Στο δείπνο της Αναστάσεως συνήθως σερβίρουμε για πρώτο πιάτο κάποιο είδος σούπας η οποία περιέχει κρέας. Υποτίθεται ότι είναι το πρώτο πιάτο με κρέας μετά από πολλές μέρες νηστείας. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του κάθε τόπου είναι και το είδος ή ο τρόπος μαγειρέματος της σούπας αυτής.
Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος όπως και εμείς στην οικογένειά μας συνηθίζουμε να φτιάχνουμε μαγειρίτσα, την παρασκευή της οποίας και σας παραθέτω:
Υλικά για 8 μερίδες:
-1 μαρούλι
-συκωταριά 1,5 κιλό
-5-6 κλαράκια άνηθο
-2 –3 κρεμμυδάκια φρέσκα
-5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
-7-8 ποτήρια νερό
-1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
-½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
-4 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
-αυγολέμονο
-¾ του ποτηριού χυμό λεμονιού
-5 αυγά
Εκτέλεση:
Κόβουμε μικρά-μικρά κομματάκια την συκωταριά και το μαρούλι.
Υλικά για 8 μερίδες:
-1 μαρούλι
-συκωταριά 1,5 κιλό
-5-6 κλαράκια άνηθο
-2 –3 κρεμμυδάκια φρέσκα
-5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
-7-8 ποτήρια νερό
-1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
-½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
-4 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
-αυγολέμονο
-¾ του ποτηριού χυμό λεμονιού
-5 αυγά
Εκτέλεση:
Κόβουμε μικρά-μικρά κομματάκια την συκωταριά και το μαρούλι.
Βάζουμε μόνη της την συκωταριά με λίγο ξύδι και την αχνίζουμε και την κρατάμε στην άκρη με το ζουμάκι που έχει βγάλει.
Σε άλλη κατσαρόλα και σε νερό που βράζει ρίχνουμε για 1-2 λεπτά το μαρούλι με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το σουρώνουμε.
Τσιγαρίζουμε τον άνηθο - τα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε την συκωταριά με ό,τι ζουμάκι έχει, ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
Βράζουμε περίπου μια ώρα.
Δοκιμάζουμε και άμα είναι βρασμένα τα συκωτάκια, ρίχνουμε το μαρούλι και το ρύζι, εάν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 15-20 λεπτά (μέχρι να γίνει το ρύζι).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο ως εξής:
Χτυπάμε τα ασπράδια (μαρέγκα) και στη συνέχεια ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους, χτυπάμε λίγο ακόμη, ρίχνουμε το λεμόνι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσθέτουμε 2 κουτάλες ζουμί από την κατσαρόλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια (μαρέγκα) και στη συνέχεια ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους, χτυπάμε λίγο ακόμη, ρίχνουμε το λεμόνι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσθέτουμε 2 κουτάλες ζουμί από την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ απαλά με την κουτάλα για να πάει παντού το αυγολέμονο και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοκομμένο πιπεράκι.
Καλοφάγωτη !!!
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.