Μοϊσές Ναΐμ: Η νέα παγκόσμια τάξη

Posted by Clopy Paste 3 Ιουνίου 2024


Τα παγκόσμια προβλήματα που καμιά χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της πολλαπλασιάζονται. Ο κατάλογος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ανεξαρτήτως χερσαίων, θαλασσίων ή αεροπορικών συνόρων είναι μακρύς και επικίνδυνος. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, από την απειλή που συνιστά η Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι τη σκληρή πραγματικότητα ενός πλανήτη που υπερθερμαίνεται ταχύτατα, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τη μετανάστευση και τις πανδημίες. Πολλά από αυτά τα προβλήματα, όπως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, υπήρχαν πάντα. Άλλα, όπως η παγκόσμια υπερθέρμανση, είναι καινούργια.

Πρόκειται για προβλήματα που ή θα επιλυθούν σε παγκόσμια κλίμακα ή δε θα επιλυθούν. Αν επιλυθούν, θα ωφεληθούμε όλοι ανεξαιρέτως. Αν δεν επιλυθούν, θα ζημιωθούμε όλοι, όπου και να βρισκόμαστε.

Για να τα αντιμετωπίσουμε, συνεπώς, θα πρέπει να παραχθούν σε μαζική κλίμακα αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν δημόσια αγαθά. Πρόκειται για αγαθά που η χρήση τους από έναν καταναλωτή δεν αποκλείει να ωφελούνται και άλλοι. Ένα παράδειγμα είναι ένας φάρος που φωτίζει την ακτή, επιτρέποντας στα πλοία να βλέπουν πού πρέπει να κατευθύνονται. Πολλά πλοία μπορούν έτσι να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του φάρου χωρίς οι τελευταίες να εξαντλούνται.

Κανονικά, οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που πρέπει να χρηματοδοτούν και να παρέχουν τα δημόσια αγαθά: οι ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας, για παράδειγμα, παρέχουν ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους και για τον λόγο αυτό πληρώνονται και οργανώνονται από την κυβέρνηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Ποιός πρέπει να παρέχει λοιπόν τα παγκόσμια δημόσια αγαθά;

Είναι ένα ακανθώδες πρόβλημα που επιδέχεται λίγες λύσεις. Αν μια χώρα είναι αρκετά ισχυρή για να επιβάλλει στους πολίτες της και σε άλλες χώρες το σύστημα διακυβέρνησής της, αποκαλείται ηγεμονική. Οι ηγεμονικές δυνάμεις ενδιαφέρονταν πάντα να επιβάλουν το βασικότερο δημόσιο αγαθό, που είναι η τάξη. Η διατήρηση της ηγεμονίας όμως είναι δαπανηρή και οι ηγέτες χάνουν κάποια στιγμή την εξουσία. Για να αποφύγουν αυτή την παγίδα, οι Αμερικανοί αποπειράθηκαν τον 20ό αιώνα την πολυμέρεια, ένα σύστημα όπου όλες οι χώρες συνεργάζονται εθελοντικά για το κοινό καλό μέσω οργανώσεων, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Γρήγορα όμως έγινε αντιληπτό ότι ο ανταγωνισμός με τη Σοβιετική Ένωση αχρήστευε αυτό το μοντέλο κι έτσι εγκαινιάστηκε η «μίνι πολυμέρεια»: μια κυρίαρχη δύναμη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζει ένα δίκτυο ισχυρών χωρών που συνεργάζονται για την παροχή παγκοσμίων κοινών αγαθών. Το ΝΑΤΟ είναι ένα καλό παράδειγμα μιας τέτοιας πολυμέρειας.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας ήταν εξαιρετικά θετικά: ποτέ τόσοι άνθρωποι δεν είχαν ζήσει με τόση ευημερία και ασφάλεια. Μεταξύ του 1945 και του 2018, η απόλυτη φτώχεια μειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από το 55% στο 10% του πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθυσμός τετραπλασιαζόταν. Η μίνι πολυμέρεια όμως είναι εφικτή μόνο αν οι χώρες που συμμαχούν είναι αρκετά ισχυρές για να επιβάλουν τους κανόνες της στους υπολοίπους. Και όπως δείχνει το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι χώρες που δε δέχονται και δεν εμπιστεύονται την αμερικανική ηγεσία είναι όλο και περισσότερες και ισχυρότερες.

Και αυτό συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που η παγκόσμια συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή ή η Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι συμφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για τον έλεγχο των εξοπλισμών καταρρέουν. Το μεταναστευτικό χάος είναι παγκόσμιο.

Το αίτημα για παγκόσμια κοινά αγαθά μεγαλώνει, ενώ η προσφορά μικραίνει. Αν κανείς δεν κατορθώσει να επιβάλει κάποια τάξη στο παγκόσμιο σύστημα, θα κυριαρχήσει αναπόφευκτα μια παγκόσμια αναρχία.

Μοϊσές Ναΐμ

Υ.Γ.

O Μοϊσές Ναΐμ είναι πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βενεζουέλας.

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια