Ένας πανεπιστημιακός ερευνητής στη Βρετανία εισήγαγε έναν ιό υπολογιστών στο τσιπάκι που είχε εμφυτεύσει στο χέρι του και έδειξε ότι ο κακόβουλος κώδικας μπορεί να μεταδοθεί εύκολα στις συσκευές ελέγχου και τους υπολογιστές που αναγνωρίζουν το εμφύτευμα.
Ο ερευνητής προειδοποιεί τώρα ότι κενά ασφάλειας αυτού του είδους θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνα στο μέλλον αν τα εμφυτευμένα τσιπ χρησιμοποιηθούν ευρέως για ιατρικές ή άλλες εφαρμογές.
Στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας, ο Δρ Μαρκ Γκάσον του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ είχε εμφυτεύσει πέρυσι στον βραχίονά του ένα τσιπ RFID (αναγνώριση μέσω ραδιοσυχνοτήτων), μια βελτιωμένη εκδοχή των τσιπ ταυτοποίησης που εμφυτεύονται συχνά σε κατοικίδια ζώα.
Ο ερευνητής χρησιμοποιούσε πειραματικά το τσιπ για να ξεκλειδώνει πόρτες ασφάλειας και να ενεργοποιεί το κινητό του τηλέφωνο, απλά πλησιάζοντας το χέρι του στην αντίστοιχη συσκευή αναγνώρισης.
Προκειμένου να δείξει ότι η τεχνολογία RFID έχει κενά ασφάλειας, ο Γκάσον μόλυνε επίτηδες το εμφύτευμα με έναν ιό και έδειξε ότι το τσιπ μπορεί με τη σειρά του να μολύνει συσκευές αναγνώρισης και ελέγχου, ή ακόμα και τα εμφυτεύματα άλλων ανθρώπων.
«Τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας συνοδεύονται από κινδύνους» σχολίασε ο ερευνητής στο BBC. Τα εμφυτεύματα RFID θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωής μας, θα μπορούσαν όμως να αποδειχθούν ευάλωτα «σε προβλήματα ασφάλειας και ιούς υπολογιστών» εξήγησε.
Όπως επισήμανε, η τεχνολογία RFID ήδη αξιοποιείται εμπορικά στις ΗΠΑ σε εμφυτεύματα που αποθηκεύουν το ιατρικό ιστορικό του κατόχου.
Ο Δρ Γκάσον πρόκειται να παρουσιάσει τα συμπεράσματα του πειράματος στο Διεθνές Συμπόσιο για την Τεχνολογία και την Κοινωνία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Αυστραλία.
Πηγή: in.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.