτελεί το «κλειδί» για να βγούμε στον δρόμο χωρίς να υποστούμε τις κυρώσεις του νόμου είναι δημιούργημα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ο καθένας από εμάς μπορεί μέσω κινητού τηλεφώνου να στείλει μήνυμα στον αριθμό αυτόν όπου ενημερώνει για τον σκοπό εξόδου του από το σπίτι προσθέτοντας το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας.
Ανοσία της Αγέλης: Θεωρία, φανατικός υπέρμαχος της οποίας υπήρξε στην αρχή ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ο στόχος είναι να νοσήσει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να αναπτύξει αντισώματα έναντι του ιού. Η μεγάλη ωστόσο αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα, οδήγησε τον Τζόνσον σε οπισθοχώρηση και στη λήψη έκτακτων μέτρων όπως οι περισσότερες χώρες. Τελικά και αυτός όπως και ο Πρίγκηπας Κάρολος βρέθηκαν θετικοί στον κορονοιό.
Οικονομική κρίση: Με ένα νέο εφιάλτη μοιάζει ο κορονοιός για τη χώρα μας, η οποία μόλις πρόσφατα πήρε κάποιες ανάσες μετά από μια δεκαετία περιπετειών και αιματηρών περικοπών. Αναλυτές εκτιμούν ήδη ότι τα όσα ζήσαμε θα είναι μια βόλτα στο δάσος σε σύγκριση με αυτά που έρχονται. Κοινή είναι η παραδοχή ότι το ισχυρό προιόν της χώρας, ο τουρισμός θα πληγεί σημαντικά, ότι η ανεργία θα αυξηθεί, ότι θα υπάρξουν νέες απώλειες σε μισθούς. Αυτονόητο είναι ότι πάμε σε ύφεση με μοναδικό ερώτημα το μέγεθος της.
Ευρωομόλογο: Το μοναδικό εργαλείο που μοιάζει να μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κατάρρευση της ευρωπαικής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεταξύ των ηγετών που προωθεί τη θεσμοθέτηση του ομολόγου έναντι του κορονοιού. Η Γερμανία και οι δορυφόροι της αντιδρούν. Αναλυτές θεωρούν ότι το ενδεχόμενο μη εξάλειψης των διαφωνιών θα προκαλέσει συστημική κρίση στον πυρήνα της Ευρωπαικής Ένωσης.
Συγχρωτισμός: στενή επαφή προσώπων στον ίδιο χώρο και γενικότερα, επικοινωνία, συναναστροφή.
Συνωστισμός: Το στρίμωγμα σ' έναν περιορισμένο σχετικά χώρο σπρώχνοντας άλλους και δεχόμενος σπρωξιές.
Ατομική ευθύνη: Η ευθύνη για την οποία ένα άτομο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για κάτι. Σ' ένα ζήτημα δημόσιας υγείας ο πολίτης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πρόληψη, τη διαχείριση της ασθένειας καθώς και την έκβασή της.
Τηλεργασία: Είναι η μορφή εργασίας κατά την οποία ο εργαζόμενος εργάζεται από το σπίτι του ή κάποια άλλη τοποθεσία κάνοντας χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και της τεχνολογίας γενικότερα για επικοινωνία με τα γραφεία της εταιρείας, τους συναδέλφους, τους προϊσταμένους και τους πελάτες.
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com - thetoc.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.