Μια εκπληκτική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες εξετάζοντας κύτταρα νεκρών οργανισμών, καθώς βρήκαν μια τρίτη κατάσταση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Η τρίτη κατάσταση είναι μια αναδυόμενη κατάσταση ύπαρξης στη βιολογία, ούτε ζωή ούτε θάνατος. Αυτή η τρίτη κατάσταση αποτελείται από κύτταρα νεκρών οργανισμών που μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και μετά τον θάνατο του οργανισμού. «Μετά τον θάνατο ενός οργανισμού, τα κύτταρα αποκτούν νέες ικανότητες που δεν διέθεταν εν ζωή», λένε οι ερευνητές. Διαφορετικοί τύποι κυττάρων έχουν διαφορετικές ικανότητες επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων στον άνθρωπο.

Επικεφαλής της νέας μελέτης στο περιοδικό "Physiology" είναι ο καθηγητής Peter Noble του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και ο Alex Pozhitkov του City of Hope National Medical Center στο Duarte της Καλιφόρνια. «Η ζωή και ο θάνατος θεωρούνται παραδοσιακά ως αντίθετα», αναφέρουν σε ένα νέο άρθρο τους στο "The Conversation". «Η ανάδυση νέων πολυκυτταρικών μορφών ζωής από τα κύτταρα ενός νεκρού οργανισμού, όμως, εισάγει μια τρίτη κατάσταση που βρίσκεται πέρα από τα παραδοσιακά όρια της ζωής και του θανάτου. Ορισμένα κύτταρα, όταν τους παρέχονται θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο, βιοηλεκτρισμός ή βιοχημικές ενδείξεις, έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε πολυκύτταρους οργανισμούς με νέες λειτουργίες μετά τον θάνατο».

Η ομάδα πραγματοποίησε μια ανασκόπηση πρόσφατων μελετών που διερεύνησαν την αξιοσημείωτη ικανότητα των κυττάρων να υπάρχουν σε νέες μορφές μετά τον θάνατο ενός οργανισμού.

Το 2021, ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι δερματικά κύτταρα από νεκρούς βατράχους ήταν σε θέση να προσαρμοστούν σε ένα τρυβλίο Petri (είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους και άλλους βιοεπιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) στο εργαστήριο, που αναδιοργανώθηκαν σε πολυκύτταρους οργανισμούς και ονομάστηκαν «ξενορομπότ». Με λίγα λόγια οι οργανισμοί αυτοί επέδειξαν συμπεριφορές πέραν του αρχικού βιολογικού τους ρόλου, χρησιμοποιώντας τις βλεφαρίδες τους, μικρές δομές που μοιάζουν με τρίχες, για να κινούνται στο περιβάλλον.

Άλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα μπορούν να αυτοσυναρμολογηθούν σε μικροσκοπικούς πολυκυτταρικούς οργανισμούς, που μπορούν να μετακινούνται, οι οποίοι ονομάστηκαν «ανθρωπορομπότ». Αυτά τα ανθρωπορομπότ όχι μόνο μπορούν να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους, αλλά και να επιδιορθώσουν τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα σε κοντινή απόσταση. Η ομάδα λέει ότι αυτά είναι παραδείγματα νέων κυτταρικών λειτουργιών που δεν υπάρχουν στη ζωή, «δείχνοντας την αλλαγή με τρόπους που δεν είναι προκαθορισμένοι». Το πώς ορισμένα κύτταρα λειτουργούν στην τρίτη κατάσταση μετά τον θάνατο ενός οργανισμού παραμένει ασαφές, αλλά μια πιθανή εξήγηση τύπου Φρανκενστάιν είναι ένα κρυφό σύστημα «ηλεκτρικών κυκλωμάτων» που αναζωογονεί τα κύτταρα.

«Αυτά τα κανάλια και οι αντλίες παράγουν ηλεκτρικά σήματα που επιτρέπουν στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη και η κίνηση, διαμορφώνοντας τη δομή του οργανισμού που σχηματίζουν». Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το κατά πόσον τα κύτταρα έχουν αυτή την ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών συνθηκών (όπως η θερμοκρασία) και των πηγών ενέργειας (κατά πόσον έχουν πρόσβαση σε καύσιμα και μπορούν να μεταβολίσουν). «Η μεταβολική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο αν τα κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν και να λειτουργούν», προσθέτει η ερευνητική ομάδα.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία, το φύλο και το είδος των ειδών διαμορφώνουν επίσης το μεταθανάτιο τοπίο – με άλλα λόγια το αν μπορούν να υπάρξουν στην τρίτη κατάσταση. Τελικά, η έρευνα παραπέμπει σε ανεξερεύνητα σύνορα, που θα μπορούσαν να φέρουν ζωικά κύτταρα στην τρίτη κατάσταση.

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Τζόκερ ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Καταγωγή Πινακίδας Οχημάτων Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τέλη Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χάρτης Βουνών Χάρτης Κάστρων Χάρτης Λαϊκών Αγορών Αττικής Χάρτης Μαρμάρων Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια