To 1997 o υπερυπολογιστής «Deep Blue» της ΙΒΜ νίκησε στο σκάκι τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ. Το 2011 ο υπερυπολογιστής «Watson» της ίδιας εταιρείας έριξε στο καναβάτσο τους δύο καλύτερους παίκτες του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Jeopardy.
Ύστερα από τρεις γύρους, στον πρώτο από τους οποίους υπήρχε (παραπλανητική) ισοπαλία, ο «Γουότσον» δεν άφησε κανένα περιθώριο επιτυχίας στους δύο ανθρώπους αντιπάλους του. Οι τελευταίοι έδειχναν να έχουν απελπιστεί με την ταχύτητα που το νέο «καμάρι» τεχνητής νοημοσύνης της ΙΒΜ επιδείκνυε το τεράστιο εύρος εγκυκλοπαιδικών γνώσεών του και μπορούσε να λύνει τα αινίγματα του παιγνιδιού (όπου, σε μια αντιστροφή της συνήθους διαδικασίας, ο παίκτης ξέρει την απάντηση και πρέπει να βρει την κατάλληλη ερώτηση).
Τελικά, ο υπολογιστής κέρδισε 77.147 δολάρια έναντι 24.000 δολαρίων του δεύτερου Κεν Τζένιγκς και 21.600 δολαρίων του τρίτου Μπραντ Ράτερ. Όλα τα κέρδη του «Γουότσον» θα δωρηθούν από την ΙΒΜ για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η νίκη του μηχανήματος, σύμφωνα με αναλυτές, πρέπει να λυπεί αλλά και να ευχαριστεί τους ανθρώπους, αφού δικό τους δημιούργημα είναι ο «Γουότσον» (έχει το όνομα του ιδρυτή της ΙΒΜ, η οποία γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια της) και δείχνει ανάγλυφα πόσο έχει προοδεύσει η επιστήμη των υπολογιστών και ειδικότερα της νοημοσύνης των μηχανών.
Ο «Γουότσον» ανήκει σε μια νέα γενιά υπολογιστών που «καταλαβαίνουν» τη «φυσική γλώσσα» και χρησιμοποιούν πολύπλοκους μαθηματικούς αλγόριθμους για να «πιάνουν» πλέον ακόμα και τα νοήματα των λέξεων, κάτι που μέχρι τώρα μόνο οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν.
Τέτοια μηχανήματα, σε λίγα χρόνια, αναμένεται να αξιοποιηθούν σε διάφορα πεδία εφαρμογών, όπως στη βιολογία και την ιατρική, όπου υπάρχει πλέον υπερπληθώρα πληροφοριών, τις οποίες όμως οι επιστήμονες αδυνατούν να αξιοποιήσουν κατάλληλα.
Πηγή: theinsider.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.