Μόνο στο άκουσμα «του γύρισε η γλώσσα», με το νου φέρνουμε μια εικόνα ότι έχουμε έναν άνθρωπο σε αφασία, ο οποίος έχει γυρισμένη γλώσσα και πνίγεται. Η αλήθεια είναι πως το λεγόμενο «του γύρισε η γλώσσα» αποτελεί ΜΥΘΟ, αφού στην πραγματικότητα χαλαρώνει ο μυς της γλώσσας, λόγω της βαρύτητας και στρέφεται προς την έσω πλευρά της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα να φράζει τον αεραγωγό και να φέρει το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα και ο παθών να μην αναπνέει.

Στην περίπτωση αυτή ο έμπειρος ιατρός ή διασώστης ή πιστοποιημένος γνώστης πρώτων βοηθειών πρέπει αμέσως να απελευθερώσει τον αεραγωγό, έτσι ώστε να αρχίσει να αναπνέει και πάλι ο ασθενής. Τοποθετώντας το ένα χέρι του στο μέτωπο του τραυματία (σαν να θέλαμε να κοιτάξουμε αν έχει πυρετό) και το άλλο στο πιγούνι, ανυψώνει ελαφρά την κεφαλή του. Η κίνηση αυτή είναι αρκετή για να επανέλθει η γλώσσα στην αρχική της θέση και να αποφραχθεί ο αεραγωγός, έτσι ώστε να επιτραπεί και πάλι ο αερισμός.

Η γλώσσα, λοιπόν, δεν γυρίζει. Όταν κάποιος χάνει τις αισθήσεις του, τότε, όπως και οι υπόλοιποι μύες του σώματός μας, έτσι και η γλώσσα χαλαρώνει και λόγω της βαρύτητας πέφτει προς τα πίσω και φράσσει τον αεραγωγό. Βάζοντας το ένα χέρι μας στο μέτωπο του τραυματία και το άλλο κάτω από το πηγούνι του ανυψώνουμε ελαφρά το κεφάλι του. Η κίνηση αυτή είναι αρκετή για να επαναφέρει τη γλώσσα στην αρχική της θέση και να επιστρέψει τον αερισμό!


Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com - skygoal.gr - qualitynet.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Related Posts with Thumbnails

Σας ενδιαφέρουν...

Ιστορικό αναρτήσεων

Εγγραφείτε στο newsletter

Αναγνώστες

Facebook Fans

Twitter Followers

Google+ Fans

Linkedin Profile

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια