Πολλοί θεωρούν ότι ο χυμός φρούτων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Appetite" φέρνει στο φως την αθέατη πλευρά της διατροφικής αξίας των χυμών.
Οι μεγάλες ποσότητες σακχάρων που περιέχουν οι χυμοί έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, τονίζουν οι ερευνητές.
«Παρά την κοινή πεποίθηση ότι ο χυμός φρούτων είναι υγιεινός, περιέχει μεγάλες ποσότητες φυσικών σακχάρων χωρίς όμως να παρέχει τις φυτικές ίνες που περιέχει το ίδιο το φρούτο», αναφέρει η σχετική μελέτη σύμφωνα με το ΤΙΜΕ. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες, ώστε τα σάκχαρα να απορροφηθούν με αργό ρυθμό από τον οργανισμό μας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης χυμών και αρτηριακής πίεσης σε 160 ενήλικες. Όσοι κατανάλωναν καθημερινά χυμό φρούτων ήταν πιο πιθανό να παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρέπει να προτιμούμε τα φρούτα ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού, προκειμένου να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό από τη διατροφική τους αξία.
Πηγή: onmed.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.