Η Πειρατεία Λογισμικού Η/Υ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2008 φθάνοντας στο 57%, και σημειώνοντας συνολική πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ 2005-2008. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες του κλάδου από την Πειρατεία Λογισμικού ανέρχονται σε €171 εκ. ($238 εκ) που συνεπάγονται λιγότερες ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και μειωμένα έσοδα για τις εγχώριες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής.
Τα αποτελέσματα προέκυψαν από την 6η Ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού Η/Υ που δημοσίευσε η Business Software Alliance (BSA), ο διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού. Η μελέτη καλύπτει 110 χώρες και πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα από την IDC, τη μεγαλύτερη εταιρία στον χώρο της παγκόσμιας έρευνας αγορών και προβλέψεων στον τομέα της πληροφορικής.
«Η έκθεση πιστοποιεί πως οι προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για την μείωση της Πειρατείας Λογισμικού και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν φέρει αποτελέσματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση και μείωση του Δείκτη Πειρατείας Λογισμικού» δήλωσε η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Νομικός Σύμβουλος για την BSA στην Ελλάδα. «Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους, ιδιαίτερα κατά την αβέβαιη οικονομική περίοδο που διανύουμε, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να μην χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό που επιδρά αρνητικά στις ίδιες, τους καταναλωτές καθώς και την τοπική και παγκόσμια οικονομία».
Εκτός από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Πνευματική Ιδιοκτησία με την οποία το ελληνικό κράτος έχει εναρμονισθεί από το 2004, το 2007 ψήφισε ένα αυστηρό νομοσχέδιο (ν. 3524/07) που προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου €1,000 για κάθε παράνομο/πειρατικό πρόγραμμα λογισμικού που εντοπίζεται σε έναν Η/Υ. Παράλληλα και άλλοι κρατικοί φορείς έχουν ενσωματώσει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στους πρωταρχικούς τους στόχους. Από το 2005, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του Υπ. Οικονομικών συλλέγει στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο την εξακρίβωση γνησιότητας του λογισμικού που χρησιμοποιούν. Σύμφωνα μάλιστα με το ‘Πρόγραμμα δράσης της ΥΠΕΕ για το έτος 2009 Κατευθύνσεις- Στόχοι’ για την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, «θα γίνουν έλεγχοι μεταξύ άλλων σε επιχειρήσεις για την αποκάλυψη πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού, ώστε να μειωθεί περαιτέρω η πειρατεία με στόχο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 35%» (www.ypee.gr).
Οι αρνητικές συνέπειες της Πειρατείας Λογισμικού όμως εκτείνονται πέραν των εσόδων του κράτους και της βιομηχανίας πληροφορικής. Αγγίζουν την αγορά εργασίας στερώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ταλαντούχους και πτυχιούχους Έλληνες.
Άλλα ευρήματα από την μελέτη:
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό είναι η Βουλγαρία 68%, η Ρουμανία 66% και η Ελλάδα 57%. Το χαμηλότερο ποσοστό πειρατείας σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο 21%, την Αυστρία 24% και τις Σουηδία, Βέλγιο και Δανία με 25% αντίστοιχα.
«Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του λογισμικού αποτελεί έναν μόνο παράγοντα στην διαμόρφωση του Δείκτη της Πειρατείας Λογισμικού» σημειώνει ο κ. Gantz. «Η οικονομική κρίση θα έχει αντίκτυπο, μερικώς αρνητικό και μερικώς θετικό, αλλά θα αποτελεί μονάχα έναν από τους παράγοντες του οποίου οι επιπτώσεις θα φανούν όταν δημοσιευθεί η μελέτη για το 2009».
Με αφορμή τη μελέτη της IDC, η BSA παραθέτει ένα πλαίσιο ενεργειών που μπορεί να συμβάλει στην μείωση της πειρατείας και την περαιτέρω αξιοποίηση των οικονομικών οφελών:
Εντατικοποίηση της ενημέρωσης του κοινού για την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τους κινδύνους που ενέχει το παράνομο λογισμικό.
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.