Δήμος Χίου: 'Εδωσε 180.000 για site "φάντασμα" (;)

Posted by Clopy Paste 3 Οκτωβρίου 2012



Η ιστοσελίδα της πινακοθήκης Χίου, εκτός ότι χαρακτηρίζεται από την γνωστή ακαλαισθησία και την «αρπακολαντζίδικη» νοοτροπία – αντιπροσωπευτικό των ιστοσελίδων που έχουν γίνει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, είναι και ιδιαίτερα προκλητική, αφού κόστισε 180 χιλιάδες ευρώ.

Στην αρχική σελίδα δίνεται στο επισκέπτη η αίσθηση ότι έχει επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Νικόλαου Γιαλούρη και όχι την ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χίου. Προβάλλεται ένα «slideshow» αποκλειστικά με έργα του Γιαλούρη, ενώ η λεζάντα που συνοδεύει την ακολουθία των εικόνων αναφέρει «Ψηφιοποιημένη Συλλογή Έργων Γιαλούρη και άλλων Καλλιτεχνών» αλλά όπως φαίνεται μια απλή φωτογράφιση για τους υπεύθυνους του Δήμου μετονομάζεται σε ψηφιοποίηση. Το κείμενο που διαδέχεται της λεζάντας είναι ενδεικτικό: «το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιοποιημένου περιεχομένου αποτελείται από τη συλλογή και το λοιπό αρχειακό υλικό του Νίκου Γιαλούρη, του γνωστού ζωγράφου, ποιητή και καλλιτέχνη, που καταπιάστηκε ιδιαίτερα με θέματα που σχετίζονται με τη φύση, τους ανθρώπους και την παράδοση της Χίου και ως εκ τούτου, αποτελεί κοινή παρακαταθήκη προς τις επόμενες γενιές.»

Εν ολίγοις, η πινακοθήκη της Χίου χωρίς καμιά απολύτως αίσθηση της ιστορικής βαρύτητας που φέρουν οι παλαιότερες συλλογές της, προβάλει αποκλειστικά τη συλλογή Γιαλούρη υποβαθμίζοντας μεθοδευμένα και συνειδητά τα έργα ανεκτίμητης αξίας των Rebrandt, Wimmer, Amiconi και άλλων – ακόμα και των καλλιτεχνών χιακής καταγωγής, όπως του Γιάννη Μηταράκη και της Αικατερίνης Κουφάκη που επίσης δώρισαν σημαντικό μέρος του έργου τους στην πινακοθήκη της Χίου.

Στην ενότητα της ιστοσελίδας «Λίγα λόγια για το έργο» στην οποία επιχειρείται η δικαιολόγηση του απίστευτου ποσού των 180.000 ευρώ που δαπανήθηκε για να προβάλλεται αποκλειστικά ο Νίκος Γιαλούρης χωρίς να φταίει βέβαια ο ίδιος, οι συντάκτες της σελίδας δεν μπορούν να κρύψουν την προχειρότητα, την αμάθεια, αλλά και την τάση που κυριεύει συχνά κρατικοδίαιτους υπαλλήλους ειδικά όταν το ζητούμενο είναι να φουσκώσουν τον λογαριασμό με ανόητες μεγαλοστομίες. Ακολουθεί όλο το κείμενο που ερμηνεύει παιδαριωδώς την προκλητική σπατάλη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

"Στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, Μέτρο 3.2: «Επικοινωνίες – Δράσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας», ο Δήμος της Χίου υλοποίησε το έργο με τίτλο:

«Ψηφιοποίηση και προβολή πολιτιστικών συλλογών (έργα Νίκου Γιαλούρη και άλλων καλλιτεχνών) που κατέχει ο Δήμος Χίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής»

σε μια μοναδική για τον Δήμο προσπάθεια να διασωθούν ιστορικές μνήμες της Χίου μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μέσα λοιπόν από τη δικτυακή πύλη (http://culture.chioscity.gr) και την πολυμεσική εφαρμογή (DVD-ROM) που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου παρουσιάζεται το υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να θαυμάσει με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ένα σημαντικό τμήμα από τον πολιτιστικό πλούτο της Χίου.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε:
- Η συλλογή και τεκμηρίωση του πολιτιστικού υλικού
- Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη Βάσης Δεδομένων Ψηφιακής Συλλογής
- Η ψηφιοποίηση του πολιτιστικού υλικού καθώς και η επιμέλεια της ψηφιακής συλλογής
- Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της δικτυακής πύλης (http://culture.chioscity.gr)
- Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της πολυμεσικής εφαρμογής (DVD-ROM)

Το πολιτιστικό υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε αφορά:

- Έργα της συλλογής του Νίκου Γιαλούρη που περιλαμβάνουν προσχέδια, σχέδια, χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής, αλλά και βιβλία του καλλιτέχνη.
- Πίνακες της συλλογής Μηταράκη.
- Πίνακες της συλλογής Διοματάρη.
- Πίνακες της συλλογής Χρυσανθόπουλου και Μελέκου
- Πίνακες άλλων καλλιτεχνών, των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα κατέχει ο Δήμος Χίου.

Ανάδοχος του έργου ήταν η εταιρεία ΓΝΩΜΩΝ Πληροφορικής Α.Ε., (ως υπεργολάβος συμμετείχε στο έργο το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου “Εργάνη”), ενώ ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των €176.428,58."

Από όσα διατυπώνονται στη παραπάνω ενότητα αντιλαμβάνεται κανείς την πρόθεση των υπευθύνων να κοροϊδέψουν τους πάντες. Είναι πραγματικά αδιανόητο να νομίζουν στη σημερινή εποχή, ότι με τον όρο «Πολυμεσική εφαρμογή (DVD–ROM)» θα στηρίξει το επιχείρημα ότι «παρουσιάζεται το υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να θαυμάσει με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ένα σημαντικό τμήμα από τον πολιτιστικό πλούτο της Χίου.

Επίσης, ο σύνδεσμος (http://culture.chioscity.gr), για τον οποίο δαπανήθηκε μέρος του ποσού υποτίθεται για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της δικτυακής πύλης μέχρι και την στιγμή που γράφεται το παρόν ρεπορτάζ, είναι μια ηλεκτρονική διεύθυνση στη σφαίρα της φαντασίας.


Επίσης όσες προσπάθειες και αν κάναμε δεν εντοπίσαμε στο διαδίκτυο την υπεργολάβο εταιρεία του έργου, το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη». Προφανώς δεν διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα, όπως θα όφειλε προς πληροφόρηση τυχών ενδιαφερομένων.

Αναμένουμε τις διευκρινήσεις των υπευθύνων προς διαλεύκανση όλων των παραπάνω…

Πηγή: newsvoice.gr

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια