Επιτήδειοι καλούν συνήθως πολύ πρωινές ώρες (γύρω στις 6:00 π.μ.) και μιλώντας στα αγγλικά αργά και άπταιστα, ώστε να γίνονται κατανοητοί διατείνονται ότι:
- Είναι από τη Microsoft.
- Ο Η/Υ σας έχει πρόβλημα και αποστέλλει δεδομένα στη Microsoft.
- Κάποιος εγκατέστησε κακόβουλο λογισμικό και θέλουν να σας βοηθήσουν.
Ο σκοπός είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στον Η/Υ σας εγκαθιστώντας κάποιο πρόγραμμα δούρειου ίππου, ώστε να σας υποκλέψουν σημαντικές πληροφορίες, όπως κωδικούς καρτών, λογαριασμών κ.τ.λ. ή κλειδώνοντας ακόμα τα αρχεία του Η/Υ σας μέσω κάποιου ransomware, ώστε να σας ζητήσουν χρήματα για να σας τα ξεκλειδώσουν.
Η απάτη (scam) είναι καλοστημένη, καθώς:
- Αρχικά σας ρωτούν αν χρησιμοποιείτε τον Η/Υ για ηλεκτρονικές συναλλαγές ή διαπραγμάτευση (trading) κρυπτονομισμάτων.
- Έπειτα σας ζητούν για να σας ψαρώσουν να ανοίξετε την προβολή συμβάντων (event viewer) μέσω της εκτέλεσης προγραμμάτων (run) των windows πατώντας συγχρόνως το windows key και το R. Από εκεί σας ρωτούν αν βλέπετε τα αναγνωριστικά συμβάντων των σφαλμάτων και να τους τα πείτε.
- Ακολούθως σας ζητούν να πληκτρολογήσετε μια ηλεκτρονική διεύθυνση στον browser λέγοντας τα γράμματα ένα προς ένα (spelling) και κάνοντας χρήση του φωνητικού αλφαβήτου, ώστε να ακούσετε και να πληκτρολογήσετε σωστά όλα τα γράμματα. Μέσω της διεύθυνσης αυτής κατεβαίνει κάποιο πρόγραμμα απομακρυσμένης πρόσβασης.
- Σας ζητούν να το εγκαταστήσετε και να το εκτελέσετε και να τους πείτε μετά το εννιαψήφιο id και το password, ώστε να μπορούν να συνδεθούν στον Η/Υ σας.
Αν τα στοιχεία που τους δώσετε δεν είναι σωστά, σας προτείνουν μια εναλλακτική ηλεκτρονική διεύθυνση, από την οποία φαίνεται ότι κατεβαίνει το ίδιο πρόγραμμα, αλλά το id που παράγεται είναι πιο ευκολομνημόνευτο της μορφής 123456789.
Εκεί καταλαβαίνουν ότι αν δεν τους δώσετε το σωστό id, κάποιο λάκκο έχει η φάβα και σας κλείνουν το τηλέφωνο.
Αν τους δώσετε τα σωστά στοιχεία που ζητούν, η συνέχεια είναι γνωστή: Άστε τα, βράστε τα, κλάφτε τα.
Δυστυχώς οι πάροχοι τηλεφωνικών υπηρεσιών φαίνεται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά έναντι τέτοιων απειλών και μας αφήνουν απροστάτευτους. Τα τηλεφωνήματα είναι σε καθημερινή βάση, οι επιτήδειοι καλούν ό,τι ώρα θέλουν και μάλιστα γνωρίζουν και σε ποιό νούμερο καλούν.
Η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος δε γνωρίζουμε αν είναι ενήμερη.
Η καταγραφή πάντως της συγκεκριμένης απάτης στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από τις αρχές το 2019, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.
H Microsoft έχει συντάξει ένα άρθρο εδώ γενικής φύσεως για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τέτοιες απάτες.
Για μας η λύση είναι μία σε τέτοιες περιπτώσεις: Κλείνουμε αμέσως το τηλέφωνο και θεωρούμε και σωστό έως και απαραίτητο να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές.
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com - white-pages.gr - whocallsme.com - techblog.gr - avsite.gr - forbes.com
0 comments
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.