Μπορεί η κρίση να μαστίζει την Ελλάδα και η καπνοβιομηχανία να βλέπει τους τζίρους της να καταβαραθρώνονται, ωστόσο υπάρχει ένας κλάδος που γνωρίζει άνθιση: το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Παρά τις διαμάχες των «ειδικών» για την ασφάλεια του νέου προϊόντος, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού όλο και περισσότεροι Έλληνες καπνιστές τα προτιμούν ως φθηνότερη και λιγότερο επιβλαβή -όπως υποστηρίζουν- λύση για την εξάρτησή τους από τη νικοτίνη.

Έτσι, την στιγμή που οι φόροι έχουν κάνει απλησίαστα τα κλασικού τύπου τσιγάρα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο φουντώνει. Οι θεριακλήδες Έλληνες δεν δείχνουν να προβληματίζονται ούτε από την πρόσφατη απαγόρευση που επέβαλε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στα υγρά που περιέχουν νικοτίνη και συνοδεύουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι πωλήσεις πάγωσαν τις πρώτες ημέρες μετά την απαγόρευση αλλά, όπως λένε όσοι εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα, στη συνέχεια αυξήθηκαν κατά 10%! Και που βρίσκουν οι καταναλωτές την... πολύτιμη νικοτίνη για να το «άτμισμά» τους; Όπως φαίνεται οι αγοραπωλησίες συνεχίζουν να γίνονται κάτω από το τραπέζι, παρά τους ελέγχους του ΕΟΦ, ενώ υπάρχει πάντα η λύση των Online αγορών μέσω του Internet.

Βασικός λόγος της μεταστροφής αυτής των καπνιστών προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται πως είναι το κόστος του. Ένας μέσος καπνιστής ξοδεύει πάνω από 100 ευρώ το μήνα για τα πακέτα του, ενώ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο το κόστος υποτίθεται πως είναι πολύ μικρότερο, αν εξαιρέσει κανείς το αρχικό ποσό της συσκευής, που κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το μπουκαλάκι με το υγρό διάλυμα νικοτίνης έχει τιμές από 10 ευρώ έως 30 ευρώ και αρκεί για 2-3 εβδομάδες.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι, παρά τα όσα υποστηρίζουν πολλοί θιασώτες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν υπάρχει καμία έρευνα μέχρι τώρα για τις μακροχρόνιες συνέπειες του... ατμίσματος με νικοτίνη. Μαλιστα, κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν παλιότερη μελέτη του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) σύμφωνα με την οποία είχαν βρεθεί τοξικά χημικά (όπως η διαιθυλινική γλυκόλη και νιτροζαμίνες) σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Από την άλλη, υπάρχουν επιστήμονες, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, που φαίνεται πως δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αφού όπως λένε οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι τόσο έντονες όσο με το κανονικό.

Πηγή: iefimerida.gr

Share/Save/Bookmark

2 comments

  1. Ανώνυμος είπε,

    "παλιότερη μελέτη του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) σύμφωνα με την οποία είχαν βρεθεί τοξικά χημικά (όπως η διαιθυλινική γλυκόλη και νιτροζαμίνες) σε ηλεκτρονικά τσιγάρα."

    Φαίνεται να αγνοείτε πως τα επίπεδα νιτροζαμίνων στο κανονικό τσιγάρο είναι πολλαπλάσια αυτών του ηλεκτρονικού. Ναι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι βλαβερό, αλλά δεν προσεγγίζει καν τη βλαβερότητα του κανονικού.

    Posted on 6 Ιανουαρίου 2012 στις 1:18 π.μ.

     
  2. Ανώνυμος είπε,

    Σχετικά με τις νιτροζαμίνες, ελέγχθηκαν 17 Κινέζικα υγρά από τα οποία στα τρία χειρότερα βρέθηκαν 7 μικρογραμμάρια νιτροζαμίνων (στα υπόλοιπα 14 δεν βρέθηκαν). Ένα τσιγάρο marlboro περιέχει 11500 μικρογραμμάρια νιτροζαμίνων... Ε, και τα χειρότερα υγρά να αγοράσεις έχει μια μικρή διαφορά το 7 από το 11500... Φυσικά απουσιάζουν τα παράγωγα καύσης όπως η πίσσα (ο κύριος λόγος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα) και ένα τσουβάλι ακόμα αποδεδειγμένα καρκινογόνα συστατικά του τσιγάρου. Αλλά για μένα το θέμα είναι λίγο μεγαλύτερο καθώς πιστεύω πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύσει σε κανέναν ενήλικο να βάλει στο σώμα του ότι θέλει, ΟΤΙ θέλει, το πολύ πολύ να προειδοποιήσει... Κηδεμόνες είχαμε μέχρι τα 18...

    Posted on 7 Ιανουαρίου 2012 στις 1:57 π.μ.

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια