Η αξίας της δημιουργικής έκφρασης

Posted by Clopy Paste 1 Μαρτίου 2024


Η δημιουργική έκφραση είναι το πολυτιμότερο δώρο της ανθρώπινης νοημοσύνης. Όσο περισσότερο πολύπλοκος γίνεται από μέρα σε μέρα ο κόσμος μας, τόσο περισσότερο χρειάζεται να έχουμε αναπτύξει τη δημιουργική μας έκφραση. 

Στα χρόνια μας η τεχνολογία έχει κάμει τεράστιες προόδους. Ας πάρουμε παράδειγμα το internet. Πριν από κάποια χρόνια ήταν, για τον περισσότερο κόσμο απλώς, ένας νεωτερισμός. Δεν υπήρχαν, επίσης, τόσα πολλά κινητά τηλέφωνα – ούτε smartphone, smartwatch, iPod, Facebook, Twitter, YouTube και τόσα άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, τα οποία σήμερα είναι τόσο συνηθισμένα, μεταξύ της νεολαίας, αλλά και των επιχειρήσεων. 

Κατά τα τελευταία χρόνια συνέβησαν, επίσης, πολλά γεγονότα στην κατάκτηση του διαστήματος με την προσεδάφιση στον Άρη και στις προόδους της επιστήμης με την ανακάλυψη του λεγόμενου «σωματιδίου του Θεού», στην πολιτική, στην οικονομία και στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες σχέσεις με επιστέγασμα τη μεγάλη οικονομική κρίση και την ανεργία, αλλά και την επιδημική κρίση covid-19, τα οποία δεν ανέμενε, ούτε μπορούσε να φανταστεί ο πολίτης του κόσμου πριν κάποια χρόνια.

Η εξαιρετικώς ευαίσθητη περιοχή των ανθρώπινων σχέσεων, όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα, με την τόσο ποικιλία, και πολυπλοκότητά τους, είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για να τονίσουμε τη χρησιμότητα της δημιουργικής «έκφρασης και σκέψης», στην περιοχή της εκπαίδευσης των επιχειρήσεων και της καθημερινότητας. 

Ο τρόπος ζωής σήμερα σε πολλές περιοχές - ιδίως της υπαίθρου - έχει ολότελα αλλάξει. Πώς ζούσαν οι άνθρωποι πριν μερικά χρόνια και πώς ζουν σήμερα; Πόσοι άνθρωποι ακόμα και της ελληνικής υπαίθρου πέθαιναν χωρίς να έχουν δει ποτέ θάλασσα, ούτε ηλεκτρικό φωτισμό; Με τα λυχνάρια, τα μαγκάλια και τις λάμπες εργάζονταν, διάβαζαν, σπούδαζαν, πλούσιοι και φτωχοί. Και η ελληνική ύπαιθρος μέχρι τη δεκαετία του 1960 ήταν βυθισμένη στο απόλυτο σκοτάδι. Πόσοι άνθρωποι, λίγες δεκαετίες πριν από σήμερα μπορούσαν να έχουν βρύσες μέσα στο σπίτι τους με ζεστό ή κρύο νερό; Οι μεγάλες αυτές μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων δημιούργησαν πλείστα όσα προβλήματα. Η πολυτάραχη ζωή μας είναι απαιτητική και χρειάζονται επιπλέον ικανότητες για την αντιμετώπισή της. 

Σήμερα ζούμε σε μια εποχή, που αλλάζει από μέρα σε μέρα, με ταχύτητα την οποία ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Πόσο θα επηρεάσει τη ζωή μας, το πολύπλοκο μέλλον; Ποιές και πόσες αλλαγές στην καθημερινότητά μας θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε; Ένας σύγχρονος σοφός είπε πως οι οικονομικές συνθήκες και αλλαγές προχωρούν πολύ γρήγορα και διαδέχονται η μία την άλλη, ώστε να υπερτερούν των μεταβολών που συμβαίνουν στον χώρο της αστρονομίας. Όσο γρήγορα ξετυλίγεται το κουβάρι του χρόνου, τόσο ακούγεται πιο δυνατή η φωνή που μας επιτάσσει να μην περιοριζόμαστε στη λεγόμενη «συγκλίνουσα νόηση», δηλαδή να βαδίζουμε πάντα την «πεπατημένη», χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτα άλλο. Η φύση μας έχει δώσει τη δυνατότητα, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, να χρησιμοποιούμε ισχυρές δυνάμεις που έχουμε στη διάθεσή μας, τη φαντασία, την κρίση, την «αποκλίνουσα νόηση», μήπως υπάρχει κάτι άλλο; Τη φανερή υποψία.

Συνήθως ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τα προβλήματά του μόνο με τη λογική. Τούτο βέβαια είναι σωστό, αλλά δεν είναι αρκετό. Εκτός από τη λογική πρέπει να προχωρούμε, να κάνουμε «πηδήματα», να έχουμε εμπνεύσεις, να μαντεύουμε, να φεύγουμε από το μέχρι τώρα γνωστό, να δημιουργήσουμε κάτι νέο, όπως έκανε ο νέος αγρότης και ίδρυσε γαϊδουροτροφείο και πουλά το γαϊδουρόγαλο προς 100 ευρώ το λίτρο. 

Όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί στις διάφορες περιοχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, ιεράρχες, επιστήμονες, ποιητές, ευεργέτες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, προχώρησαν και πέτυχαν, επειδή έθεσαν σε ενέργεια την «αποκλίνουσα νόηση», τη δημιουργικότητά τους. Δεν αντέγραψαν άλλους. Παραμένουν πάντα παραδείγματα δημιουργικότητας οι Αρχαίοι και Αλεξανδρινοί Έλληνες σοφοί, οι Πικάσο, Αϊνστάιν, Έντισον, Φλέμινγκ, Θεοτοκόπουλος, Σεφέρης, Ελύτης, οι συνθέτες της μελοδραματικής μουσικής Μότσαρτ, Ροσσίνι, Μπετόβεν, Βέρντι, Θεοδωράκης, οι κατακτητές του διαστήματος, όλα αυτά τα μεγάλα πνεύματα ήταν άνθρωποι δημιουργικοί. Δε βάδισαν την «πεπατημένη», χάραξαν τον δικό τους δρόμο. 

Κάθε άνθρωπος μπορεί να βαδίσει στον δρόμο της δημιουργίας. Η φύση μας έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα, γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε; Η παροιμία «η πενία τέχνας κατεργάζεται» ας επαληθευθεί, «με τα πηδήματα» της δημιουργικής μας σκέψης και «η ελπίς ου καταισχύνει».

Share/Save/Bookmark

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα και να μην περιέχουν οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα δημοσιεύονται. Για οποιαδήποτε απορία ανατρέξτε στους όρους χρήσης του ιστολογίου.

Translate

Donate

Donate
Buy Me A Coffee

Ακολουθήστε μας

Σας ενδιαφέρουν...

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card Market Pass ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ govgr Online Supermarket 1 Online Supermarket 2 Αναζήτηση Ασφαλειών Αναζήτηση Εργασίας 1 Αναζήτηση Εργασίας 2 Αναζήτηση Εργασίας 3 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 1 Αναζήτηση Ξενοδοχείων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 1 Αναζήτηση Πτήσεων 2 Αναζήτηση Πτήσεων 3 Αναζήτηση Πτήσεων 4 Αποστολή Λουλουδιών Αποτελέσματα Κληρώσεων ΟΠΑΠ Αποτελέσματα Πάμε Στοίχημα ΟΠΑΠ Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας Δρομολόγια Πλοίων 1 Δρομολόγια Πλοίων 2 Δρομολόγια Πλοίων 3 Δρομολόγια Πλοίων (ΟΛΠ) Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών Ελ. Βενιζέλος: Αφίξεις - Αναχωρήσεις Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού ΟΠΑΝΔΑ Εφημερεύοντα Νοσοκομεία Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 2 Εφημερεύοντες Ιατροί Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Κορονοϊός - Χάρτης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΤΕΛ Αττικής Κυκλοφοριακός Χάρτης 1 Κυκλοφοριακός Χάρτης 2 Λαϊκές Αγορές Παραγγελία Φαγητού 1 Παραγγελία Φαγητού 2 Παραγγελία Φαγητού 3 Παρακολούθηση Πλοίων Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων Πληροφορίες Οχημάτων (Open Car) Προγραμματισμός ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19 ΟΑΣΑ Αναζήτηση Δρομολογίων Ταχυδρομικοί Κώδικες Τέλη Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων Τιμές Καυσίμων 1 Τιμές Καυσίμων 2 Υγειονομικός Χάρτης Φορολοταρία Χάρτης Βουνών Χάρτης Κάστρων Χάρτης Λαϊκών Αγορών Αττικής Χάρτης Μαρμάρων Χρυσός Οδηγός

Ιστορικό αναρτήσεων

Αναγνώστες

Twitter Followers

Linkedin Profile

Facebook Fans

Κλικ εδώ να δείτε τα Banner Φίλων

trelokouneli ads
Στείλτε μας το Banner σας με e-mail και θα το αναρτήσουμε στα
Banner Φίλων (ακριβώς από πάνω).
Απαραίτητη προϋπόθεση να βάλετε κι εσείς ένα απ’ τα δύο Banner μας στο site σας.
Οι εικόνες θα μετατρέπονται σε 125x125 pixel λόγω χώρου.
Όλα τα Banner ανοίγουν σε νέο παράθυρο.
Banner 125x125
ClopYPastE
Banner 300x140
ClopYPastE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώσεις σελίδων

Συνολικές Αναρτήσεις

Συνολικά Σχόλια