Το 1946 ιδρύθηκε στην Οξφόρδη της Μεγάλης Βρετανίας η ΜΕΝΣΑ, μια διεθνής κοινωνία ανθρώπων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης.
Εμπνευστές της οργάνωσης ήταν ο δικηγόρος Roland Berrill και ο Dr Lance Ware, που οραματίζονταν την αξιοποίηση της ευφυΐας προς όφελος της ανθρωπότητας άσχετα από φυλετικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή οικονομικές διαφορές.
Η MENΣA είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση και έχει σήμερα 110.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, από τα οποία 40.000 στις ΗΠΑ και 30.000 στην Αγγλία και την Ιρλανδία.
Μεταξύ των μελών της υπήρξαν προσωπικότητες των γραμμάτων και των επιστημών, όπως ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ, ο εφευρέτης του προσωπικού υπολογιστή σερ Κλάιβ Σινκλέρ και ο Ντόναλντ Πίτερσον (CEO), που τη δεκαετία του '80 άλλαξε το πρόσωπο της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας.
Αλλά και ανάμεσα στους Έλληνες μέλη έχουν υπάρξει εμπνευσμένα μυαλά, όπως ο φιλόσοφος και πολιτικός διανοητής Κορνήλιος Καστοριάδης, ο μαθηματικός, μουσικός και αρχιτέκτονας Ιάνης Ξενάκης και η διευθύντρια του Μπομπούρ και πρύτανις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Η μοναδική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος της MENΣA είναι να έχει δείκτη νοημοσύνης μεγαλύτερο ή ίσο με 148 της κλίμακας Cattel, κάτι που μπορεί να επιτύχει μόνο το 2% του ανθρώπινου πληθυσμού.
Ο δείκτης νοημοσύνης μετράται με αναγνωρισμένα και αξιόπιστα τεστ, τη σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι.
Σύμφωνα με την οργάνωση, τα τεστ που χρησιμοποιεί είναι τα πλέον κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση, καθώς εμφανίζουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
α) μπορούν να πραγματοποιηθούν και χωρίς επίβλεψη ή καθοδήγηση
β) είναι σχεδιασμένα για άτομα υψηλής ευφυΐας και δίνουν λεπτότερες διαβαθμίσεις από άλλα τεστ, τα δε προβλήματα προς το τέλος του τεστ συνιστούν πρόκληση για τη σκέψη
Γενικότερα ένα σημερινό τεστ ευφυίας (I.Q. test) δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ελέγχει δείγμα των ικανοτήτων που θεωρούμε ότι σχετίζονται με την ευφυία.
Εφόσον βασίζεται σε προσεκτικά επιλεγμένα και τυποποιημένα προβλήματα, αποτελεί μια πιο επιστημονική και αντικειμενική μέθοδο αξιολόγησης της ευφυίας από τις καθημερινές παρατηρήσεις που μπορούμε να κάνουμε για ένα άτομο.
Ορισμένα "κλασικά" τεστ, όπως το Stanford-Binet και οι παραλλαγές του, επιχειρούν μια συστηματική εξέταση των στοιχείων ευφυίας των ατόμων της δυτικής κοινωνίας.
Άλλα όμως τεστ ελέγχουν εκλεκτικά ορισμένα μόνο στοιχεία που θεωρούμε συνυφασμένα με την ικανότητα αυτή.
Τα τεστ λεκτικών ικανοτήτων, οι κλίμακες του Raven ή τα τεστ πρακτικής σκέψης, ελέγχουν διαφορετικά στοιχεία ευφυίας το καθένα.
Οι βαθμολογίες που επιτυγχάνει κανείς στα τεστ αυτά είναι παραπλήσιες αλλά όχι ταυτόσημες, επειδή όπως είπαμε το καθένα ελέγχει διαφορετική μορφή σκέψης.
Πηγή: ClopYPastE.gr
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.