Ένας άνδρας που έκανε τον πρωινό του περίπατο σε παραλία της Φλόριντα, εντόπισε κάτι που δεν είχε ξαναδεί στη ζωή του: ένα βολβό ματιού σε μέγεθος... γκρέιπφρουτ. Οι εργαστηριακές αναλύσεις συνεχίζονται, με τους επιστήμονες να διερωτώνται τι είδους πλάσμα μπορεί να έχασε το γαλάζιο μάτι του: καλαμάρι, τόνος, καρχαρίας, φάλαινα ή ξιφίας;
Ο Τζίνο Κοβάτσι, ο οποίος βρήκε το βολβό στην παραλία Πόμπανο, τον παρέδωσε το ίδιο πρωί στην Υπηρεσία Αλιείας και Προστασίας Άγριας Φύσης της Φλόριντα. «Όταν τον έβαλα στην πλαστική σακούλα έχανε ακόμη αίμα», δήλωσε ο ίδιος.
Μέσα σε λίγες ώρες, το μάτι έγινε αντικείμενο έντονης συζήτησης και στο διαδίκτυο, με τους χρήστες να διατυπώνουν πάσης φύσεως θεωρία. Σύντομα οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν τράβηξαν το ενδιαφέρον επιστημόνων, ανάμεσά τους και της Χέδερ Μπράκεν - Γκρίσομ από το πρόγραμμα θαλάσσιων μελετών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Κάθε φορά που κάτι περίεργο ή τρελό ξεβράζεται στις ακτές, σίγουρα έχει ενδιαφέρον», είπε στο Associated Press.
Η Μπράκεν - Γκρίσομ και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι το σχήμα τόσο του φακού όσο και της κόρης του ματιού παραπέμπουν σε γιγαντιαίο καλαμάρι, το οποίο ζει σε μεγάλα βάθη.
Όπως εξηγεί, ο βολβός του φθάνει σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου, ενώ δεν είναι δύσκολο να αποκολληθεί και να βγει από το μάτι. «Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα δείξει η γενετική ανάλυση», προσθέτει δηλώνοντας έκπληκτη από το γεγονός ότι ο βολβός ξεβράστηκε σε ακτή και μάλιστα σε τόσο καλή κατάσταση.
Συνάδελφοί της δυσκολεύονται να πιστέψουν τη θεωρία του καλαμαριού, κυρίως λόγω του χρώματος του ματιού, αλλά και του σχήματός του, που παραπέμπει σε κάποιο σπονδυλωτό ζώο. Ο Έρικ Ουόραντ, καθηγητής οπτικής στο σουηδικό Πανεπιστήμιο του Λουντ, εκτιμά ότι - εάν ο βολβός δεν είναι ψεύτικος- ανήκει σχεδόν σίγουρα σε ξιφία.
Στην ίδια θεωρία κλίνει ο βιολόγος Σένκε Γιόνσεν από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ. «Είμαι σίγουρος πως πρόκειται απλώς για το μάτι ξιφία», λέει στο LiveScience εξηγώντας ότι οι βολβοί τους «γίνονται τεράστιοι, όμως ο περισσότερος κόσμος δεν το συνειδητοποιεί επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ματιού βρίσκεται μέσα στο κεφάλι».
Οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Αλιείας και Προστασίας Aγριας Φύσης της Φλόριντα καλούν κοινό και επιστήμονες να κάνουν υπομονή, δηλώνοντας αισιόδοξοι ότι οι εργαστηριακές αναλύσεις θα δώσουν όλες τις απαντήσεις.
Πηγή: naftemporiki.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.